Sałatka orientalna z kapusty pekińskiej
łatwe
1135 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 opakowanie
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z gotowania rosołu rozdrobnij palcami.

Krok 2
Kapustę pekińską poszatkuj, a paprykę i ogórki pokrój w cienkie paski.

Krok 3
Marynowany imbir bardzo drobno posiekaj. Połącz w misce wszystkie składniki.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze słodkim sosem chili.

Krok 5
Wlej sos do sałatki i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną listkami kolendry oraz kiełkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka orientalna z kapusty pekińskiej
Jeśli lubisz kuchnię azjatycką i masz ochotę na prostą przekąskę, spróbuj sałatki orientalnej z kapusty pekińskiej. Potrawy z Dalekiego Wschodu mogą być naprawdę łatwe w przygotowaniu, czasem wystarczy tylko kilka odpowiednio dobranych składników. Sekret orientalnego smaku tej sałatki stanowią sos chili oraz marynowany imbir. Jej podstawą jest: kapusta pekińska, gotowane mięso z kurczaka, a także świeży ogórek oraz papryka, dzięki którym sałatka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Marynowany imbir pokrój bardzo drobno – ma on wyrazisty, pikantny i cierpki smak, który będzie doskonale uzupełniał łagodne warzywa i delikatne mięso z kurczaka. Przed podaniem polej sałatkę sosem czosnkowo-ziołowym z dodatkiem słodkiego sosu chili. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a na koniec posyp potrawę kiełkami fasoli oraz świeżą kolendrą, które dodadzą jej jeszcze więcej orientalnego charakteru. Sałatkę z kapusty pekińskiej serwuj jako dodatek do głównego dania albo jako samodzielną przekąskę. Z pewnością sprawdzi się na wiele okazji.