Składniki
1 sztuka
20 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do mięs Knorr przez co najmniej 2 godziny.
Krok 2
Następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 15 minut, by była różowa w środku.
Krok 3
Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Wystudź je, pokrój w centymetrowe plastry, po czym smaż na patelni grillowej.
Krok 4
Paprykę i selera pokrój w paski, a cebulę w półplastry.
Krok 5
Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie plastry, dodaj do warzyw i wymieszaj.
Krok 6
Całość polej sosem sałatkowym Knorr, przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z batatów
Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, to warzywa, które zyskują coraz większą popularność. Mają smak przypominający nieco dynię lub marchewkę, a ponadto są delikatne i uniwersalne. Sałatka z batatów z wieprzowiną to tylko jeden ze sposobów na ich wykorzystanie. Zacznij od wyboru odmiany batatów – mogą mieć pomarańczową, czerwoną albo fioletową skórkę, a także różne kolory miąższu. Bez względu na to, po które sięgniesz, dobrze będą komponowały się z dodatkiem delikatnej polędwiczki wieprzowej. Mięso zamarynuj w przyprawach, podsmaż i upiecz, by pozostało różowe oraz soczyste. Odłóż je na chwilę i pokrój w cienkie plastry. Bataty ugotuj w mundurkach, pokrój i podsmaż na patelni grillowej – dzięki temu pozostaną miękkie w środku, a jednocześnie zyskają chrupiącą skórkę i będą się apetycznie prezentowały na talerzu. Kolor i smak sałatki urozmaicisz dodatkiem papryki, czerwonej cebuli oraz selera naciowego. Wymieszaj wszystko z mięsem i polej koperkowo-ziołowym sosem. Sałatkę z batatów serwuj na zimno, udekorowaną liśćmi selera.