Zapiekanka z kaszy gryczanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

711 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

381 osób wydrukowało

Pobierz pdf

424 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

20 dekagramów

20 dekagramów

25 dekagramów

4 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

500 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj majeranek i kaszę. Wszystko razem wymieszaj, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Ugotowaną kaszę wystudź.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 1

Krok 2

Sery pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 2

Krok 3

Połowę pieczarek podsmaż.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną i wystudzoną kaszę połącz w misce z jajkami, dodaj pieczarki, natkę oraz sery. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 4

Krok 5

Kaszę przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu ułóż pozostałe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka z brokułami
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszy gryczanejZapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanki to sprzymierzeńcy zapracowanych pań domu. Przyrządza się je szybko i prosto, wykorzystać można w nich resztki, które zostały w lodówce. Najlepsze są na ciepło, ale i na zimno zjada się je ze smakiem. Zazwyczaj używa się do nich makaronów lub kasz. Spróbować możesz zapiekanek z różnymi rodzajami kaszy, np. pęczak, jaglaną czy perłową. Najciekawszy smak potrawie da jednak kasza gryczana. Występuje ona w dwóch odsłonach: niepalonej – białej i palonej – brązowej. Ta ostatnia, dzięki prażeniu ma bardziej intensywny smak. Przed zapieczeniem potrawy kaszę należy ugotować w bulionie i odstawić w ciepłe miejsce, aby napęczniała. Świetnym dodatkiem do niej będą sery, zwłaszcza słona feta i ser pleśniowy – zwłaszcza gorgonzola lub rokpol. To tego dania wykorzystaj również pieczarki lub inne grzyby, które masz pod ręką. Wierzch zapiekanki udekoruj pieczarkami i ziołami.