Zapiekanka z batatów

- Krok 1Bataty i szalotkę obierz. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę. Chili i rozmaryn drobno posiekaj. Rozmaryn podziel na dwie części.
- Krok 2W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę chili, dodaj plastry ziemniaków , smaż dłuższą chwilę cały czas mieszają. Całość zalej sokiem z pomarańczy, połowa śmietany, dodaj rozmaryn, Delikat, syrop klonowy i imbir. Całość gotuj aż sok i śmietana zupełnie odparuje a ziemniaki zrobią się na wpół miękkie.
- Krok 3Ziemniaki przełóż wtedy do naczynia żaroodpornego wyłożonego wcześniej pergaminem. Ziemniaki dobrze dociśnij w naczyniu.
- Krok 4Pomieszaj śmietanę z majonezem, tartą bułką, pokruszonymi orzechami, pozostałym rozmarynem. Bułkę ułóż na wierzchu zapiekanki. Całość wstaw na około 20 minut do nagrzanego do 170*C piekarnika.

Słodkawo-ostre bataty to idealny dodatek do indyka lub kaczki.

Bataty – gotowane, pieczone lub w formie purée – są dobrym dodatkiem do mięs, robi się z nich także musy i piecze na ich bazie ciasta. Bataty mają słodki posmak i nieco delikatniejszy niż zwykłe ziemniaki miąższ, stąd ich szerokie zastosowanie. Przygotuj z nich smaczną i szybką zapiekankę. Bataty ugotuj na półtwardo z dodatkami, takimi jak: sok pomarańczowy, imbir i syrop klonowy. Sok doda potrawie lekkiej kwaskowatości, a imbir korzennego aromatu. Bataty przypominają w smaku dynię i marchewkę, dobrze więc pasują do nich wszelkie pikantne produkty. Aby zapiekanka nie była zbyt słodka, dodaj do całości również paprykę chili oraz szalotkę. Warzywa przykryj mieszanką majonezu, śmietany, bułki tartej i orzechów, na koniec doprawiając ziołami. Zamiast śmietany pasować będzie również jogurt naturalny. Podstawową wersję zapiekanki z batatów urozmaicisz na wiele sposobów. Dodaj do niej na przykład: szynkę, mięso mielone, czerwoną paprykę lub pieczarki. Sprawdź przepis i przygotuj ją na obiad lub kolację.