PRZEPISY.PL

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

  • 45
  • 4
  • Średnie
  • 0
8
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • sól1 szczypta
  • gałka muszkatołowa1 szczypta
  • śmietana 18%1 szklanka
  • masło4 łyżki
  • czosnek ząbki 3 szt
  • mrożony szpinak w liściach45 dkg
  • makaron świderki40 dkg
  • biały pieprz1 szczypta
  • śmietana kremówka0.5 szklanki
    • Krok 1

      Szpinak uduś na rozgrzanym maśle*.
    • Krok 2

      Czosnek rozgnieć, dodaj do szpinaku i podgrzewaj przez 3 minuty.
    • Krok 3

      Wlej obie śmietany, przypraw gałką i białym pieprzem. Duś 3 minuty.
    • Krok 4

      Makaron ugotuj i odcedź.
    • Krok 5

      Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka łyżek sosu, włóż makaron i przykryj resztą sosu. Posyp pokruszonym rokpolem.
    • Krok 6

      Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    2
    osoby dodały do Mniamlisty
    45''
    2
    Średnie
    0
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    410
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe
    57
    osób dodało do Mniamlisty
    15''
    2
    Łatwe