Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

317 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

497 osób wydrukowało

Pobierz pdf

568 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, oprósz obficie przyprawą Knorr, która nada mięsu odpowiedniego smaku i poprawi soczystość. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - Krok 1

Krok 2

W garnku połącz ocet balsamiczny, cukier, miód i ketchup. Całość gotuj około 5 minut aż powstanie gęsta glazura. Powstały sos odstaw na chwilę aby ostygł. Zanurz w nim mięso.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - Krok 2

Krok 3

Polędwiczki ułóż blasze do pieczenia na pergaminie, wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie mięso przełóż na druga stronę posmaruj ponownie glazura i piecz jeszcze kolejne 10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - Krok 3

Krok 4

Po upieczeniu polędwiczkę wyjmij z piekarnika odstaw na bok na około 5 minut, po czym mięso pokrój w odpowiednie plastry. Podawaj na purée ziemniaczanym z odrobią chrzanu.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

By zbalansować smak marynaty możesz dodać łyżeczkę kminu rzymskiego.

1

Opinie o przepisie

  • teresa Jaskulska

    teresa Jaskulska , 26.03.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznymPieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym

Polędwica wieprzowa to delikatne i kruche mięso, które doskonale nadaje się do pieczenia. Nie wymaga długiego przygotowywania czy marynowania. Krótko się ją piecze i smaży, jest więc doskonałym sposobem na szybki i jednocześnie wykwintny obiad. Przygotuj polędwiczki glazurowane miodem i octem balsamicznym. Ocet ma słodko-wytrawny, nieco winny smak, więc doskonale komponuje się z dodatkiem miodu. Do glazury dodaj także lekko karmelowy cukier Muscavodo. Żeby zrównoważyć wszystkie słodkie smaki, dodaj do całości trochę pikantnego ketchupu. Częścią glazury natrzyj mięso i zapiecz, w połowie pieczenia obróć je i natrzyj następną częścią. Dzięki temu równomiernie się przypiecze. Gotowe polędwiczki odłóż na chwilę, by mięso odpoczęło, dzięki temu będzie odpowiednio kruche i soczyste oraz zachowa swój kolor. Pokrój w niewielkie kawałki i podaj na ziemniaczanym purée. Dobrym dodatkiem do nich będzie duszony jarmuż albo szpinak. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszne polędwiczki glazurowane miodem i octem balsamicznym.