Sałatka z bobem i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z bobem i boczkiem

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób gotujemy, następnie studzimy i obieramy.

Krok 2

Boczek kroimy kostkę i przesmażamy z drobno posiekaną cebulą.

Krok 3

Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne i kroimy. Ogórka również kroimy w kostkę.

Krok 4

Przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją.

Krok 5

Mieszamy ze sobą delikatnie wszystkie składniki i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z bobem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z bobem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z bobem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z bobem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z bobem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z bobem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z bobem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z bobem i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jesienny gulasz z soczewicy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej