Przepisy na Sałatki z papryką
47 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Sałatki z papryką
Papryka – popularne warzywo występujące w wielu odmianach i kolorach. Chociaż w Polsce dostępna jest głównie słodka papryka bell: czerwona, żółta i zielona, oraz ostra papryczka chili, odmian jest o wiele więcej, i warto ich spróbować. Wśród słodkich papryk można wyróżnić także odmianę zwaną banana, o charakterystycznym, podłużnym kształcie; drobne papryczki cherry czy okrągłe pimiento. Z kolei pikantne papryki to np. jalapeno, fresno czy jedna z najostrzejszych na świecie – habanero. Przygotowując sałatkę z papryką, sprawdź więc gatunek, jakiego używasz, żeby dobrać do niego odpowiednie dodatki. Z czym łączyć paprykę? Możliwości jest bardzo dużo. Świetnie komponuje się ona z różnego rodzaju mięsami, np. w sałatce paprykowej z soczystym kurczakiem i szynką. Wymieszaj w niej różnokolorową paprykę, dodaj też czarne oliwki. Tak przygotowana sałatka będzie dobrze prezentowała się na stole. Jeśli wolisz na przykład wieprzowinę, połącz paprykę, mięso i słodkie ziemniaki. Ta sałatka może z powodzeniem posłużyć za danie obiadowe. Plastry wołowiny i ziemniaków ułóż naprzemiennie, jak w sałatce caprese. Wierzch posyp paskami papryki i polej sosem. Papryka to także jeden ze składników sałatki kebab – świetnie smakuje ze złocistym filetem z kurczaka, smacznym sosem i chlebkiem pita. Jeśli lubisz dania z ryżem, papryka będzie do nich doskonałym dodatkiem. Jej słodki smak podkreśl kaparami lub oliwkami, albo wymieszaj paprykę słodką z odrobiną pikantnej. Wolisz sałatki warzywne? Grecka będzie więc dobrym rozwiązaniem. Dodaj do papryki pomidorki koktajlowe, oliwki, czerwoną cebulę, ogórka, sałatę lodową i ser feta. Smaczna jest także wersja z kurczakiem. Do sałatek z papryką, zamiast surowej, sprawdzi się także pieczona wersja warzywa. Wydrążone papryki z farszem to z kolei świetny sposób na podanie dania głównego. Do sałatek z papryką przygotuj też odpowiedni sos. W zależności od pozostałych dodatków, sprawdzą się np. paprykowo-ziołowy, koperkowy czy czosnkowy. Zrobisz je na bazie octu balsamicznego, oliwy lub majonezu. Swoje potrawy dekoruj świeżą pietruszką lub kolendrą. Smacznego!