
Składniki
500 gramów
10 gramów
1 łyżka
6 sztuk
200 mililitrów
200 mililitrów
200 mililitrów
1 szczypta
20 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Pokrojoną umieść w garnku, wlej sok pomarańczowy, dodaj cynamon i świeży imbir.

Krok 2
Dodaj Bulionetkę wołową Knorr i gotuj pod przykryciem około 30 minut, aż do momentu, kiedy marchew będzie miękka (jeśli jest taka potrzeba, do soku dolej trochę wody).

Krok 3
Dodaj śmietanę, kaszę mannę i całość dokładnie zmiksuj. Całość wystudź, a następnie dodaj roztrzepane jajka.

Krok 4
10 małych filiżanek posmaruj w środku tłuszczem i umieść w nich plastikową folię, tak, aby dokładnie przykleiła się do ścianek naczynia.

Krok 5
Filiżanki wypełnij marchewkowym musem.

Krok 6
Dokładnie zawiń kilkia razy folią. Następnie umieść filiżanki w naczyniu z wodą, które również przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 50 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tymbaliki z marchewki
Szukasz uniwersalnej wytrawnej przekąski, a może przystawki na elegancką kolację? Tymbaliki z marchewki to doskonałe rozwiązanie. Możesz je przyrządzić także ze szpinaku, kurczaka czy łososia. Umieść składniki na tymbaliki w garnku i gotuj do uzyskania ich miękkości. Dodany przez Ciebie cynamon i imbir nadadzą potrawie intensywnego smaku oraz korzennego aromatu. Wlej sok pomarańczowy, rozcieńczając go niewielką ilością wody. Wszystko zmiksuj na gładki, delikatny mus. Następnie przygotuj kilka małych filiżanek i wyłóż je folią spożywczą, dzięki której po upieczeniu tymbaliki łatwo wyjdą z formy. Umieść je w naczyniu do pieczenia wypełnionym wodą. Kiedy będą już gotowe, podawaj na ciepło lub zimno. Serwuj w całości albo przekrojone na pół. Ozdób pomidorkami koktajlowymi, poszatkowaną natką pietruszki oraz liśćmi bazylii. Jeśli chcesz, połóż je na dużym liściu sałaty i podawaj ze świeżym, chrupkim pieczywem. Zainspiruj się tym sprawdzonym przepisem i przygotuj smaczne tymbaliki z marchewki.