Sałatka z paluszków krabowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z paluszków krabowych

i ananasa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
277 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój paluszki krabowe pod małym kątem w plastry.

Krok 2

Posiekaj ananasa oraz paprykę w paski podobne do paluszków krabowych.

Krok 3

Umyj i obierz selera naciowego, pokrój podobnie jak paprykę i ananasa.

Krok 4

Porwij sałatę lodową na małe kawałki.

Krok 5

Wymieszaj majonez z ketchupem i dodaj rozkruszoną przyprawę w mini kostkach Knorr. Sos połącz ze składnikami sałatki i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z paluszków krabowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z paluszków krabowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z paluszków krabowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z paluszków krabowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z paluszków krabowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z paluszków krabowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z paluszków krabowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z paluszków krabowych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z paluszków krabowychSałatka z paluszków krabowych

Paluszki krabowe, czyli surimi, to popularny dodatek do wielu dań, który urozmaica je nie tylko smakiem, ale także charakterystycznym różowym kolorem. Wbrew swojej nazwie, zazwyczaj produkowane są z kawałków ryb morskich. Mają miękką konsystencję, dlatego dobrze będą kontrastować z chrupiącymi warzywami. W sałatce z paluszków krabowych połącz więc paprykę i seler naciowy, a bazę przygotuj z sałaty lodowej. Wspaniale skomponuje się także gotowa mieszanka sałat z radicchio czy roszponką. Do papryki i lekko pikantnego selera będzie pasować słodki akcent, np. ananas, a jeśli lubisz, możesz dorzucić także rodzynki. Sałatkę z paluszków krabowych polej sosem przygotowanym na bazie majonezu, ketchupu oraz przyprawy pietruszkowej – i podawaj. Sposobów na to jest sporo: serwuj ją w dużym liściu sałaty lodowej, z dodatkiem grzanek, kawałków bagietki albo z włoskimi paluszkami grissini – każdy będzie równie smaczny. Sałatka z paluszków krabowych to znakomity przykład na to, że przyrządzanie smacznych przekąsek jest proste – sprawdź!