Makaron penne z karczochami
w kremowym sosie
łatwe
295 osób zapisało

Składniki
150 gramów
1 opakowanie
180 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
200 gramów
0.5 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente.

Krok 4
Dodaj makaron i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj posypany serem. Danie możesz wzbogacić, dodając pierś z kurczaka. Pierś należy smażyć na patelni razem z karczochami. Twój makaron będzie bardziej treściwy.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię i chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Sos dopraw sokiem z cytryny.

Krok 2
Na patelni rozgrzej trochę oleju ze słoika z karczochami. Resztę oleju odlej do jakiegoś naczynia, przyda się innym razem. Na gorącym oleju zeszklij plastry cebulki. Dodaj przecięte na ćwiartki karczochy.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron penne z karczochami
Obiad w stylu włoskim? Dlaczego nie! Makaron penne z karczochami to pyszne danie, rodem ze słonecznej Italii. Delikatność sosu doskonale łączy się z wyrazistym smakiem karczochów, tworząc idealne zestawienie. Makaron z marynowanymi karczochami ma jeszcze jedną zaletę – czas przygotowania. Wystarczy 15 minut, aby przyrządzić obiad, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi nowoczesnej kuchni.
Dla kogo?
Karczochy z makaronem są idealnym daniem dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, a chcą urozmaicić codzienne menu oryginalnymi potrawami.
Na jaką okazję?
Makaron penne z karczochami sprawdzi się przede wszystkim w roli dania obiadowego. Doskonale wpasuje się również w menu imprezowe.
Czy wiesz, że?
Karczochy to warzywo znane już od starożytności. Dziś spotykane są najczęściej w ciepłym klimacie, gdzie rosną w uprawach. Aby karczochy po ugotowaniu lub usmażeniu były miękkie, usuńcie wierzchnie liście, które najczęściej mają zdrewniałą strukturę.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji makaronu możecie użyć liści bazylii lub natki pietruszki.



































