Zapiekanka z batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka z batatów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

224 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 mililitrów

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

10 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty i szalotkę obierz. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę. Chili i rozmaryn drobno posiekaj. Rozmaryn podziel na dwie części.

Zapiekanka z batatów - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę chili, dodaj plastry ziemniaków , smaż dłuższą chwilę cały czas mieszają. Całość zalej sokiem z pomarańczy, połowa śmietany, dodaj rozmaryn, mieszankę włoską, syrop klonowy i imbir. Całość gotuj aż sok i śmietana zupełnie odparuje a ziemniaki zrobią się na wpół miękkie.

Zapiekanka z batatów - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki przełóż wtedy do naczynia żaroodpornego wyłożonego wcześniej pergaminem. Ziemniaki dobrze dociśnij w naczyniu.

Zapiekanka z batatów - Krok 3

Krok 4

Pomieszaj śmietanę z majonezem, tartą bułką, pokruszonymi orzechami, pozostałym rozmarynem. Bułkę ułóż na wierzchu zapiekanki. Całość wstaw na około 20 minut do nagrzanego do 170*C piekarnika.

Zapiekanka z batatów - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Słodkawo-ostre bataty to idealny dodatek do indyka lub kaczki.

1

Opinie o przepisie

  • Eva Hm

    Eva Hm , 12.10.2016

    Robiłam. jest pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z batatówZapiekanka z batatów

Bataty – gotowane, pieczone lub w formie purée – są dobrym dodatkiem do mięs, robi się z nich także musy i piecze na ich bazie ciasta. Bataty mają słodki posmak i nieco delikatniejszy niż zwykłe ziemniaki miąższ, stąd ich szerokie zastosowanie. Przygotuj z nich smaczną i szybką zapiekankę. Bataty ugotuj na półtwardo z dodatkami, takimi jak: sok pomarańczowy, imbir i syrop klonowy. Sok doda potrawie lekkiej kwaskowatości, a imbir korzennego aromatu. Bataty przypominają w smaku dynię i marchewkę, dobrze więc pasują do nich wszelkie pikantne produkty. Aby zapiekanka nie była zbyt słodka, dodaj do całości również paprykę chili oraz szalotkę. Warzywa przykryj mieszanką majonezu, śmietany, bułki tartej i orzechów, na koniec doprawiając ziołami. Zamiast śmietany pasować będzie również jogurt naturalny. Podstawową wersję zapiekanki z batatów urozmaicisz na wiele sposobów. Dodaj do niej na przykład: szynkę, mięso mielone, czerwoną paprykę lub pieczarki. Sprawdź przepis i przygotuj ją na obiad lub kolację.