Zapiekanka z kaszy gryczanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

heart
721 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

485 osób wydrukowało

Pobierz pdf

606 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

25 dekagramów

20 dekagramów

2 łyżki

20 dekagramów

4 sztuki

3 łyżki

0.5 pęczka

500 mililitrów

50 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj majeranek i kaszę. Wszystko razem wymieszaj, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Ugotowaną kaszę wystudź.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 1

Krok 2

Sery pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 2

Krok 3

Połowę pieczarek podsmaż.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną i wystudzoną kaszę połącz w misce z jajkami, dodaj pieczarki, natkę oraz sery. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 4

Krok 5

Kaszę przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu ułóż pozostałe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszy gryczanejZapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanki to sprzymierzeńcy zapracowanych pań domu. Przyrządza się je szybko i prosto, wykorzystać można w nich resztki, które zostały w lodówce. Najlepsze są na ciepło, ale i na zimno zjada się je ze smakiem. Zazwyczaj używa się do nich makaronów lub kasz. Spróbować możesz zapiekanek z różnymi rodzajami kaszy, np. pęczak, jaglaną czy perłową. Najciekawszy smak potrawie da jednak kasza gryczana. Występuje ona w dwóch odsłonach: niepalonej – białej i palonej – brązowej. Ta ostatnia, dzięki prażeniu ma bardziej intensywny smak. Przed zapieczeniem potrawy kaszę należy ugotować w bulionie i odstawić w ciepłe miejsce, aby napęczniała. Świetnym dodatkiem do niej będą sery, zwłaszcza słona feta i ser pleśniowy – zwłaszcza gorgonzola lub rokpol. To tego dania wykorzystaj również pieczarki lub inne grzyby, które masz pod ręką. Wierzch zapiekanki udekoruj pieczarkami i ziołami.