Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 cm

400 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty i papryki piecz do miękkości w temperaturze 190°C przez około 30 minut. Wystudzone warzywa obierz ze skóry. Następnie paprykę pokrój w paseczki, a bataty rozgnieć na miazgę widelcem lub za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - Krok 1

Krok 2

Obrany kawałek imbiru i czosnek zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Posiekaj chili i kolendrę, a szalotki pokrój w drobną kosteczkę.

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę, chili i czosnek, a następnie dodaj kaszę. Chwilę wszystko razem smaż, po czym zalej napojem kokosowym wymieszanym z Fixem Knorr.

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - Krok 3

Krok 4

Dodaj imbir i bataty. Wszystko razem gotuj około 25 minut pod przykryciem, aż kasza zmięknie. W razie potrzeby dodaj trochę wody, aby wyregulować konsystencję potrawy. Kaszotto powinno być kremowe. Gotowe danie podawaj z kawałkami czerwonej papryki, oprószone natką kolendry i z kawałkiem limonki.

Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do potrawy możesz dodać podsmażone krewetki lub nawet kurczaka.

2

Opinie o przepisie

  • Nievege

    Nievege , 10.02.2022

    Przepis nie jest wegański. W skład Fixu Serowe Kaszotto jest boczek wędzony...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka zielona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatówWegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów

Uwielbiasz woń przypraw unoszących się z każdego dania? Kuchnia pełna różnych smaków to recepta na smaczne i pożywne posiłki, a umiejętne łączenie przypraw – gwarancja kulinarnego sukcesu? Jeśli lubisz wyraziste, lekko pikantne połączenia, to mamy coś dla Ciebie. W towarzystwie chili, imbiru, czosnku i limonki... wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów zagwarantuje Ci niezapomniane doznania smakowe!

Dla kogo?

Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają dania typu „coś z niczego”! Z udziałem produktów, które znajdziemy w niemal każdej lodówce, można stworzyć pożywny i smaczny posiłek.

Na jaką okazję?

Przepis na wegański gulasz z kaszy gryczanej i batatów jest świetną propozycją na pożywny obiad, kolację lub przekąskę na ciepło. Organizujesz przyjęcie? Tego typu danie sprawdzi się idealnie – doda sił i rozgrzeje do czerwoności!

Czy wiesz, że?

Gulasz to jedna z bardziej popularnych potraw kuchni węgierskiej. Stała się niezwykle popularna zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Na polskim gruncie zadomowiła się całkiem dobrze i ma grono swoich wiernych miłośników.

Dla urozmaicenia:

Jeśli masz takie życzenie, to do potrawy możesz dodać podsmażone krewetki lub kurczaka. Pamiętaj jednak, że wtedy nie będzie to danie wegańskie/wegetariańskie.