Tymbaliki z marchewki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tymbaliki z marchewki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

32 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

10 gramów

1 łyżka

6 sztuk

200 mililitrów

200 mililitrów

200 mililitrów

1 szczypta

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Pokrojoną umieść w garnku, wlej sok pomarańczowy, dodaj cynamon i świeży imbir.

Tymbaliki z marchewki - Krok 1

Krok 2

Dodaj Bulionetkę wołową Knorr i gotuj pod przykryciem około 30 minut, aż do momentu, kiedy marchew będzie miękka (jeśli jest taka potrzeba, do soku dolej trochę wody).

Tymbaliki z marchewki - Krok 2

Krok 3

Dodaj śmietanę, kaszę mannę i całość dokładnie zmiksuj. Całość wystudź, a następnie dodaj roztrzepane jajka.

Tymbaliki z marchewki - Krok 3

Krok 4

10 małych filiżanek posmaruj w środku tłuszczem i umieść w nich plastikową folię, tak, aby dokładnie przykleiła się do ścianek naczynia.

Tymbaliki z marchewki - Krok 4

Krok 5

Filiżanki wypełnij marchewkowym musem.

Tymbaliki z marchewki - Krok 5

Krok 6

Dokładnie zawiń kilkia razy folią. Następnie umieść filiżanki w naczyniu z wodą, które również przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 50 minut.

Tymbaliki z marchewki - Krok 6
1

Opinie o przepisie

Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tymbaliki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tymbaliki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tymbaliki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tymbaliki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tymbaliki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tymbaliki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tymbaliki z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tymbaliki z marchewkiTymbaliki z marchewki

Szukasz uniwersalnej wytrawnej przekąski, a może przystawki na elegancką kolację? Tymbaliki z marchewki to doskonałe rozwiązanie. Możesz je przyrządzić także ze szpinaku, kurczaka czy łososia. Umieść składniki na tymbaliki w garnku i gotuj do uzyskania ich miękkości. Dodany przez Ciebie cynamon i imbir nadadzą potrawie intensywnego smaku oraz korzennego aromatu. Wlej sok pomarańczowy, rozcieńczając go niewielką ilością wody. Wszystko zmiksuj na gładki, delikatny mus. Następnie przygotuj kilka małych filiżanek i wyłóż je folią spożywczą, dzięki której po upieczeniu tymbaliki łatwo wyjdą z formy. Umieść je w naczyniu do pieczenia wypełnionym wodą. Kiedy będą już gotowe, podawaj na ciepło lub zimno. Serwuj w całości albo przekrojone na pół. Ozdób pomidorkami koktajlowymi, poszatkowaną natką pietruszki oraz liśćmi bazylii. Jeśli chcesz, połóż je na dużym liściu sałaty i podawaj ze świeżym, chrupkim pieczywem. Zainspiruj się tym sprawdzonym przepisem i przygotuj smaczne tymbaliki z marchewki.