Gołąbki z botwinki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z botwinki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
817 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

363 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

30 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście botwinki oczyść i umyj, następnie sparz chwilę we wrzącej wodzie.

Gołąbki z botwinki - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oliwie. Grzyby posiekaj drobno i dodaj do cebuli, smaż chwilę razem. Po chwili wlej 100 mililitrów wina i gotuj do momentu, gdy płyn odparuje.

Gołąbki z botwinki - Krok 2

Krok 3

Następnie dopraw grzyby pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem, dodaj tartą bułkę i całość wymieszaj.

Gołąbki z botwinki - Krok 3

Krok 4

Gotowy farsz nakładaj po małej łyżce na każdy z liści botwinki i zwijaj, jak tradycyjne gołąbki. Danie podawaj z grzybowym sosem udekorowane listkami świeżych ziół.

Gołąbki z botwinki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z botwinkiGołąbki z botwinki

Liście botwinki oczyść i umyj, następnie sparz chwilę we wrzącej wodzie.