Chłodnik litewski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik litewski

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

25

332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

872 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 mililitrów

4 sztuki

8 sztuk

4 łyżeczki

2 łyżeczki

400 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Botwinkę umyj, osusz i drobno posiekaj, następnie wrzuć ją na gorącą wodę i chwilkę pogotuj. Wystudź.

Chłodnik litewski - Krok 1

Krok 2

Ogórka i rzodkiewkę zetrzyj na grubej tarce lub posiekaj w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.

Chłodnik litewski - Krok 2

Krok 3

Schłodzony kefir połącz z botwinką, dodaj rozdrobnionego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek oraz koperek.

Chłodnik litewski - Krok 3

Krok 4

Chłodnik dopraw „Mieszanką ziół i przypraw z koperkiem” oraz świeżo mielonym pieprzem. Jeżeli lubimy, to do smaku można dodać niewielką ilość czosnku. Chłodnik podawaj z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki.

Chłodnik litewski - Krok 4
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy B2, witaminy C, witaminy B12, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej