
Składniki
2 sztuki
0.5 opakowania
1 opakowanie
5 łyżek
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
50 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr z Ketchupem Hellmann's Pikantnym, colą oraz posiekanym chili.

Krok 2
Polędwiczki oczyść z błon i natrzyj przygotowaną marynatą. Włóż do woreczka i zepnij spinką.

Krok 3
Woreczek nakłuj w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.

Krok 4
W tym czasie sałatę rozłóż na talerze. Cebulę pokrój w piórka, a pomidory w paski. Sos Knorr wymieszaj dobrze z oliwą oraz 3 łyżkami wody.

Krok 5
Wierzch sałaty posyp pomidorami oraz cebulą, polej gotowym sosem, a następnie posyp pestkami słonecznika lub orzechami i pokruszonym serem pleśniowym.

Krok 6
Upieczone polędwiczki pokrój na małe medaliony i ułóż ciepłe na sałacie. Gotową sałatę podawaj z ziołowymi grzankami.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca sałata z polędwiczkami
Szukasz pomysłu na smaczne i proste danie, które urozmaici Twój codzienny jadłospis? Sałatka z polędwiczką będzie strzałem w dziesiątkę! Aby mięso było aromatyczne i wyraziste w smaku, przed włożeniem do piekarnika natrzyj je marynatą z pikantnego ketchupu, coli oraz chili. Możesz również przez kilka godzin moczyć w niej polędwiczki, aby skruszały. Smacznego!
Dla kogo?
Sałatka z polędwicą wieprzową to danie dla wszystkich fanów warzyw i mięs. Przygotowana przez nas kompozycja składników jest idealnie dopracowana, a co za tym idzie, rezultaty w kuchni zachwycą wszystkich smakoszy. Skusisz się na mix sałat z polędwiczką?
Na jaką okazję?
Zamiast klasycznych kanapek przygotuj na drugie śniadanie sałatę z polędwiczkami wieprzowymi. Możesz również zapakować ją do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Zawsze jest dobra pora na to, by sałatka z polędwiczką wieprzową pojawiła się w jadłospisie. Pycha!
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz mieć pewność, że mięso po upieczeniu będzie soczyste, przed włożeniem do piekarnika podsmaż je przez chwilę z obu stron na patelni lub grillu. Ewentualnemu wysuszeniu polędwiczek w trakcie pieczenia zapobiegną również foliowe woreczki. Nakłuj je w kilku miejscach — w ten sposób pozbędziesz się pary wodnej.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania tego dania wykorzystaj różne odmiany sałat, z przewagą tych chrupiących, np. rzymskiej czy lodowej. Pamiętaj też o posypce: poza pestkami słonecznika i orzechami włoskimi gotową potrawę możesz posypać także parmezanem. Tak przyrządzona sałatka z polędwiczkami wieprzowymi będzie bardzo smaczna!