Sałatka z batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z batatów

z wieprzowiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
336 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę oczyść z błon i zamarynuj w Przyprawie do mięs Knorr przez co najmniej 2 godziny.

Sałatka z batatów - Krok 1

Krok 2

Następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 15 minut, by była różowa w środku.

Sałatka z batatów - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Wystudź je, pokrój w centymetrowe plastry, po czym smaż na patelni grillowej.

Sałatka z batatów - Krok 3

Krok 4

Paprykę i selera pokrój w paski, a cebulę w półplastry.

Sałatka z batatów - Krok 4

Krok 5

Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie plastry, dodaj do warzyw i wymieszaj.

Sałatka z batatów - Krok 5

Krok 6

Całość polej sosem sałatkowym Knorr, przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sałatka z batatów - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sałatka gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z batatówSałatka z batatów

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, to warzywa, które zyskują coraz większą popularność. Mają smak przypominający nieco dynię lub marchewkę, a ponadto są delikatne i uniwersalne. Sałatka z batatów z wieprzowiną to tylko jeden ze sposobów na ich wykorzystanie. Zacznij od wyboru odmiany batatów – mogą mieć pomarańczową, czerwoną albo fioletową skórkę, a także różne kolory miąższu. Bez względu na to, po które sięgniesz, dobrze będą komponowały się z dodatkiem delikatnej polędwiczki wieprzowej. Mięso zamarynuj w przyprawach, podsmaż i upiecz, by pozostało różowe oraz soczyste. Odłóż je na chwilę i pokrój w cienkie plastry. Bataty ugotuj w mundurkach, pokrój i podsmaż na patelni grillowej – dzięki temu pozostaną miękkie w środku, a jednocześnie zyskają chrupiącą skórkę i będą się apetycznie prezentowały na talerzu. Kolor i smak sałatki urozmaicisz dodatkiem papryki, czerwonej cebuli oraz selera naciowego. Wymieszaj wszystko z mięsem i polej koperkowo-ziołowym sosem. Sałatkę z batatów serwuj na zimno, udekorowaną liśćmi selera.