Sałatka z batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z batatów

z wieprzowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

333 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do mięs Knorr przez co najmniej 2 godziny.

Sałatka z batatów - Krok 1

Krok 2

Następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 15 minut, by była różowa w środku.

Sałatka z batatów - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Wystudź je, pokrój w centymetrowe plastry, po czym smaż na patelni grillowej.

Sałatka z batatów - Krok 3

Krok 4

Paprykę i selera pokrój w paski, a cebulę w półplastry.

Sałatka z batatów - Krok 4

Krok 5

Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie plastry, dodaj do warzyw i wymieszaj.

Sałatka z batatów - Krok 5

Krok 6

Całość polej sosem sałatkowym Knorr, przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sałatka z batatów - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z batatówSałatka z batatów

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, to warzywa, które zyskują coraz większą popularność. Mają smak przypominający nieco dynię lub marchewkę, a ponadto są delikatne i uniwersalne. Sałatka z batatów z wieprzowiną to tylko jeden ze sposobów na ich wykorzystanie. Zacznij od wyboru odmiany batatów – mogą mieć pomarańczową, czerwoną albo fioletową skórkę, a także różne kolory miąższu. Bez względu na to, po które sięgniesz, dobrze będą komponowały się z dodatkiem delikatnej polędwiczki wieprzowej. Mięso zamarynuj w przyprawach, podsmaż i upiecz, by pozostało różowe oraz soczyste. Odłóż je na chwilę i pokrój w cienkie plastry. Bataty ugotuj w mundurkach, pokrój i podsmaż na patelni grillowej – dzięki temu pozostaną miękkie w środku, a jednocześnie zyskają chrupiącą skórkę i będą się apetycznie prezentowały na talerzu. Kolor i smak sałatki urozmaicisz dodatkiem papryki, czerwonej cebuli oraz selera naciowego. Wymieszaj wszystko z mięsem i polej koperkowo-ziołowym sosem. Sałatkę z batatów serwuj na zimno, udekorowaną liśćmi selera.