Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym
łatwe
660 osób zapisało

Składniki
400 gramów
200 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, oprósz obficie przyprawą Knorr, która nada mięsu odpowiedniego smaku i poprawi soczystość. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Krok 2
W garnku połącz ocet balsamiczny, cukier, miód i ketchup. Całość gotuj około 5 minut aż powstanie gęsta glazura. Powstały sos odstaw na chwilę aby ostygł. Zanurz w nim mięso.

Krok 3
Polędwiczki ułóż blasze do pieczenia na pergaminie, wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie mięso przełóż na druga stronę posmaruj ponownie glazura i piecz jeszcze kolejne 10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.

Krok 4
Po upieczeniu polędwiczkę wyjmij z piekarnika odstaw na bok na około 5 minut, po czym mięso pokrój w odpowiednie plastry. Podawaj na purée ziemniaczanym z odrobią chrzanu.


Dobra rada:
By zbalansować smak marynaty możesz dodać łyżeczkę kminu rzymskiego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym
Polędwica wieprzowa to delikatne i kruche mięso, które doskonale nadaje się do pieczenia. Nie wymaga długiego przygotowywania czy marynowania. Krótko się ją piecze i smaży, jest więc doskonałym sposobem na szybki i jednocześnie wykwintny obiad. Przygotuj polędwiczki glazurowane miodem i octem balsamicznym. Ocet ma słodko-wytrawny, nieco winny smak, więc doskonale komponuje się z dodatkiem miodu. Do glazury dodaj także lekko karmelowy cukier Muscavodo. Żeby zrównoważyć wszystkie słodkie smaki, dodaj do całości trochę pikantnego ketchupu. Częścią glazury natrzyj mięso i zapiecz, w połowie pieczenia obróć je i natrzyj następną częścią. Dzięki temu równomiernie się przypiecze. Gotowe polędwiczki odłóż na chwilę, by mięso odpoczęło, dzięki temu będzie odpowiednio kruche i soczyste oraz zachowa swój kolor. Pokrój w niewielkie kawałki i podaj na ziemniaczanym purée. Dobrym dodatkiem do nich będzie duszony jarmuż albo szpinak. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszne polędwiczki glazurowane miodem i octem balsamicznym.