Zapiekanka z makaronem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

4 łyżki

3 sztuki

45 dekagramów

40 dekagramów

1 szczypta

0.5 szklanki

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak uduś na rozgrzanym maśle*.

Krok 2

Czosnek rozgnieć, dodaj do szpinaku i podgrzewaj przez 3 minuty.

Krok 3

Wlej obie śmietany, przypraw gałką i białym pieprzem. Duś 3 minuty.

Krok 4

Makaron ugotuj i odcedź.

Krok 5

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka łyżek sosu, włóż makaron i przykryj resztą sosu. Posyp pokruszonym rokpolem.

Krok 6

Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej