Składniki
2 sztuki
0.5 opakowania
1 opakowanie
5 łyżek
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
50 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, colą oraz posiekanym chili.
Krok 2
Polędwiczki oczyść z błon i natrzyj przygotowaną marynatą. Włóż do woreczka i zepnij spinką.
Krok 3
Woreczek nakłuj w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.
Krok 4
W tym czasie sałatę rozłóż na talerze. Cebulę pokrój w piórka, a pomidory w paski. Sos Knorr wymieszaj dobrze z oliwą oraz 3 łyżkami wody.
Krok 5
Wierzch sałaty posyp pomidorami oraz cebulą, polej gotowym sosem, a następnie posyp pestkami słonecznika lub orzechami i pokruszonym serem pleśniowym.
Krok 6
Upieczone polędwiczki pokrój na małe medaliony i ułóż ciepłe na sałacie. Gotową sałatę podawaj z ziołowymi grzankami.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca sałata z polędwiczkami
Zamiast klasycznych kanapek przygotuj na drugie śniadanie sałatę z polędwiczkami wieprzowymi. Jeśli chcesz mieć pewność, że mięso po upieczeniu będzie soczyste, przed włożeniem do piekarnika podsmaż je przez chwilę z obu stron na patelni lub grillu. Ewentualnemu wysuszeniu polędwiczek w trakcie pieczenia zapobiegną również foliowe woreczki. Pamiętaj jedynie, aby nakłuć je w kilku miejscach — w ten sposób pozbędziesz się pary wodnej. Bez tego prostego triku polędwiczki mogą się ugotować, a nie upiec. Aby mięso było aromatyczne i wyraziste w smaku, przed włożeniem do piekarnika natrzyj je marynatą z pikantnego ketchupu, coli oraz chili. Możesz również przez kilka godzin moczyć w niej polędwiczki, aby skruszały. Do przygotowania tego dania wykorzystaj różne odmiany sałat, z przewagą tych chrupiących, np. rzymskiej czy lodowej. Pamiętaj też o posypce: poza pestkami słonecznika i orzechami włoskimi gotową sałatę możesz posypać także startym na drobnych oczkach tarki parmezanem. Życzymy smacznego!