Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną
łatwe
Składniki
1 kilogram
500 gramów
100 gramów
100 gramów
50 gramów
2 sztuki
2 słoiki
4 sztuki
1 sztuka
200 gramów
6 łyżek
150 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według zaleceń producenta z opakowania produktu.
Krok 2
Ligawę pokrój w grube, dwucentymetrowe steki, pośrodku każdego zrób nacięcie nożem, formując kieszonkę. Bitki ułóż pomiędzy dwiema warstwami folii, dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa, a następnie obficie oprósz Przyprawą do gulaszu Knorr. Odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
Krok 3
Boczek i cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek i chili drobno posiekaj, suszone pomidory pokrój w paseczki. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Ser zetrzyj na tarce.
Krok 4
Przygotuj farsz. W tym celu na patelni podsmaż boczek, a gdy się wytopi, dodaj połowę cebuli i czosnku. Smaż, aż cebula zacznie się delikatnie rumienić. Dodaj wtedy szpinak, suszone pomidory i pestki dyni. Farsz dopraw do smaku szczyptą gałki i ostrej papryki. Zdejmij z ognia, dodaj starty ser oscypek i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Nafaszeruj bitki szpinakiem, oprósz je w mące i obsmaż w garnku z obu stron, a następnie odłóż na bok.
Krok 6
W tym samym garnku przysmaż pozostały czosnek, cebulę i chili, a gdy cebula zacznie się rumienić, dodaj pomidory z puszki i oregano. Do powstałego sosu dodaj faszerowane bitki. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, czyli ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe bitki podawaj z kaszą gryczaną, obficie polane sosem pomidorowym.
Dobra rada:
Dobrym pomysłem będzie zabezpieczenie nafaszerowanych bitek wykałaczką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną
Skończyły Ci się pomysły na obiad? Nie wiesz, jak zaskoczyć swoją rodzinę? Jeśli Twój jadłospis ogranicza się do kilku potraw w tygodniu, które na dodatek są cyklicznie powtarzane, to znak, że potrzebujesz inspiracji! Ciekawa propozycja na posiłek? Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym i kaszą gryczaną. To danie łączy w sobie wszystko to, co najlepsze!
Dla kogo?
Dla osób, które chcą nieco urozmaicić swój dotychczasowy jadłospis. Koniec z monotonią w kuchni!
Na jaką okazję?
Na obiad! Przepis na bitki wołowe w sosie pomidorowym miej zawsze pod ręką.
Czy wiesz, że?
Na rynku można znaleźć także kaszę gryczaną białą, która nie została poddana procesowi prażenia. W porównaniu do tej brązowej jej smak jest znacznie delikatniejszy.
Dla urozmaicenia:
Dobrym pomysłem będzie zabezpieczenie nafaszerowanych bitek wykałaczką.