Makaron świderki z kiełbasą i sosem - zapiekanka | Przepisy.pl pixel

Zapiekane świderki z kiełbasą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

306 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

464 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

716 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki, cebulę i kiełbasę pokrój w plasterki. Makaron ugotuj.

Zapiekane świderki z kiełbasą  - Krok 1

Krok 2

Podsmaż wszystkie pokrojone składniki.

Zapiekane świderki z kiełbasą  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej na patelnię Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.

Zapiekane świderki z kiełbasą  - Krok 3

Krok 4

Makaron posyp starym serem i zapiekaj w 180 stopniach przez 10 minut.

Zapiekane świderki z kiełbasą  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Żółty ser możesz zastąpić mozzarellą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane świderki z kiełbasą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane świderki z kiełbasą Zapiekane świderki z kiełbasą

Wszyscy kochamy zapiekanki makaronowe, a ich połącznie z kiełbasą i pieczarkami daje prawdziwie swojski efekt. Nasz zapiekany makaron świderki z kiełbasą przypadnie do gustu każdemu. Doskonale sprawdzi się jako propozycja na obiad lub kolację. Jak je zrobić? To proste. Zacznij od ugotowania makaronu, a następnie przygotuj doskonały sos. Podsmaż cebulę, pieczarki i dowolny rodzaj kiełbasy, boczku lub szynki, a później dodaj na patelnię mieszankę Fixu Knorr ze śmietanką. Ugotowany na półtwardo makaron wymieszaj z wybornym, aromatycznym sosem grzybowym i przełóż do naczynia żaroodpornego. Przed zapieczeniem posyp potrawę startym serem, a w ten sposób uzyskasz pyszną, chrupiącą warstwę. Gotową zapiekankę udekoruj świeżą natką pietruszki (z powodzeniem możesz użyć również innych ziół, np. bazylii).