Sałatka orientalna z kapusty pekińskiej
łatwe
1138 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 opakowanie
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z gotowania rosołu rozdrobnij palcami.

Krok 2
Kapustę pekińską poszatkuj, a paprykę i ogórki pokrój w cienkie paski.

Krok 3
Marynowany imbir bardzo drobno posiekaj. Połącz w misce wszystkie składniki.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze słodkim sosem chili.

Krok 5
Wlej sos do sałatki i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną listkami kolendry oraz kiełkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka orientalna z kapusty pekińskiej
Jeśli lubisz kuchnię azjatycką i masz ochotę na prostą przekąskę, spróbuj sałatki orientalnej z kapusty pekińskiej. Potrawy z Dalekiego Wschodu mogą być naprawdę łatwe w przygotowaniu, czasem wystarczy tylko kilka odpowiednio dobranych składników. Sekret orientalnego smaku tej sałatki stanowią sos chili oraz marynowany imbir. Jej podstawą jest: kapusta pekińska, gotowane mięso z kurczaka, a także świeży ogórek oraz papryka, dzięki którym sałatka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Marynowany imbir pokrój bardzo drobno – ma on wyrazisty, pikantny i cierpki smak, który będzie doskonale uzupełniał łagodne warzywa i delikatne mięso z kurczaka. Przed podaniem polej sałatkę sosem czosnkowo-ziołowym z dodatkiem słodkiego sosu chili. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a na koniec posyp potrawę kiełkami fasoli oraz świeżą kolendrą, które dodadzą jej jeszcze więcej orientalnego charakteru. Sałatkę z kapusty pekińskiej serwuj jako dodatek do głównego dania albo jako samodzielną przekąskę. Z pewnością sprawdzi się na wiele okazji.