Zapiekanka z kaszy gryczanej przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

707 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

20 dekagramów

20 dekagramów

25 dekagramów

4 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

500 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj majeranek i kaszę. Wszystko razem wymieszaj, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Ugotowaną kaszę wystudź.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 1

Krok 2

Sery pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 2

Krok 3

Połowę pieczarek podsmaż.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 3

Krok 4

Ugotowaną i wystudzoną kaszę połącz w misce z jajkami, dodaj pieczarki, natkę oraz sery. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 4

Krok 5

Kaszę przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu ułóż pozostałe pieczarki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.

Zapiekanka z kaszy gryczanej - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kaszy gryczanejZapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanki to sprzymierzeńcy zapracowanych pań domu. Przyrządza się je szybko i prosto, wykorzystać można w nich resztki, które zostały w lodówce. Najlepsze są na ciepło, ale i na zimno zjada się je ze smakiem. Zazwyczaj używa się do nich makaronów lub kasz. Spróbować możesz zapiekanek z różnymi rodzajami kaszy, np. pęczak, jaglaną czy perłową. Najciekawszy smak potrawie da jednak kasza gryczana. Występuje ona w dwóch odsłonach: niepalonej – białej i palonej – brązowej. Ta ostatnia, dzięki prażeniu ma bardziej intensywny smak. Przed zapieczeniem potrawy kaszę należy ugotować w bulionie i odstawić w ciepłe miejsce, aby napęczniała. Świetnym dodatkiem do niej będą sery, zwłaszcza słona feta i ser pleśniowy – zwłaszcza gorgonzola lub rokpol. To tego dania wykorzystaj również pieczarki lub inne grzyby, które masz pod ręką. Wierzch zapiekanki udekoruj pieczarkami i ziołami.