Składniki
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
50 gramów
50 gramów
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew zetrzyj na tarce, posiekaj natkę pietruszki, ugotuj do miękkości a następnie wystudź kaszę jaglaną. W misce pomieszaj kaszę, marchew, posiekaną natkę, siemię lniane rodzynki , jajko , mąki oraz przyprawy
Krok 2
Z masy uformuj kotleciki , smaż je na rozgrzanym oleju po 1,5 minuty z każdej strony.
Dobra rada:
Do kotletów możesz też dodać dowolne orzeszki trzeba je tylko drobno pokruszyć. Gotowe kotlety idealnie smakują z sosem czosnkowym hellmannsa.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z marchewki
Masz ochotę na drugie danie bez dodatku mięsa? Postaw na wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia kotlety z marchewki. Nie samym mięsem człowiek żyje, dlatego od czasu do czasu warto zamiast popularnych schabowych przyrządzić na obiad kotlety wegetariańskie, na bazie lekko słodkawej marchewki. Do gotowej masy zetrzeć możesz odrobinę żółtego, ostrego sera oraz dorzucić garść posiekanego szczypiorku. Wypróbuj również kotlety z marchewki w nieco innej wersji. Dodaj do gotującej się marchewki 2-3 łyżki sparzonych rodzynek, a zamiast kaszy manny użyj jaglanej lub ryżu. Kotleciki panieruj w bułce tartej wymieszanej z ziarnami sezamu i smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Przed podaniem odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwuj z kleksem gęstej, schłodzonej śmietany lub sosem na bazie jogurtu naturalnego.