Przepisy na Sałatki z papryką
47 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (47) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Sałatki z papryką
Papryka – popularne warzywo występujące w wielu odmianach i kolorach. Chociaż w Polsce dostępna jest głównie słodka papryka bell: czerwona, żółta i zielona, oraz ostra papryczka chili, odmian jest o wiele więcej, i warto ich spróbować. Wśród słodkich papryk można wyróżnić także odmianę zwaną banana, o charakterystycznym, podłużnym kształcie; drobne papryczki cherry czy okrągłe pimiento. Z kolei pikantne papryki to np. jalapeno, fresno czy jedna z najostrzejszych na świecie – habanero. Przygotowując sałatkę z papryką, sprawdź więc gatunek, jakiego używasz, żeby dobrać do niego odpowiednie dodatki. Z czym łączyć paprykę? Możliwości jest bardzo dużo. Świetnie komponuje się ona z różnego rodzaju mięsami, np. w sałatce paprykowej z soczystym kurczakiem i szynką. Wymieszaj w niej różnokolorową paprykę, dodaj też czarne oliwki. Tak przygotowana sałatka będzie dobrze prezentowała się na stole. Jeśli wolisz na przykład wieprzowinę, połącz paprykę, mięso i słodkie ziemniaki. Ta sałatka może z powodzeniem posłużyć za danie obiadowe. Plastry wołowiny i ziemniaków ułóż naprzemiennie, jak w sałatce caprese. Wierzch posyp paskami papryki i polej sosem. Papryka to także jeden ze składników sałatki kebab – świetnie smakuje ze złocistym filetem z kurczaka, smacznym sosem i chlebkiem pita. Jeśli lubisz dania z ryżem, papryka będzie do nich doskonałym dodatkiem. Jej słodki smak podkreśl kaparami lub oliwkami, albo wymieszaj paprykę słodką z odrobiną pikantnej. Wolisz sałatki warzywne? Grecka będzie więc dobrym rozwiązaniem. Dodaj do papryki pomidorki koktajlowe, oliwki, czerwoną cebulę, ogórka, sałatę lodową i ser feta. Smaczna jest także wersja z kurczakiem. Do sałatek z papryką, zamiast surowej, sprawdzi się także pieczona wersja warzywa. Wydrążone papryki z farszem to z kolei świetny sposób na podanie dania głównego. Do sałatek z papryką przygotuj też odpowiedni sos. W zależności od pozostałych dodatków, sprawdzą się np. paprykowo-ziołowy, koperkowy czy czosnkowy. Zrobisz je na bazie octu balsamicznego, oliwy lub majonezu. Swoje potrawy dekoruj świeżą pietruszką lub kolendrą. Smacznego!