Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

6 sztuk

4 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

200 gramów

100 gramów

2 łyżki

składniki na ciasto:

100 gramów

100 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj do miękkości według przepisu producenta w dużej ilości wody, a następnie przełóż na sito, aby ją odsączyć.

Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - Krok 1

Krok 2

Formę do tarty wyłóż pergaminem. Śliwki i pomidory pokrój w mniejsze kawałki, a szalotki na pół. Szpinak zalej na sicie wrzącą wodą, aby nieco zmiękł, a następnie dobrze go odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki.

Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - Krok 2

Krok 3

Jaja wymieszaj w misce z jogurtem, Fixem Knorr, kaszą, szpinakiem i połową startego sera.

Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - Krok 3

Krok 4

Po przekrojeniu szalotki posmaruj delikatnie oliwą, a następnie ułóż na suchej patelni i podpiecz około 3-4 minuty, aby lekko się zarumieniły.

Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - Krok 4

Krok 5

Połącz masło, mąkę oraz ser w misce i szybko zagnieć ciasto (możesz je delikatnie posolić Będzie ono dość luźne. Spłaszczone ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażarki.

Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - Krok 5

Krok 6

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i wyłóż nim formę do tarty. Wypełnij połową kaszy, następnie rozłóż śliwki i pomidory. Całość przykryj pozostałą kaszą, dodaj cebulki i posyp serem. Tartę piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku około 40 minut.

Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie zależy ci, aby danie było wegetariańskie, możesz do tarty dodać kiełbasę chorizo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z botwinką
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkamiQuiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami

Czas na klasykę kuchni francuskiej! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że Francuzi są mistrzami wypieków, a ich receptury obiegły cały świat. Jeśli limit Twoich pomysłów już się wyczerpał, a za godzinę spodziewasz się gości, sięgnij po przepis na quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami. Prostota przygotowania połączona z wytrawnym smakiem. To danie popisowe!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią inspirować się kuchnią pochodzącą z różnych zakątków świata, a podane receptury wprowadzać do swojego jadłospisu. Różnorodność w gotowaniu to podstawa!

Na jaką okazję?

Quiche z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami sprawdzi się w roli przystawki. Zaskocz swoich gości oryginalnym przysmakiem i podziel się z nimi przepisem!

Czy wiesz, że?

Quiche to nic innego jak rodzaj wypieku przypominającego placka, który składa się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia z dodatkiem jajeczno-śmietanowej masy.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie zależy Ci na tym, aby przygotowane danie było wegetariańskie, do wypieku możesz dodać trochę kiełbasy chorizo.