Makaron świderki z kiełbasą i sosem - zapiekanka | Przepisy.pl pixel

Zapiekane świderki z kiełbasą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

23

heart
306 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

472 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki, cebulę i kiełbasę pokrój w plasterki. Makaron ugotuj.

Zapiekane świderki z kiełbasą  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż wszystkie pokrojone składniki.

Zapiekane świderki z kiełbasą  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej na patelnię Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.

Zapiekane świderki z kiełbasą  - Krok 3

Krok 4

Makaron posyp starym serem i zapiekaj w 180 stopniach przez 10 minut.

Zapiekane świderki z kiełbasą  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Żółty ser możesz zastąpić mozzarellą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron Soba
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane świderki z kiełbasą Zapiekane świderki z kiełbasą

Wszyscy kochamy zapiekanki makaronowe, a ich połącznie z kiełbasą i pieczarkami daje prawdziwie swojski efekt. Nasz zapiekany makaron świderki z kiełbasą przypadnie do gustu każdemu. Doskonale sprawdzi się jako propozycja na obiad lub kolację. Jak je zrobić? To proste. Zacznij od ugotowania makaronu, a następnie przygotuj doskonały sos. Podsmaż cebulę, pieczarki i dowolny rodzaj kiełbasy, boczku lub szynki, a później dodaj na patelnię mieszankę Fixu Knorr ze śmietanką. Ugotowany na półtwardo makaron wymieszaj z wybornym, aromatycznym sosem grzybowym i przełóż do naczynia żaroodpornego. Przed zapieczeniem posyp potrawę startym serem, a w ten sposób uzyskasz pyszną, chrupiącą warstwę. Gotową zapiekankę udekoruj świeżą natką pietruszki (z powodzeniem możesz użyć również innych ziół, np. bazylii).