Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną
łatwe
120 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
500 gramów
100 gramów
100 gramów
50 gramów
2 sztuki
2 słoiki
4 sztuki
1 sztuka
200 gramów
6 łyżek
150 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według zaleceń producenta z opakowania produktu.

Krok 2
Ligawę pokrój w grube, dwucentymetrowe steki, pośrodku każdego zrób nacięcie nożem, formując kieszonkę. Bitki ułóż pomiędzy dwiema warstwami folii, dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa, a następnie obficie oprósz Przyprawą do gulaszu Knorr. Odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Krok 3
Boczek i cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek i chili drobno posiekaj, suszone pomidory pokrój w paseczki. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Ser zetrzyj na tarce.

Krok 4
Przygotuj farsz. W tym celu na patelni podsmaż boczek, a gdy się wytopi, dodaj połowę cebuli i czosnku. Smaż, aż cebula zacznie się delikatnie rumienić. Dodaj wtedy szpinak, suszone pomidory i pestki dyni. Farsz dopraw do smaku szczyptą gałki i ostrej papryki. Zdejmij z ognia, dodaj starty ser oscypek i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Nafaszeruj bitki szpinakiem, oprósz je w mące i obsmaż w garnku z obu stron, a następnie odłóż na bok.

Krok 6
W tym samym garnku przysmaż pozostały czosnek, cebulę i chili, a gdy cebula zacznie się rumienić, dodaj pomidory z puszki i oregano. Do powstałego sosu dodaj faszerowane bitki. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, czyli ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe bitki podawaj z kaszą gryczaną, obficie polane sosem pomidorowym.


Dobra rada:
Dobrym pomysłem będzie zabezpieczenie nafaszerowanych bitek wykałaczką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną
Skończyły Ci się pomysły na obiad? Nie wiesz, jak zaskoczyć swoją rodzinę? Jeśli Twój jadłospis ogranicza się do kilku potraw w tygodniu, które na dodatek są cyklicznie powtarzane, to znak, że potrzebujesz inspiracji! Ciekawa propozycja na posiłek? Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym i kaszą gryczaną. To danie łączy w sobie wszystko to, co najlepsze!
Dla kogo?
Dla osób, które chcą nieco urozmaicić swój dotychczasowy jadłospis. Koniec z monotonią w kuchni!
Na jaką okazję?
Na obiad! Przepis na bitki wołowe w sosie pomidorowym miej zawsze pod ręką.
Czy wiesz, że?
Na rynku można znaleźć także kaszę gryczaną białą, która nie została poddana procesowi prażenia. W porównaniu do tej brązowej jej smak jest znacznie delikatniejszy.
Dla urozmaicenia:
Dobrym pomysłem będzie zabezpieczenie nafaszerowanych bitek wykałaczką.