Zapiekanka z makaronem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

4 łyżki

3 sztuki

45 dekagramów

40 dekagramów

1 szczypta

0.5 szklanki

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak uduś na rozgrzanym maśle*.

Krok 2

Czosnek rozgnieć, dodaj do szpinaku i podgrzewaj przez 3 minuty.

Krok 3

Wlej obie śmietany, przypraw gałką i białym pieprzem. Duś 3 minuty.

Krok 4

Makaron ugotuj i odcedź.

Krok 5

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka łyżek sosu, włóż makaron i przykryj resztą sosu. Posyp pokruszonym rokpolem.

Krok 6

Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej