Gulasz z kurczaka

ze słodkimi ziemniakami i porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

141 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

0.5 pęczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w duże kawałki i ugotuj je w lekko słonej wodzie.

Krok 2

Pierś z kurczaka pokrój w kawałki, posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, aż będą brązowe.

Krok 3

Wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, starty imbir i czosnek, świeżo mielony pieprz i dodaj na patelnię.

Krok 4

Odcedź ziemniaki, pora pokrój w plastry i całość dodaj do mięsa.

Krok 5

Duś na patelni pod przykryciem przez 10-15 minut. Podawaj posypane świeżym tymiankiem.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Jot-Ka

    Marta Jot-Ka

    Świetny przepis, ziemniaki trzeba ugotować wcześniej, bo jeśli surowe wrzuci się do gulaszu, to niestety bardzo długo później trzeba dusić. Przepis prosty, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z kurczakaGulasz z kurczaka

Bataty, czyli południowoamerykańskie słodkie ziemniaki są wyśmienitym dodatkiem do kremowego gulaszu drobiowego. Dla kontrastu takie składniki jak por, czosnek i korzeń imbiru nadadzą mu lekko pikantny smak. Jeśli chcesz przyrządzić to danie, na początek oczyść bataty, podziel na mniejsze kawałki i gotuj do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Filet z piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę, natrzyj przeznaczoną do niego przyprawą i podsmaż na rozgrzanej patelni. Słodką śmietanę kremówkę połącz z koncentratem pomidorowym, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powstałym sosem zalej mięso, dodaj ugotowane i odcedzone bataty oraz pokrojonego w talarki pora. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Gulasz podawaj na ciepło, ozdobiony świeżym tymiankiem. Możesz także serwować go z dodatkiem ryżu basmati lub jaśminowego. Zainspiruj się naszym oryginalnym przepisem na drobiowy gulasz ze słodkimi ziemniakami.