Eskalopki z polędwiczek wieprzowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Eskalopki z polędwiczek wieprzowych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

841 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

419 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

50 gramów

5 łyżek

150 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso w grube plastry, a pieczarki i cebulę w kostkę.

Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - Krok 1

Krok 2

Podsmaż warzywa na patelni i dodaj polędwiczki. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia.

Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj dokładnie Fix Knorr ze śmietaną oraz wodą i zalej nim mięso. Następnie posyp je startym serem.

Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - Krok 3

Krok 4

Piecz pod przykryciem przez 25 minut w 200 °C. 10 minut przed końcem pieczenia odkryj danie, aby zapiec ser.

Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Eskalopki z polędwiczek wieprzowych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki z polędwiczek wieprzowychEskalopki z polędwiczek wieprzowych

Jeśli lubisz połączenie delikatnego mięsa z grzybami i aromatycznym sosem, wypróbuj przepis na eskalopki z polędwiczek wieprzowych. Przygotuj je na rodzinny obiad lub zaserwuj podczas wizyty znajomych. Na pewno przypadną do gustu najbardziej wybrednym miłośnikom potraw mięsnych. Danie przyrządzisz szybko przy użyciu niewielkiej ilości składników. Zacznij od przygotowania mięsa pieczarek i cebuli. Mięso pokrój w grube plastry. Grzyby i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie przygotuj aromatyczny sos, który nada daniu wyrafinowanego smaku. Wymieszaj Fix Knorr z wodą oraz śmietaną. Polej nim składniki. Posyp danie startym żółtym serem, który po zapieczeniu nada chrupkości całej potrawie. Danie serwuj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub ryżem. Na koniec posyp świeżymi ziołami. Idealnie będzie pasował tutaj też tymianek, który ma lekko orzeźwiający zapach.