Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami
łatwe
243 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
6 sztuk
4 sztuki
1 opakowanie
200 mililitrów
200 gramów
100 gramów
2 łyżki
składniki na ciasto:
100 gramów
100 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj do miękkości według przepisu producenta w dużej ilości wody, a następnie przełóż na sito, aby ją odsączyć.

Krok 2
Formę do tarty wyłóż pergaminem. Śliwki i pomidory pokrój w mniejsze kawałki, a szalotki na pół. Szpinak zalej na sicie wrzącą wodą, aby nieco zmiękł, a następnie dobrze go odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3
Jaja wymieszaj w misce z jogurtem, Fixem Knorr, kaszą, szpinakiem i połową startego sera.

Krok 4
Po przekrojeniu szalotki posmaruj delikatnie oliwą, a następnie ułóż na suchej patelni i podpiecz około 3-4 minuty, aby lekko się zarumieniły.

Krok 5
Połącz masło, mąkę oraz ser w misce i szybko zagnieć ciasto (możesz je delikatnie posolić Będzie ono dość luźne. Spłaszczone ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażarki.

Krok 6
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i wyłóż nim formę do tarty. Wypełnij połową kaszy, następnie rozłóż śliwki i pomidory. Całość przykryj pozostałą kaszą, dodaj cebulki i posyp serem. Tartę piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku około 40 minut.


Dobra rada:
Jeśli nie zależy ci, aby danie było wegetariańskie, możesz do tarty dodać kiełbasę chorizo.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Knorr Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami
Czas na klasykę kuchni francuskiej! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że Francuzi są mistrzami wypieków, a ich receptury obiegły cały świat. Jeśli limit Twoich pomysłów już się wyczerpał, a za godzinę spodziewasz się gości, sięgnij po przepis na quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami. Prostota przygotowania połączona z wytrawnym smakiem. To danie popisowe!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które lubią inspirować się kuchnią pochodzącą z różnych zakątków świata, a podane receptury wprowadzać do swojego jadłospisu. Różnorodność w gotowaniu to podstawa!
Na jaką okazję?
Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami sprawdzi się w roli przystawki. Zaskocz swoich gości oryginalnym przysmakiem i podziel się z nimi przepisem!
Czy wiesz, że?
Quiche to nic innego jak rodzaj wypieku przypominającego placka, który składa się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia z dodatkiem jajeczno-śmietanowej masy.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie zależy Ci na tym, aby przygotowane danie było wegetariańskie, do wypieku możesz dodać trochę kiełbasy chorizo.