Kotlety z marchewki i kaszy jaglanej - przepis wege | Przepisy.pl pixel

Kotlety z marchewki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

heart
1319 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1397 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2611 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

50 gramów

50 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew zetrzyj na tarce, posiekaj natkę pietruszki, ugotuj do miękkości a następnie wystudź kaszę jaglaną. W misce pomieszaj kaszę, marchew, posiekaną natkę, siemię lniane rodzynki , jajko , mąki oraz przyprawy

Kotlety z marchewki  - Krok 1

Krok 2

Z masy uformuj kotleciki , smaż je na rozgrzanym oleju po 1,5 minuty z każdej strony.

Kotlety z marchewki  - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kotletów możesz też dodać dowolne orzeszki trzeba je tylko drobno pokruszyć. Gotowe kotlety idealnie smakują z sosem czosnkowym hellmannsa.

5

Opinie o przepisie

  • Michal

    Michal , 10.12.2022

    Czy marchewka ma byc gotowana czy na surowo wymieszac?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Rudy

    Rudy , 22.02.2022

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Wlazlowicz

    Grzegorz Wlazlowicz , 25.06.2019

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Trocinska

    Iwona Trocinska , 28.07.2018

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z marchewki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z marchewki Kotlety z marchewki

Masz ochotę na drugie danie bez dodatku mięsa? Postaw na wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia kotlety z marchewki i kaszy jaglanej. Nie samym mięsem człowiek żyje, dlatego od czasu do czasu warto, zamiast popularnych schabowych przyrządzić na obiad kotlety wegetariańskie na bazie lekko słodkawej marchewki. Co jeszcze znajdzie się w ich składzie? Zajrzyj do naszego przepisu na kotleciki z marchewki, a dowiesz się wszystkiego.

Dla kogo?

Kotlety marchewkowe przypadną do gustu kucharzom, którzy lubią kombinować i improwizować. Do gotowej masy zetrzeć możesz odrobinę żółtego, ostrego sera (pamiętaj o wersji dla wegetarian) oraz dorzucić garść posiekanego szczypiorku. Wypróbuj również kotlety z marchewki w nieco innej wersji. Dodaj do gotującej się marchewki 2-3 łyżki sparzonych rodzynek, a zamiast kaszy manny użyj jaglanej lub ryżu.

Na jaką okazję?

Brak ochoty na klasycznego schabowego jest wystarczającym pretekstem do zrobienia kotletów z marchwi. Trzy kwadranse wystarczą, by przyrządzić pyszne danie główne i zamienić zwykły obiad w warzywną, wegetariańską ucztę z kotletami z marchwi w roli głównej.

Czy wiesz, że?

Kotleciki z marchewki panieruj w bułce tartej wymieszanej z ziarnami sezamu i smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Przed podaniem odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. To znany trik, który warto wykorzystywać przy większości smażonych dań, nie tylko w przypadku kotleta z marchewki.

Dla urozmaicenia:

Gotowe kotlety marchewkowe serwuj z kleksem gęstej, schłodzonej śmietany lub sosem na bazie jogurtu naturalnego. Dodatki do nietuzinkowych kotletów z marchewki nie muszą być bardzo wyraziste czy egzotyczne. To pyszne danie broni się samo!