Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 cm

400 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty i papryki piecz do miękkości w temperaturze 190°C przez około 30 minut. Wystudzone warzywa obierz ze skóry. Następnie paprykę pokrój w paseczki, a bataty rozgnieć na miazgę widelcem lub za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - Krok 1

Krok 2

Obrany kawałek imbiru i czosnek zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Posiekaj chili i kolendrę, a szalotki pokrój w drobną kosteczkę.

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę, chili i czosnek, a następnie dodaj kaszę. Chwilę wszystko razem smaż, po czym zalej mlekiem kokosowym wymieszanym z Fixem Knorr.

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - Krok 3

Krok 4

Dodaj imbir i bataty. Wszystko razem gotuj około 25 minut pod przykryciem, aż kasza zmięknie. W razie potrzeby dodaj trochę wody, aby wyregulować konsystencję potrawy. Kaszotto powinno być kremowe. Gotowe danie podawaj z kawałkami czerwonej papryki, oprószone natką kolendry i z kawałkiem limonki.

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do potrawy możesz dodać podsmażone krewetki lub nawet kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatówWegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów

Uwielbiasz woń przypraw unoszących się z każdego dania? Kuchnia pełna różnych smaków to recepta na smaczne i pożywne posiłki, a umiejętne łączenie przypraw – gwarancja kulinarnego sukcesu? Jeśli lubisz wyraziste, lekko pikantne połączenia, to mamy coś dla Ciebie. W towarzystwie chili, imbiru, czosnku i limonki... wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów zagwarantuje Ci niezapomniane doznania smakowe!

Dla kogo?

Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają dania typu „coś z niczego”! Z udziałem produktów, które znajdziemy w niemal każdej lodówce, można stworzyć pożywny i smaczny posiłek.

Na jaką okazję?

Przepis na wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów jest świetną propozycją na pożywny obiad, kolację lub przekąskę na ciepło. Organizujesz przyjęcie? Tego typu danie sprawdzi się idealnie – doda sił i rozgrzeje do czerwoności!

Czy wiesz, że?

Gulasz to jedna z bardziej popularnych potraw kuchni węgierskiej. Stała się niezwykle popularna zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Na polskim gruncie zadomowiła się całkiem dobrze i ma grono swoich wiernych miłośników.

Dla urozmaicenia:

Jeśli masz takie życzenie, to do potrawy możesz dodać podsmażone krewetki lub kurczaka. Pamiętaj jednak, że wtedy nie będzie to danie wegańskie/wegetariańskie.