Makaron świderki z kiełbasą i sosem - zapiekanka | Przepisy.pl pixel

Zapiekane świderki z kiełbasą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

23

heart
306 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

468 osób wydrukowało

Pobierz pdf

718 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki, cebulę i kiełbasę pokrój w plasterki. Makaron ugotuj.

Zapiekane świderki z kiełbasą  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż wszystkie pokrojone składniki.

Zapiekane świderki z kiełbasą  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej na patelnię Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.

Zapiekane świderki z kiełbasą  - Krok 3

Krok 4

Makaron posyp starym serem i zapiekaj w 180 stopniach przez 10 minut.

Zapiekane świderki z kiełbasą  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Żółty ser możesz zastąpić mozzarellą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane świderki z kiełbasą Zapiekane świderki z kiełbasą

Wszyscy kochamy zapiekanki makaronowe, a ich połącznie z kiełbasą i pieczarkami daje prawdziwie swojski efekt. Nasz zapiekany makaron świderki z kiełbasą przypadnie do gustu każdemu. Doskonale sprawdzi się jako propozycja na obiad lub kolację. Jak je zrobić? To proste. Zacznij od ugotowania makaronu, a następnie przygotuj doskonały sos. Podsmaż cebulę, pieczarki i dowolny rodzaj kiełbasy, boczku lub szynki, a później dodaj na patelnię mieszankę Fixu Knorr ze śmietanką. Ugotowany na półtwardo makaron wymieszaj z wybornym, aromatycznym sosem grzybowym i przełóż do naczynia żaroodpornego. Przed zapieczeniem posyp potrawę startym serem, a w ten sposób uzyskasz pyszną, chrupiącą warstwę. Gotową zapiekankę udekoruj świeżą natką pietruszki (z powodzeniem możesz użyć również innych ziół, np. bazylii).