
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
4 łyżki
3 sztuki
45 dekagramów
40 dekagramów
1 szczypta
0.5 szklanki
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak uduś na rozgrzanym maśle*.
Krok 2
Czosnek rozgnieć, dodaj do szpinaku i podgrzewaj przez 3 minuty.
Krok 3
Wlej obie śmietany, przypraw gałką i białym pieprzem. Duś 3 minuty.
Krok 4
Makaron ugotuj i odcedź.
Krok 5
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka łyżek sosu, włóż makaron i przykryj resztą sosu. Posyp pokruszonym rokpolem.
Krok 6
Zapiekaj 30 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej