Gulasz z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z kurczaka

ze słodkimi ziemniakami i porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

1 szczypta

0.5 pęczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w duże kawałki i ugotuj je w lekko słonej wodzie.

Krok 2

Pierś z kurczaka pokrój w kawałki, posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, aż będą brązowe.

Krok 3

Wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, starty imbir i czosnek, świeżo mielony pieprz i dodaj na patelnię.

Krok 4

Odcedź ziemniaki, pora pokrój w plastry i całość dodaj do mięsa.

Krok 5

Duś na patelni pod przykryciem przez 10-15 minut. Podawaj posypane świeżym tymiankiem.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Jot-Ka

    Marta Jot-Ka , 16.04.2015

    Świetny przepis, ziemniaki trzeba ugotować wcześniej, bo jeśli surowe wrzuci się do gulaszu, to niestety bardzo długo później trzeba dusić. Przepis prosty, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z kurczakaGulasz z kurczaka

Bataty, czyli południowoamerykańskie słodkie ziemniaki są wyśmienitym dodatkiem do kremowego gulaszu drobiowego. Dla kontrastu takie składniki jak por, czosnek i korzeń imbiru nadadzą mu lekko pikantny smak. Jeśli chcesz przyrządzić to danie, na początek oczyść bataty, podziel na mniejsze kawałki i gotuj do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Filet z piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę, natrzyj przeznaczoną do niego przyprawą i podsmaż na rozgrzanej patelni. Słodką śmietanę kremówkę połącz z koncentratem pomidorowym, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powstałym sosem zalej mięso, dodaj ugotowane i odcedzone bataty oraz pokrojonego w talarki pora. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gulasz podawaj na ciepło, ozdobiony świeżym tymiankiem. Możesz także serwować go z dodatkiem ryżu basmati lub jaśminowego. Zainspiruj się naszym oryginalnym przepisem na drobiowy gulasz ze słodkimi ziemniakami.