Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

71 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 pęczek

100 gramów

0.5 sztuki

200 mililitrów

50 gramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj do miękkości według przepisu producenta w dużej ilości wody. Następnie przełóż na sito, aby ją odsączyć.

Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - Krok 1

Krok 2

Blaszkę do muffinek lub foremki wyłóż szynką w kształcie otwartej róży - dwa plasterki na jedną babeczkę.

Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj na tarce ser, posiekaj natkę pietruszki, a pieczarki pokrój w półplastry. Połówkę cukinii przekrój na 4 części. Usuń z niej części nasienne i pokrój w cienkie plastry. Cukinię i pieczarki zanurz na minutę w gotującej się wodzie, a następnie dobrze odciśnij w papierowym ręczniku.

Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - Krok 3

Krok 4

Warzywa razem z pietruszką i ugotowaną kaszą wymieszaj w misce z jajkiem, jogurtem i Fixem Knorr.

Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - Krok 4

Krok 5

Wypełnij foremki z szynką do 2/3 wysokości. Wierzch posyp serem. Całość wstaw do nagrzanego do 165°C piekarnika z włączonym termoobiegiem i zapiekaj przez 15-20 minut.

Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szynkę parmeńską możesz zastąpić szynką szwardzwaldzką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej

Muffinki, babeczki, cupcakes… kto się im nie oprze? Zazwyczaj kojarzone z tym, co kolorowe, smaczne i niezwykle estetyczne. Serwowane w formie deseru, ale nie tylko! Czas na nową odsłonę – na słono! Niestandardowe połączenie, które zachęci nawet najbardziej wybrednych. Przepis na wytrawne muffinki w listkach z szynki parmeńskiej to numer jeden. Polubisz je już po pierwszym kęsie.

Dla kogo?

Dla miłośników przekąsek! Zrezygnuj z tych kupnych na rzecz sprawdzonych przystawek, przyrządzonych w domu. Wiesz, co jesz!

Na jaką okazję?

Wytrawne muffiny w listkach z szynki parmeńskiej idealnie wpasują się w klimat wspólnego wieczoru z przyjaciółmi – np. w formie przystawki lub na co dzień – jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.

Czy wiesz, że?

Historia muffinków sięga prawdopodobnie wiktoriańskiej Anglii. Początkowo przygotowywano je jako posiłek dla służby, a z czasem zostały przejęte przez klasę wyższą jako dodatek do herbaty.

Dla urozmaicenia:

Szynkę parmeńską możesz z powodzeniem zastąpić szynką szwarcwaldzką.