Sałatka z awokado, orzechów, szpinaku z pomidorem | Przepisy.pl pixel

Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

500 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2618 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce pomieszaj sok jabłkowy z olejem z pestek dyni i sosem sałatkowym.

Krok 2

Pomidory przekrój na pół. Umyj, osusz szpinak, oberwij łodyżki listków szpinaku. Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę, łyżką oddziel skórkę od miąższu lub po prostu obierz owoc. Pokrój go w plastry.

Krok 3

Orzechy wymieszaj z syropem klonowym i przyprawą Chili z Indii Knorr, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na 5 minut do nagrzanego do 220° C piekarnika. Po tym czasie orzechy ostudź, pokrusz, oddzielając je od siebie.

Krok 4

Na półmisku lub dużym talerzu ułóż szpinak, na nim połóż pomidorki, awokado i prażone orzechy. Całość obficie polej sosem sałatkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • kiki

    kiki , 05.04.2023

    przy niedoczynności tarczycy nie wskazany szpinak i czym zastąpić?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Izabela Marciniak

    Izabela Marciniak , 19.01.2017

    pyszne,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Puree z bobu
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokado, orzechów i szpinakuSałatka z awokado, orzechów i szpinaku

Mięsiste awokado w połączeniu z chrupiącymi, słodko-pikantnymi orzechami włoskimi i delikatnie kwaśnym sosem sałatkowym na bazie soku jabłkowego to propozycja szybkiego dania wegetariańskiego. Popatrz na naszą recepturę, zaopatrz się w składniki i do dzieła! Sałatka z awokado orzechów i szpinaku to potrawa, której nie może zabraknąć w Twoim menu. 

Dla kogo?

Sałatka ze szpinakiem i awokado jest doskonałym daniem dla osób lubiących świeże warzywa oraz orzechy. Przygotowana przez nas kompozycja nie ma sobie równych i podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.Nie wierzysz? Sałatka z awokado i orzechami wyprowadzi Cię z błędu! 

Na jaką okazję?

Każda pora jest dobra, by sałatka szpinak awokado pomidor zagościła na Twoim talerzu. Zjedz ją na drugie śniadanie albo, dołączając do niej pieczywo i sery, potraktuj jako wegetariańską kolację. Przygotuj tę smaczną sałatkę według naszego przepisu, a później delektuj się jej pysznym smakiem. 

Czy wiesz, że?

Na liściach szpinaku układa się plastry awokado, pomidory i orzechy, które wcześniej polane sosem klonowym z dodatkiem chili piecze się w piekarniku. Tak przygotowaną sałatkę można posypać wegetariańskim serem z niebieską pleśnią lub kozim. Całość świetnie smakuje również z dodatkiem czerwonych słodkich winogron lub suszonych pomidorów.

Dla urozmaicenia:

Jako uzupełnienie do sałatki możesz podać wiejski chleb skropiony oliwą, indyjski chlebek naan z kminkiem albo czosnkową bagietkę. Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku sprawdzi się jako dodatek do bezmięsnego obiadu, ale pasować będzie do niej także kasza z warzywami gotowanymi na parze lub makaron ryżowy z grzybami.