Zapiekanka z batatów - wege przepis z warzywami | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z batatów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
242 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

245 osób wydrukowało

Pobierz pdf

444 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 mililitrów

2 łyżki

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

10 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty i szalotkę obierz. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę. Chili i rozmaryn drobno posiekaj. Rozmaryn podziel na dwie części.

Zapiekanka z batatów - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę chili, dodaj plastry ziemniaków , smaż dłuższą chwilę cały czas mieszają. Całość zalej sokiem z pomarańczy, połowa śmietany, dodaj rozmaryn, mieszankę włoską, syrop klonowy i imbir. Całość gotuj aż sok i śmietana zupełnie odparuje a ziemniaki zrobią się na wpół miękkie.

Zapiekanka z batatów - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki przełóż wtedy do naczynia żaroodpornego wyłożonego wcześniej pergaminem. Ziemniaki dobrze dociśnij w naczyniu.

Zapiekanka z batatów - Krok 3

Krok 4

Pomieszaj śmietanę z majonezem, tartą bułką, pokruszonymi orzechami, pozostałym rozmarynem. Bułkę ułóż na wierzchu zapiekanki. Całość wstaw na około 20 minut do nagrzanego do 170*C piekarnika.

Zapiekanka z batatów - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Słodkawo-ostre bataty to idealny dodatek do indyka lub kaczki.

2

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.01.2023

    Uwielbiam bataty, ta zapiekanka jest świetna pod pierzynką z orzechami i majonezem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eva Hm

    Eva Hm , 12.10.2016

    Robiłam. jest pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z batatówZapiekanka z batatów

Bataty – gotowane, pieczone lub w formie purée – są dobrym dodatkiem do mięs, robi się z nich także musy i piecze na ich bazie ciasta. Bataty mają słodki posmak i nieco delikatniejszy niż zwykłe ziemniaki miąższ, stąd ich szerokie zastosowanie. Przygotuj z nich smaczną i szybką zapiekankę. Bataty ugotuj na półtwardo z dodatkami, takimi jak: sok pomarańczowy, imbir i syrop klonowy. Sok doda potrawie lekkiej kwaskowatości, a imbir korzennego aromatu. Bataty przypominają w smaku dynię i marchewkę, dobrze więc pasują do nich wszelkie pikantne produkty. Aby zapiekanka nie była zbyt słodka, dodaj do całości również paprykę chili oraz szalotkę. Warzywa przykryj mieszanką majonezu, śmietany, bułki tartej i orzechów, na koniec doprawiając ziołami. Zamiast śmietany pasować będzie również jogurt naturalny. Podstawową wersję zapiekanki z batatów urozmaicisz na wiele sposobów. Dodaj do niej na przykład: szynkę, mięso mielone, czerwoną paprykę lub pieczarki. Sprawdź przepis i przygotuj ją na obiad lub kolację.