Zapiekanka z makaronem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

4 łyżki

3 sztuki

45 dekagramów

40 dekagramów

1 szczypta

0.5 szklanki

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak uduś na rozgrzanym maśle*.

Krok 2

Czosnek rozgnieć, dodaj do szpinaku i podgrzewaj przez 3 minuty.

Krok 3

Wlej obie śmietany, przypraw gałką i białym pieprzem. Duś 3 minuty.

Krok 4

Makaron ugotuj i odcedź.

Krok 5

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka łyżek sosu, włóż makaron i przykryj resztą sosu. Posyp pokruszonym rokpolem.

Krok 6

Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej