Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku
łatwe
1039 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
50 gramów
1 łyżka
1 łyżka
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce pomieszaj sok jabłkowy z olejem z pestek dyni i sosem sałatkowym.
Krok 2
Pomidory przekrój na pół. Umyj, osusz szpinak, oberwij łodyżki listków szpinaku. Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę, łyżką oddziel skórkę od miąższu lub po prostu obierz owoc. Pokrój go w plastry.
Krok 3
Orzechy wymieszaj z syropem klonowym i przyprawą Chili z Indii Knorr, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na 5 minut do nagrzanego do 220° C piekarnika. Po tym czasie orzechy ostudź, pokrusz, oddzielając je od siebie.
Krok 4
Na półmisku lub dużym talerzu ułóż szpinak, na nim połóż pomidorki, awokado i prażone orzechy. Całość obficie polej sosem sałatkowym.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku
Mięsiste awokado w połączeniu z chrupiącymi, słodko-pikantnymi orzechami włoskimi i delikatnie kwaśnym sosem sałatkowym na bazie soku jabłkowego to propozycja szybkiego dania wegetariańskiego. Na liściach szpinaku układa się plastry awokado, pomidory i orzechy, które wcześniej polane sosem klonowym z dodatkiem chili piecze się w piekarniku. Tak przygotowaną sałatkę można posypać wegetariańskim serem z niebieską pleśnią lub kozim. Całość świetnie smakuje również z dodatkiem czerwonych słodkich winogron, pomarańczy lub suszonych pomidorów. Jako uzupełnienie do sałatki możesz serwować wiejski chleb skropiony oliwą, indyjski chlebek naan z kminkiem albo czosnkową bagietkę. Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku sprawdzi się jako dodatek do bezmięsnego obiadu, np. zapiekanek i kotlecików warzywnych, ale pasować będzie do niej także kasza z warzywami gotowanymi na parze lub makaron ryżowy z grzybami. Zjedz ją na drugie śniadanie albo, dołączając do niej pieczywo i sery, potraktuj jako wegetariańską kolację. Przygotuj tę smaczną sałatkę według naszego przepisu!