Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku
łatwe
2651 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
50 gramów
1 łyżka
1 łyżka
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce pomieszaj sok jabłkowy z olejem z pestek dyni i sosem sałatkowym.
Krok 2
Pomidory przekrój na pół. Umyj, osusz szpinak, oberwij łodyżki listków szpinaku. Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę, łyżką oddziel skórkę od miąższu lub po prostu obierz owoc. Pokrój go w plastry.
Krok 3
Orzechy wymieszaj z syropem klonowym i przyprawą Chili z Indii Knorr, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na 5 minut do nagrzanego do 220° C piekarnika. Po tym czasie orzechy ostudź, pokrusz, oddzielając je od siebie.
Krok 4
Na półmisku lub dużym talerzu ułóż szpinak, na nim połóż pomidorki, awokado i prażone orzechy. Całość obficie polej sosem sałatkowym.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku
Mięsiste awokado w połączeniu z chrupiącymi, słodko-pikantnymi orzechami włoskimi i delikatnie kwaśnym sosem sałatkowym na bazie soku jabłkowego to propozycja szybkiego dania wegetariańskiego. Popatrz na naszą recepturę, zaopatrz się w składniki i do dzieła! Sałatka z awokado orzechów i szpinaku to potrawa, której nie może zabraknąć w Twoim menu.
Dla kogo?
Sałatka ze szpinakiem i awokado jest doskonałym daniem dla osób lubiących świeże warzywa oraz orzechy. Przygotowana przez nas kompozycja nie ma sobie równych i podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.Nie wierzysz? Sałatka z awokado i orzechami wyprowadzi Cię z błędu!
Na jaką okazję?
Każda pora jest dobra, by sałatka szpinak awokado pomidor zagościła na Twoim talerzu. Zjedz ją na drugie śniadanie albo, dołączając do niej pieczywo i sery, potraktuj jako wegetariańską kolację. Przygotuj tę smaczną sałatkę według naszego przepisu, a później delektuj się jej pysznym smakiem.
Czy wiesz, że?
Na liściach szpinaku układa się plastry awokado, pomidory i orzechy, które wcześniej polane sosem klonowym z dodatkiem chili piecze się w piekarniku. Tak przygotowaną sałatkę można posypać wegetariańskim serem z niebieską pleśnią lub kozim. Całość świetnie smakuje również z dodatkiem czerwonych słodkich winogron lub suszonych pomidorów.
Dla urozmaicenia:
Jako uzupełnienie do sałatki możesz podać wiejski chleb skropiony oliwą, indyjski chlebek naan z kminkiem albo czosnkową bagietkę. Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku sprawdzi się jako dodatek do bezmięsnego obiadu, ale pasować będzie do niej także kasza z warzywami gotowanymi na parze lub makaron ryżowy z grzybami.