Chrupiąca sałata z polędwiczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

290 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, colą oraz posiekanym chili.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon i natrzyj przygotowaną marynatą. Włóż do woreczka i zepnij spinką.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 2

Krok 3

Woreczek nakłuj w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie sałatę rozłóż na talerze. Cebulę pokrój w piórka, a pomidory w paski. Sos Knorr wymieszaj dobrze z oliwą oraz 3 łyżkami wody.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 4

Krok 5

Wierzch sałaty posyp pomidorami oraz cebulą, polej gotowym sosem, a następnie posyp pestkami słonecznika lub orzechami i pokruszonym serem pleśniowym.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 5

Krok 6

Upieczone polędwiczki pokrój na małe medaliony i ułóż ciepłe na sałacie. Gotową sałatę podawaj z ziołowymi grzankami.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Foik

    Małgorzata Foik

    mega dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca sałata z polędwiczkamiChrupiąca sałata z polędwiczkami

Zamiast klasycznych kanapek przygotuj na drugie śniadanie sałatę z polędwiczkami wieprzowymi. Jeśli chcesz mieć pewność, że mięso po upieczeniu będzie soczyste, przed włożeniem do piekarnika podsmaż je przez chwilę z obu stron na patelni lub grillu. Ewentualnemu wysuszeniu polędwiczek w trakcie pieczenia zapobiegną również foliowe woreczki. Pamiętaj jedynie, aby nakłuć je w kilku miejscach — w ten sposób pozbędziesz się pary wodnej. Bez tego prostego triku polędwiczki mogą się ugotować, a nie upiec. Aby mięso było aromatyczne i wyraziste w smaku, przed włożeniem do piekarnika natrzyj je marynatą z pikantnego ketchupu, coli oraz chili. Możesz również przez kilka godzin moczyć w niej polędwiczki, aby skruszały. Do przygotowania tego dania wykorzystaj różne odmiany sałat, z przewagą tych chrupiących, np. rzymskiej czy lodowej. Pamiętaj też o posypce: poza pestkami słonecznika i orzechami włoskimi gotową sałatę możesz posypać także startym na drobnych oczkach tarki parmezanem. Życzymy smacznego!