Chrupiąca sałata z polędwiczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca sałata z polędwiczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

290 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 opakowania

1 opakowanie

5 łyżek

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, colą oraz posiekanym chili.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon i natrzyj przygotowaną marynatą. Włóż do woreczka i zepnij spinką.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 2

Krok 3

Woreczek nakłuj w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie sałatę rozłóż na talerze. Cebulę pokrój w piórka, a pomidory w paski. Sos Knorr wymieszaj dobrze z oliwą oraz 3 łyżkami wody.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 4

Krok 5

Wierzch sałaty posyp pomidorami oraz cebulą, polej gotowym sosem, a następnie posyp pestkami słonecznika lub orzechami i pokruszonym serem pleśniowym.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 5

Krok 6

Upieczone polędwiczki pokrój na małe medaliony i ułóż ciepłe na sałacie. Gotową sałatę podawaj z ziołowymi grzankami.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Foik

    Małgorzata Foik , 08.10.2016

    mega dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca sałata z polędwiczkamiChrupiąca sałata z polędwiczkami

Zamiast klasycznych kanapek przygotuj na drugie śniadanie sałatę z polędwiczkami wieprzowymi. Jeśli chcesz mieć pewność, że mięso po upieczeniu będzie soczyste, przed włożeniem do piekarnika podsmaż je przez chwilę z obu stron na patelni lub grillu. Ewentualnemu wysuszeniu polędwiczek w trakcie pieczenia zapobiegną również foliowe woreczki. Pamiętaj jedynie, aby nakłuć je w kilku miejscach — w ten sposób pozbędziesz się pary wodnej. Bez tego prostego triku polędwiczki mogą się ugotować, a nie upiec. Aby mięso było aromatyczne i wyraziste w smaku, przed włożeniem do piekarnika natrzyj je marynatą z pikantnego ketchupu, coli oraz chili. Możesz również przez kilka godzin moczyć w niej polędwiczki, aby skruszały. Do przygotowania tego dania wykorzystaj różne odmiany sałat, z przewagą tych chrupiących, np. rzymskiej czy lodowej. Pamiętaj też o posypce: poza pestkami słonecznika i orzechami włoskimi gotową sałatę możesz posypać także startym na drobnych oczkach tarki parmezanem. Życzymy smacznego!