Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

327 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1045 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce pomieszaj sok jabłkowy z olejem z pestek dyni i sosem sałatkowym.

Krok 2

Pomidory przekrój na pół. Umyj, osusz szpinak, oberwij łodyżki listków szpinaku. Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę, łyżką oddziel skórkę od miąższu lub po prostu obierz owoc. Pokrój go w plastry.

Krok 3

Orzechy wymieszaj z syropem klonowym i przyprawą Chili z Indii Knorr, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na 5 minut do nagrzanego do 220° C piekarnika. Po tym czasie orzechy ostudź, pokrusz, oddzielając je od siebie.

Krok 4

Na półmisku lub dużym talerzu ułóż szpinak, na nim połóż pomidorki, awokado i prażone orzechy. Całość obficie polej sosem sałatkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Izabela Marciniak

    Izabela Marciniak , 19.01.2017

    pyszne,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokado, orzechów i szpinakuSałatka z awokado, orzechów i szpinaku

Mięsiste awokado w połączeniu z chrupiącymi, słodko-pikantnymi orzechami włoskimi i delikatnie kwaśnym sosem sałatkowym na bazie soku jabłkowego to propozycja szybkiego dania wegetariańskiego. Na liściach szpinaku układa się plastry awokado, pomidory i orzechy, które wcześniej polane sosem klonowym z dodatkiem chili piecze się w piekarniku. Tak przygotowaną sałatkę można posypać wegetariańskim serem z niebieską pleśnią lub kozim. Całość świetnie smakuje również z dodatkiem czerwonych słodkich winogron, pomarańczy lub suszonych pomidorów. Jako uzupełnienie do sałatki możesz serwować wiejski chleb skropiony oliwą, indyjski chlebek naan z kminkiem albo czosnkową bagietkę. Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku sprawdzi się jako dodatek do bezmięsnego obiadu, np. zapiekanek i kotlecików warzywnych, ale pasować będzie do niej także kasza z warzywami gotowanymi na parze lub makaron ryżowy z grzybami. Zjedz ją na drugie śniadanie albo, dołączając do niej pieczywo i sery, potraktuj jako wegetariańską kolację. Przygotuj tę smaczną sałatkę według naszego przepisu!