
Składniki
1 sztuka
20 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do mięs Knorr przez co najmniej 2 godziny.

Krok 2
Następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 15 minut, by była różowa w środku.

Krok 3
Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Wystudź je, pokrój w centymetrowe plastry, po czym smaż na patelni grillowej.

Krok 4
Paprykę i selera pokrój w paski, a cebulę w półplastry.

Krok 5
Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie plastry, dodaj do warzyw i wymieszaj.

Krok 6
Całość polej sosem sałatkowym Knorr, przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z batatów
Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, to warzywa, które zyskują coraz większą popularność. Mają smak przypominający nieco dynię lub marchewkę, a ponadto są delikatne i uniwersalne. Sałatka z batatów z wieprzowiną to tylko jeden ze sposobów na ich wykorzystanie. Zacznij od wyboru odmiany batatów – mogą mieć pomarańczową, czerwoną albo fioletową skórkę, a także różne kolory miąższu. Bez względu na to, po które sięgniesz, dobrze będą komponowały się z dodatkiem delikatnej polędwiczki wieprzowej. Mięso zamarynuj w przyprawach, podsmaż i upiecz, by pozostało różowe oraz soczyste. Odłóż je na chwilę i pokrój w cienkie plastry. Bataty ugotuj w mundurkach, pokrój i podsmaż na patelni grillowej – dzięki temu pozostaną miękkie w środku, a jednocześnie zyskają chrupiącą skórkę i będą się apetycznie prezentowały na talerzu. Kolor i smak sałatki urozmaicisz dodatkiem papryki, czerwonej cebuli oraz selera naciowego. Wymieszaj wszystko z mięsem i polej koperkowo-ziołowym sosem. Sałatkę z batatów serwuj na zimno, udekorowaną liśćmi selera.