Składniki
500 gramów
10 gramów
1 łyżka
6 sztuk
200 mililitrów
200 mililitrów
200 mililitrów
1 szczypta
20 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Pokrojoną umieść w garnku, wlej sok pomarańczowy, dodaj cynamon i świeży imbir.
Krok 2
Dodaj Bulionetkę wołową Knorr i gotuj pod przykryciem około 30 minut, aż do momentu, kiedy marchew będzie miękka (jeśli jest taka potrzeba, do soku dolej trochę wody).
Krok 3
Dodaj śmietanę, kaszę mannę i całość dokładnie zmiksuj. Całość wystudź, a następnie dodaj roztrzepane jajka.
Krok 4
10 małych filiżanek posmaruj w środku tłuszczem i umieść w nich plastikową folię, tak, aby dokładnie przykleiła się do ścianek naczynia.
Krok 5
Filiżanki wypełnij marchewkowym musem.
Krok 6
Dokładnie zawiń kilkia razy folią. Następnie umieść filiżanki w naczyniu z wodą, które również przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tymbaliki z marchewki
Szukasz uniwersalnej wytrawnej przekąski, a może przystawki na elegancką kolację? Tymbaliki z marchewki to doskonałe rozwiązanie. Możesz je przyrządzić także ze szpinaku, kurczaka czy łososia. Umieść składniki na tymbaliki w garnku i gotuj do uzyskania ich miękkości. Dodany przez Ciebie cynamon i imbir nadadzą potrawie intensywnego smaku oraz korzennego aromatu. Wlej sok pomarańczowy, rozcieńczając go niewielką ilością wody. Wszystko zmiksuj na gładki, delikatny mus. Następnie przygotuj kilka małych filiżanek i wyłóż je folią spożywczą, dzięki której po upieczeniu tymbaliki łatwo wyjdą z formy. Umieść je w naczyniu do pieczenia wypełnionym wodą. Kiedy będą już gotowe, podawaj na ciepło lub zimno. Serwuj w całości albo przekrojone na pół. Ozdób pomidorkami koktajlowymi, poszatkowaną natką pietruszki oraz liśćmi bazylii. Jeśli chcesz, połóż je na dużym liściu sałaty i podawaj ze świeżym, chrupkim pieczywem. Zainspiruj się tym sprawdzonym przepisem i przygotuj smaczne tymbaliki z marchewki.