Gulasz z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z kurczaka

ze słodkimi ziemniakami i porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
166 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

1 szczypta

0.5 pęczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w duże kawałki i ugotuj je w lekko słonej wodzie.

Krok 2

Pierś z kurczaka pokrój w kawałki, posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, aż będą brązowe.

Krok 3

Wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, starty imbir i czosnek, świeżo mielony pieprz i dodaj na patelnię.

Krok 4

Odcedź ziemniaki, pora pokrój w plastry i całość dodaj do mięsa.

Krok 5

Duś na patelni pod przykryciem przez 10-15 minut. Podawaj posypane świeżym tymiankiem.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Jot-Ka

    Marta Jot-Ka , 16.04.2015

    Świetny przepis, ziemniaki trzeba ugotować wcześniej, bo jeśli surowe wrzuci się do gulaszu, to niestety bardzo długo później trzeba dusić. Przepis prosty, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z kurczakaGulasz z kurczaka

Bataty, czyli południowoamerykańskie słodkie ziemniaki są wyśmienitym dodatkiem do kremowego gulaszu drobiowego. Dla kontrastu takie składniki jak por, czosnek i korzeń imbiru nadadzą mu lekko pikantny smak. Jeśli chcesz przyrządzić to danie, na początek oczyść bataty, podziel na mniejsze kawałki i gotuj do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Filet z piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę, natrzyj przeznaczoną do niego przyprawą i podsmaż na rozgrzanej patelni. Słodką śmietanę kremówkę połącz z koncentratem pomidorowym, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powstałym sosem zalej mięso, dodaj ugotowane i odcedzone bataty oraz pokrojonego w talarki pora. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gulasz podawaj na ciepło, ozdobiony świeżym tymiankiem. Możesz także serwować go z dodatkiem ryżu basmati lub jaśminowego. Zainspiruj się naszym oryginalnym przepisem na drobiowy gulasz ze słodkimi ziemniakami.