Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym
łatwe
665 osób zapisało

Składniki
400 gramów
200 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, oprósz obficie przyprawą Knorr, która nada mięsu odpowiedniego smaku i poprawi soczystość. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Krok 2
W garnku połącz ocet balsamiczny, cukier, miód i ketchup. Całość gotuj około 5 minut aż powstanie gęsta glazura. Powstały sos odstaw na chwilę aby ostygł. Zanurz w nim mięso.

Krok 3
Polędwiczki ułóż blasze do pieczenia na pergaminie, wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie mięso przełóż na druga stronę posmaruj ponownie glazura i piecz jeszcze kolejne 10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.

Krok 4
Po upieczeniu polędwiczkę wyjmij z piekarnika odstaw na bok na około 5 minut, po czym mięso pokrój w odpowiednie plastry. Podawaj na purée ziemniaczanym z odrobią chrzanu.


Dobra rada:
By zbalansować smak marynaty możesz dodać łyżeczkę kminu rzymskiego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym
Polędwica wieprzowa to delikatne i kruche mięso, które doskonale nadaje się do pieczenia. Nie wymaga długiego przygotowywania czy marynowania. Krótko się ją piecze i smaży, jest więc doskonałym sposobem na szybki i jednocześnie wykwintny obiad. Przygotuj polędwiczki glazurowane miodem i octem balsamicznym. Ocet ma słodko-wytrawny, nieco winny smak, więc doskonale komponuje się z dodatkiem miodu. Do glazury dodaj także lekko karmelowy cukier Muscavodo. Żeby zrównoważyć wszystkie słodkie smaki, dodaj do całości trochę pikantnego ketchupu. Częścią glazury natrzyj mięso i zapiecz, w połowie pieczenia obróć je i natrzyj następną częścią. Dzięki temu równomiernie się przypiecze. Gotowe polędwiczki odłóż na chwilę, by mięso odpoczęło, dzięki temu będzie odpowiednio kruche i soczyste oraz zachowa swój kolor. Pokrój w niewielkie kawałki i podaj na ziemniaczanym purée. Dobrym dodatkiem do nich będzie duszony jarmuż albo szpinak. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszne polędwiczki glazurowane miodem i octem balsamicznym.