Składniki
150 gramów
1 opakowanie
180 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
200 gramów
0.5 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente.
Krok 4
Dodaj makaron i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj posypany serem. Danie możesz wzbogacić, dodając pierś z kurczaka. Pierś należy smażyć na patelni razem z karczochami. Twój makaron będzie bardziej treściwy.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię i chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Sos dopraw sokiem z cytryny.
Krok 2
Na patelni rozgrzej trochę oleju ze słoika z karczochami. Resztę oleju odlej do jakiegoś naczynia, przyda się innym razem. Na gorącym oleju zeszklij plastry cebulki. Dodaj przecięte na ćwiartki karczochy.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron penne z karczochami
Obiad w stylu włoskim? Dlaczego nie! Makaron penne z karczochami to pyszne danie, rodem ze słonecznej Italii. Delikatność sosu doskonale łączy się z wyrazistym smakiem karczochów, tworząc idealne zestawienie. Makaron z marynowanymi karczochami ma jeszcze jedną zaletę – czas przygotowania. Wystarczy 15 minut, aby przyrządzić obiad, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi nowoczesnej kuchni.
Dla kogo?
Karczochy z makaronem są idealnym daniem dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, a chcą urozmaicić codzienne menu oryginalnymi potrawami.
Na jaką okazję?
Makaron penne z karczochami sprawdzi się przede wszystkim w roli dania obiadowego. Doskonale wpasuje się również w menu imprezowe.
Czy wiesz, że?
Karczochy to warzywo znane już od starożytności. Dziś spotykane są najczęściej w ciepłym klimacie, gdzie rosną w uprawach. Aby karczochy po ugotowaniu lub usmażeniu były miękkie, usuńcie wierzchnie liście, które najczęściej mają zdrewniałą strukturę.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji makaronu możecie użyć liści bazylii lub natki pietruszki.