Gulasz z kurczaka
ze słodkimi ziemniakami i porem
łatwe
170 osób zapisało

Składniki
800 gramów
2 łyżki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
2 łyżki
100 mililitrów
1 szczypta
0.5 pęczka
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój ziemniaki w duże kawałki i ugotuj je w lekko słonej wodzie.
Krok 2
Pierś z kurczaka pokrój w kawałki, posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, aż będą brązowe.
Krok 3
Wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, starty imbir i czosnek, świeżo mielony pieprz i dodaj na patelnię.
Krok 4
Odcedź ziemniaki, pora pokrój w plastry i całość dodaj do mięsa.
Krok 5
Duś na patelni pod przykryciem przez 10-15 minut. Podawaj posypane świeżym tymiankiem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z kurczaka
Bataty, czyli południowoamerykańskie słodkie ziemniaki są wyśmienitym dodatkiem do kremowego gulaszu drobiowego. Dla kontrastu takie składniki jak por, czosnek i korzeń imbiru nadadzą mu lekko pikantny smak. Jeśli chcesz przyrządzić to danie, na początek oczyść bataty, podziel na mniejsze kawałki i gotuj do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Filet z piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę, natrzyj przeznaczoną do niego przyprawą i podsmaż na rozgrzanej patelni. Słodką śmietanę kremówkę połącz z koncentratem pomidorowym, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powstałym sosem zalej mięso, dodaj ugotowane i odcedzone bataty oraz pokrojonego w talarki pora. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gulasz podawaj na ciepło, ozdobiony świeżym tymiankiem. Możesz także serwować go z dodatkiem ryżu basmati lub jaśminowego. Zainspiruj się naszym oryginalnym przepisem na drobiowy gulasz ze słodkimi ziemniakami.