Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

315 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

486 osób wydrukowało

Pobierz pdf

549 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, oprósz obficie przyprawą Knorr, która nada mięsu odpowiedniego smaku i poprawi soczystość. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - Krok 1

Krok 2

W garnku połącz ocet balsamiczny, cukier, miód i ketchup. Całość gotuj około 5 minut aż powstanie gęsta glazura. Powstały sos odstaw na chwilę aby ostygł. Zanurz w nim mięso.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - Krok 2

Krok 3

Polędwiczki ułóż blasze do pieczenia na pergaminie, wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie mięso przełóż na druga stronę posmaruj ponownie glazura i piecz jeszcze kolejne 10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu polędwiczkę wyjmij z piekarnika odstaw na bok na około 5 minut, po czym mięso pokrój w odpowiednie plastry. Podawaj na purée ziemniaczanym z odrobią chrzanu.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

By zbalansować smak marynaty możesz dodać łyżeczkę kminu rzymskiego.

1

Opinie o przepisie

  • teresa Jaskulska

    teresa Jaskulska , 26.03.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznymPieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym

Polędwica wieprzowa to delikatne i kruche mięso, które doskonale nadaje się do pieczenia. Nie wymaga długiego przygotowywania czy marynowania. Krótko się ją piecze i smaży, jest więc doskonałym sposobem na szybki i jednocześnie wykwintny obiad. Przygotuj polędwiczki glazurowane miodem i octem balsamicznym. Ocet ma słodko-wytrawny, nieco winny smak, więc doskonale komponuje się z dodatkiem miodu. Do glazury dodaj także lekko karmelowy cukier Muscavodo. Żeby zrównoważyć wszystkie słodkie smaki, dodaj do całości trochę pikantnego ketchupu. Częścią glazury natrzyj mięso i zapiecz, w połowie pieczenia obróć je i natrzyj następną częścią. Dzięki temu równomiernie się przypiecze. Gotowe polędwiczki odłóż na chwilę, by mięso odpoczęło, dzięki temu będzie odpowiednio kruche i soczyste oraz zachowa swój kolor. Pokrój w niewielkie kawałki i podaj na ziemniaczanym purée. Dobrym dodatkiem do nich będzie duszony jarmuż albo szpinak. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszne polędwiczki glazurowane miodem i octem balsamicznym.