Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

2 puszki

4 sztuki

1 sztuka

200 gramów

6 łyżek

150 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według zaleceń producenta z opakowania produktu.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 1

Krok 2

Ligawę pokrój w grube, dwucentymetrowe steki, pośrodku każdego zrób nacięcie nożem, formując kieszonkę. Bitki ułóż pomiędzy dwiema warstwami folii, dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa, a następnie obficie oprósz Przyprawą do gulaszu Knorr. Odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 2

Krok 3

Boczek i cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek i chili drobno posiekaj, suszone pomidory pokrój w paseczki. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Ser zetrzyj na tarce.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 3

Krok 4

Przygotuj farsz. W tym celu na patelni podsmaż boczek, a gdy się wytopi, dodaj połowę cebuli i czosnku. Smaż, aż cebula zacznie się delikatnie rumienić. Dodaj wtedy szpinak, suszone pomidory i pestki dyni. Farsz dopraw do smaku szczyptą gałki i ostrej papryki. Zdejmij z ognia, dodaj starty ser oscypek i dokładnie wymieszaj.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 4

Krok 5

Nafaszeruj bitki szpinakiem, oprósz je w mące i obsmaż w garnku z obu stron, a następnie odłóż na bok.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 5

Krok 6

W tym samym garnku przysmaż pozostały czosnek, cebulę i chili, a gdy cebula zacznie się rumienić, dodaj pomidory z puszki i oregano. Do powstałego sosu dodaj faszerowane bitki. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, czyli ok. 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowe bitki podawaj z kaszą gryczaną, obficie polane sosem pomidorowym.

Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem będzie zabezpieczenie nafaszerowanych bitek wykałaczką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczanąBitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Skończyły Ci się pomysły na obiad? Nie wiesz, jak zaskoczyć swoją rodzinę? Jeśli Twój jadłospis ogranicza się do kilku potraw w tygodniu, które na dodatek są cyklicznie powtarzane, to znak, że potrzebujesz inspiracji! Ciekawa propozycja na posiłek? Bitki wołowe faszerowane szpinakiem w sosie pomidorowym i kaszą gryczaną. To danie łączy w sobie wszystko to, co najlepsze!

Dla kogo?

Dla osób, które chcą nieco urozmaicić swój dotychczasowy jadłospis. Koniec z monotonią w kuchni!

Na jaką okazję?

Na obiad! Przepis na bitki wołowe w sosie pomidorowym miej zawsze pod ręką.

Czy wiesz, że?

Na rynku można znaleźć także kaszę gryczaną białą, która nie została poddana procesowi prażenia. W porównaniu do tej brązowej jej smak jest znacznie delikatniejszy.

Dla urozmaicenia:

Dobrym pomysłem będzie zabezpieczenie nafaszerowanych bitek wykałaczką.