
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
25 dekagramów
20 dekagramów
2 łyżki
20 dekagramów
4 sztuki
3 łyżki
0.5 pęczka
500 mililitrów
50 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj majeranek i kaszę. Wszystko razem wymieszaj, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Ugotowaną kaszę wystudź.

Krok 2
Sery pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.

Krok 3
Połowę pieczarek podsmaż.

Krok 4
Ugotowaną i wystudzoną kaszę połącz w misce z jajkami, dodaj pieczarki, natkę oraz sery. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Kaszę przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą.

Krok 6
Na wierzchu ułóż pozostałe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Zapiekanki to sprzymierzeńcy zapracowanych pań domu. Przyrządza się je szybko i prosto, wykorzystać można w nich resztki, które zostały w lodówce. Najlepsze są na ciepło, ale i na zimno zjada się je ze smakiem. Zazwyczaj używa się do nich makaronów lub kasz. Spróbować możesz zapiekanek z różnymi rodzajami kaszy, np. pęczak, jaglaną czy perłową. Najciekawszy smak potrawie da jednak kasza gryczana. Występuje ona w dwóch odsłonach: niepalonej – białej i palonej – brązowej. Ta ostatnia, dzięki prażeniu ma bardziej intensywny smak. Przed zapieczeniem potrawy kaszę należy ugotować w bulionie i odstawić w ciepłe miejsce, aby napęczniała. Świetnym dodatkiem do niej będą sery, zwłaszcza słona feta i ser pleśniowy – zwłaszcza gorgonzola lub rokpol. To tego dania wykorzystaj również pieczarki lub inne grzyby, które masz pod ręką. Wierzch zapiekanki udekoruj pieczarkami i ziołami.