Zapiekanka z makaronem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

4 łyżki

3 sztuki

45 dekagramów

40 dekagramów

1 szczypta

0.5 szklanki

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak uduś na rozgrzanym maśle*.

Krok 2

Czosnek rozgnieć, dodaj do szpinaku i podgrzewaj przez 3 minuty.

Krok 3

Wlej obie śmietany, przypraw gałką i białym pieprzem. Duś 3 minuty.

Krok 4

Makaron ugotuj i odcedź.

Krok 5

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka łyżek sosu, włóż makaron i przykryj resztą sosu. Posyp pokruszonym rokpolem.

Krok 6

Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z makaronem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej