Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 pęczek
100 gramów
0.5 sztuki
200 mililitrów
50 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj do miękkości według przepisu producenta w dużej ilości wody. Następnie przełóż na sito, aby ją odsączyć.
Krok 2
Blaszkę do muffinek lub foremki wyłóż szynką w kształcie otwartej róży - dwa plasterki na jedną babeczkę.
Krok 3
Zetrzyj na tarce ser, posiekaj natkę pietruszki, a pieczarki pokrój w półplastry. Połówkę cukinii przekrój na 4 części. Usuń z niej części nasienne i pokrój w cienkie plastry. Cukinię i pieczarki zanurz na minutę w gotującej się wodzie, a następnie dobrze odciśnij w papierowym ręczniku.
Krok 4
Warzywa razem z pietruszką i ugotowaną kaszą wymieszaj w misce z jajkiem, jogurtem i Fixem Knorr.
Krok 5
Wypełnij foremki z szynką do 2/3 wysokości. Wierzch posyp serem. Całość wstaw do nagrzanego do 165°C piekarnika z włączonym termoobiegiem i zapiekaj przez 15-20 minut.
Dobra rada:
Szynkę parmeńską możesz zastąpić szynką szwardzwaldzką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej
Muffinki, babeczki, cupcakes… kto się im nie oprze? Zazwyczaj kojarzone z tym, co kolorowe, smaczne i niezwykle estetyczne. Serwowane w formie deseru, ale nie tylko! Czas na nową odsłonę – na słono! Niestandardowe połączenie, które zachęci nawet najbardziej wybrednych. Przepis na wytrawne muffinki w listkach z szynki parmeńskiej to numer jeden. Polubisz je już po pierwszym kęsie.
Dla kogo?
Dla miłośników przekąsek! Zrezygnuj z tych kupnych na rzecz sprawdzonych przystawek, przyrządzonych w domu. Wiesz, co jesz!
Na jaką okazję?
Wytrawne muffiny w listkach z szynki parmeńskiej idealnie wpasują się w klimat wspólnego wieczoru z przyjaciółmi – np. w formie przystawki lub na co dzień – jako drugie śniadanie w pracy czy szkole.
Czy wiesz, że?
Historia muffinków sięga prawdopodobnie wiktoriańskiej Anglii. Początkowo przygotowywano je jako posiłek dla służby, a z czasem zostały przejęte przez klasę wyższą jako dodatek do herbaty.
Dla urozmaicenia:
Szynkę parmeńską możesz z powodzeniem zastąpić szynką szwarcwaldzką.