Gulasz z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z kurczaka

ze słodkimi ziemniakami i porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

1 szczypta

0.5 pęczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w duże kawałki i ugotuj je w lekko słonej wodzie.

Krok 2

Pierś z kurczaka pokrój w kawałki, posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, aż będą brązowe.

Krok 3

Wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, starty imbir i czosnek, świeżo mielony pieprz i dodaj na patelnię.

Krok 4

Odcedź ziemniaki, pora pokrój w plastry i całość dodaj do mięsa.

Krok 5

Duś na patelni pod przykryciem przez 10-15 minut. Podawaj posypane świeżym tymiankiem.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Jot-Ka

    Marta Jot-Ka , 16.04.2015

    Świetny przepis, ziemniaki trzeba ugotować wcześniej, bo jeśli surowe wrzuci się do gulaszu, to niestety bardzo długo później trzeba dusić. Przepis prosty, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z kurczakaGulasz z kurczaka

Bataty, czyli południowoamerykańskie słodkie ziemniaki są wyśmienitym dodatkiem do kremowego gulaszu drobiowego. Dla kontrastu takie składniki jak por, czosnek i korzeń imbiru nadadzą mu lekko pikantny smak. Jeśli chcesz przyrządzić to danie, na początek oczyść bataty, podziel na mniejsze kawałki i gotuj do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Filet z piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę, natrzyj przeznaczoną do niego przyprawą i podsmaż na rozgrzanej patelni. Słodką śmietanę kremówkę połącz z koncentratem pomidorowym, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powstałym sosem zalej mięso, dodaj ugotowane i odcedzone bataty oraz pokrojonego w talarki pora. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gulasz podawaj na ciepło, ozdobiony świeżym tymiankiem. Możesz także serwować go z dodatkiem ryżu basmati lub jaśminowego. Zainspiruj się naszym oryginalnym przepisem na drobiowy gulasz ze słodkimi ziemniakami.