Makaron z karczochami w sosie śmietanowym | Przepisy.pl pixel

Makaron penne z karczochami

w kremowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

243 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

287 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

200 gramów

0.5 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Makaron penne z karczochami - Krok 1

Krok 4

Dodaj makaron i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj posypany serem. Danie możesz wzbogacić, dodając pierś z kurczaka. Pierś należy smażyć na patelni razem z karczochami. Twój makaron będzie bardziej treściwy.

Makaron penne z karczochami - Krok 4

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię i chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Sos dopraw sokiem z cytryny.

Makaron penne z karczochami - Krok 3

Krok 2

Na patelni rozgrzej trochę oleju ze słoika z karczochami. Resztę oleju odlej do jakiegoś naczynia, przyda się innym razem. Na gorącym oleju zeszklij plastry cebulki. Dodaj przecięte na ćwiartki karczochy.

Makaron penne z karczochami - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Zosia Wozniak

    Zosia Wozniak , 02.05.2019

    Smaczna ,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 1f7a7bf58268d503f9d6e5e92caa90 48b797bf587d7dbcf13d548b8f6891

    1f7a7bf58268d503f9d6e5e92caa90 48b797bf587d7dbcf13d548b8f6891 , 18.03.2015

    Wygląda świetnie!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron penne z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron penne z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron penne z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron penne z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron penne z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron penne z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron penne z karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron penne z karczochami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron penne z karczochamiMakaron penne z karczochami

Obiad w stylu włoskim? Dlaczego nie! Makaron penne z karczochami to pyszne danie, rodem ze słonecznej Italii. Delikatność sosu doskonale łączy się z wyrazistym smakiem karczochów, tworząc idealne zestawienie. Makaron z marynowanymi karczochami ma jeszcze jedną zaletę – czas przygotowania. Wystarczy 15 minut, aby przyrządzić obiad, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi nowoczesnej kuchni.

Dla kogo?

Karczochy z makaronem są idealnym daniem dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, a chcą urozmaicić codzienne menu oryginalnymi potrawami.

Na jaką okazję?

Makaron penne z karczochami sprawdzi się przede wszystkim w roli dania obiadowego. Doskonale wpasuje się również w menu imprezowe.

Czy wiesz, że?

Karczochy to warzywo znane już od starożytności. Dziś spotykane są najczęściej w ciepłym klimacie, gdzie rosną w uprawach. Aby karczochy po ugotowaniu lub usmażeniu były miękkie, usuńcie wierzchnie liście, które najczęściej mają zdrewniałą strukturę.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji makaronu możecie użyć liści bazylii lub natki pietruszki.