Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

150 gramów

2 sztuki

2 puszki

4 sztuki

100 gramów

6 łyżek

500 gramów

200 gramów

1 kilogram

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według zaleceń producenta z opakowania produktu.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 1

Krok 2

Ligawę pokrój w grube, dwucentymetrowe steki, pośrodku każdego zrób nacięcie nożem, formując kieszonkę. Bitki ułóż pomiędzy dwiema warstwami folii, dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa, a następnie obficie oprósz Przyprawą do gulaszu Knorr. Odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 2

Krok 3

Boczek i cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek i chili drobno posiekaj, suszone pomidory pokrój w paseczki. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Ser zetrzyj na tarce.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 3

Krok 4

Przygotuj farsz. W tym celu na patelni podsmaż boczek, a gdy się wytopi, dodaj połowę cebuli i czosnku. Smaż, aż cebula zacznie się delikatnie rumienić. Dodaj wtedy szpinak, suszone pomidory i pestki dyni. Farsz dopraw do smaku szczyptą gałki i ostrej papryki. Zdejmij z ognia, dodaj starty ser oscypek i dokładnie wymieszaj.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 4

Krok 5

Nafaszeruj bitki szpinakiem, oprósz je w mące i obsmaż w garnku z obu stron, a następnie odłóż na bok.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 5

Krok 6

W tym samym garnku przysmaż pozostały czosnek, cebulę i chili, a gdy cebula zacznie się rumienić, dodaj pomidory z puszki i oregano. Do powstałego sosu dodaj faszerowane bitki. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, czyli ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe bitki podawaj z kaszą gryczaną, obficie polane sosem pomidorowym.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem będzie zabezpieczenie nafaszerowanych bitek wykałaczką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczanąBitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Skończyły Ci się pomysły na obiad? Nie wiesz, jak zaskoczyć swoją rodzinę? Jeśli Twój jadłospis ogranicza się do kilku potraw w tygodniu, które na dodatek są cyklicznie powtarzane, to znak, że potrzebujesz inspiracji! Ciekawa propozycja na posiłek? Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym i kaszą gryczaną. To danie łączy w sobie wszystko to, co najlepsze!

Dla kogo?

Dla osób, które chcą nieco urozmaicić swój dotychczasowy jadłospis. Koniec z monotonią w kuchni!

Na jaką okazję?

Na obiad! Przepis na bitki wołowe w sosie pomidorowym miej zawsze pod ręką.

Czy wiesz, że?

Na rynku można znaleźć także kaszę gryczaną białą, która nie została poddana procesowi prażenia. W porównaniu do tej brązowej jej smak jest znacznie delikatniejszy.

Dla urozmaicenia:

Dobrym pomysłem będzie zabezpieczenie nafaszerowanych bitek wykałaczką.