Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami
łatwe
243 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
6 sztuk
4 sztuki
1 opakowanie
200 mililitrów
200 gramów
100 gramów
2 łyżki
składniki na ciasto:
100 gramów
100 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj do miękkości według przepisu producenta w dużej ilości wody, a następnie przełóż na sito, aby ją odsączyć.

Krok 2
Formę do tarty wyłóż pergaminem. Śliwki i pomidory pokrój w mniejsze kawałki, a szalotki na pół. Szpinak zalej na sicie wrzącą wodą, aby nieco zmiękł, a następnie dobrze go odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3
Jaja wymieszaj w misce z jogurtem, Fixem Knorr, kaszą, szpinakiem i połową startego sera.

Krok 4
Po przekrojeniu szalotki posmaruj delikatnie oliwą, a następnie ułóż na suchej patelni i podpiecz około 3-4 minuty, aby lekko się zarumieniły.

Krok 5
Połącz masło, mąkę oraz ser w misce i szybko zagnieć ciasto (możesz je delikatnie posolić Będzie ono dość luźne. Spłaszczone ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażarki.

Krok 6
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i wyłóż nim formę do tarty. Wypełnij połową kaszy, następnie rozłóż śliwki i pomidory. Całość przykryj pozostałą kaszą, dodaj cebulki i posyp serem. Tartę piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku około 40 minut.


Dobra rada:
Jeśli nie zależy ci, aby danie było wegetariańskie, możesz do tarty dodać kiełbasę chorizo.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Knorr Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami
Czas na klasykę kuchni francuskiej! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że Francuzi są mistrzami wypieków, a ich receptury obiegły cały świat. Jeśli limit Twoich pomysłów już się wyczerpał, a za godzinę spodziewasz się gości, sięgnij po przepis na quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami. Prostota przygotowania połączona z wytrawnym smakiem. To danie popisowe!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które lubią inspirować się kuchnią pochodzącą z różnych zakątków świata, a podane receptury wprowadzać do swojego jadłospisu. Różnorodność w gotowaniu to podstawa!
Na jaką okazję?
Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami sprawdzi się w roli przystawki. Zaskocz swoich gości oryginalnym przysmakiem i podziel się z nimi przepisem!
Czy wiesz, że?
Quiche to nic innego jak rodzaj wypieku przypominającego placka, który składa się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia z dodatkiem jajeczno-śmietanowej masy.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie zależy Ci na tym, aby przygotowane danie było wegetariańskie, do wypieku możesz dodać trochę kiełbasy chorizo.