Składniki
1 sztuka
20 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do mięs Knorr przez co najmniej 2 godziny.
Krok 2
Następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 15 minut, by była różowa w środku.
Krok 3
Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Wystudź je, pokrój w centymetrowe plastry, po czym smaż na patelni grillowej.
Krok 4
Paprykę i selera pokrój w paski, a cebulę w półplastry.
Krok 5
Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie plastry, dodaj do warzyw i wymieszaj.
Krok 6
Całość polej sosem sałatkowym Knorr, przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z batatów
Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, to warzywa, które zyskują coraz większą popularność. Mają smak przypominający nieco dynię lub marchewkę, a ponadto są delikatne i uniwersalne. Sałatka z batatów z wieprzowiną to tylko jeden ze sposobów na ich wykorzystanie. Zacznij od wyboru odmiany batatów – mogą mieć pomarańczową, czerwoną albo fioletową skórkę, a także różne kolory miąższu. Bez względu na to, po które sięgniesz, dobrze będą komponowały się z dodatkiem delikatnej polędwiczki wieprzowej. Mięso zamarynuj w przyprawach, podsmaż i upiecz, by pozostało różowe oraz soczyste. Odłóż je na chwilę i pokrój w cienkie plastry. Bataty ugotuj w mundurkach, pokrój i podsmaż na patelni grillowej – dzięki temu pozostaną miękkie w środku, a jednocześnie zyskają chrupiącą skórkę i będą się apetycznie prezentowały na talerzu. Kolor i smak sałatki urozmaicisz dodatkiem papryki, czerwonej cebuli oraz selera naciowego. Wymieszaj wszystko z mięsem i polej koperkowo-ziołowym sosem. Sałatkę z batatów serwuj na zimno, udekorowaną liśćmi selera.