Gołąbki z botwinki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z botwinki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
817 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

30 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście botwinki oczyść i umyj, następnie sparz chwilę we wrzącej wodzie.

Gołąbki z botwinki - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oliwie. Grzyby posiekaj drobno i dodaj do cebuli, smaż chwilę razem. Po chwili wlej 100 mililitrów wina i gotuj do momentu, gdy płyn odparuje.

Gołąbki z botwinki - Krok 2

Krok 3

Następnie dopraw grzyby pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem, dodaj tartą bułkę i całość wymieszaj.

Gołąbki z botwinki - Krok 3

Krok 4

Gotowy farsz nakładaj po małej łyżce na każdy z liści botwinki i zwijaj, jak tradycyjne gołąbki. Danie podawaj z grzybowym sosem udekorowane listkami świeżych ziół.

Gołąbki z botwinki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z botwinki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z botwinkiGołąbki z botwinki

Liście botwinki oczyść i umyj, następnie sparz chwilę we wrzącej wodzie.