Pierś faszerowana szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś faszerowana szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

2493 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

995 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1557 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

450 gramów

0.5 opakowania

100 mililitrów

0.5 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mrożony szpinak rozmroź i odciśnij dokładnie wodę. Świeży umyj i osusz. W garnku podsmaż cebulę oraz szpinak, a następnie dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Całość zalej rozmieszanym w śmietanie Fixem Knorr i zagotuj. Ostudź szpinak, po czym dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Natnij pierś nożem tak, aby powstała kieszonka. Umieść w niej farsz i zepnij wykałaczką.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Piersi oprósz przyprawą Knorr i obsmaż z obu stron na patelni. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 10 minut.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu ze szpinaku idealnie będą pasowały orzeszki piniowe. Tak przygotowanego kurczaka podawaj z sosem pomidorowym przygotowanym z Fixu Napoli.

4

Opinie o przepisie

  • Edyta

    Edyta , 22.08.2021

    Pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Hernik

    Jola Hernik , 03.02.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Mikołajczyk

    Maciej Mikołajczyk , 20.01.2016

    super sprawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Seweryn Jura

    Seweryn Jura , 07.11.2015

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Galantyna z kaczki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś faszerowana szpinakiemPierś faszerowana szpinakiem

Zastanawiasz się, czym nadziać piersi z kurczaka? Jest sporo pysznych sposobów – spróbuj jednego z nich, czyli piersi z kurczaka faszerowanej kremowym szpinakiem z mozzarellą. Szpinak to warzywo, które świetnie sprawdzi się jako nadzienie, zwłaszcza połączony z gęstym sosem serowym i mozzarellą. Dobrze sprawdzą się również suszone pomidory. Użyj mrożonego lub świeżego szpinaku. Pamiętaj, że sporo straci na objętości podczas obróbki termicznej. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, dodaj do niego także ser z niebieską pleśnią, np. lazur. Zrób nacięcie w każdym filecie z kurczaka i nałóż do środka farsz, otwór zepnij wykałaczką i podsmaż każdy kawałek mięsa na patelni. W ten sposób zachowasz jego soczystość. Piecz przez krótki czas – mięso z kurczaka przyrządza się szybko. Nadziewane filety możesz podać na wiele sposobów. Z frytkami, purée ziemniaczanym, z ryżem lub pieczywem. Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem dobrze smakują także na zimno. Pokrojone na małe roladki z powodzeniem mogą być serwowane jako przekąska podczas przyjęcia. A Ty, jak je podasz?