Pierś faszerowana szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś faszerowana szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

2481 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

919 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

450 gramów

0.5 opakowania

100 mililitrów

0.5 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mrożony szpinak rozmroź i odciśnij dokładnie wodę. Świeży umyj i osusz. W garnku podsmaż cebulę oraz szpinak, a następnie dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Całość zalej rozmieszanym w śmietanie Fixem Knorr i zagotuj. Ostudź szpinak, po czym dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Natnij pierś nożem tak, aby powstała kieszonka. Umieść w niej farsz i zepnij wykałaczką.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Piersi oprósz przyprawą Knorr i obsmaż z obu stron na patelni. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 10 minut.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu ze szpinaku idealnie będą pasowały orzeszki piniowe. Tak przygotowanego kurczaka podawaj z sosem pomidorowym przygotowanym z Fixu Napoli.

3

Opinie o przepisie

  • Jola Hernik

    Jola Hernik , 03.02.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Mikołajczyk

    Maciej Mikołajczyk , 20.01.2016

    super sprawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Seweryn Jura

    Seweryn Jura , 07.11.2015

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś faszerowana szpinakiemPierś faszerowana szpinakiem

Zastanawiasz się, czym nadziać piersi z kurczaka? Jest sporo pysznych sposobów – spróbuj jednego z nich, czyli piersi z kurczaka faszerowanej kremowym szpinakiem z mozzarellą. Szpinak to warzywo, które świetnie sprawdzi się jako nadzienie, zwłaszcza połączony z gęstym sosem serowym i mozzarellą. Dobrze sprawdzą się również suszone pomidory. Użyj mrożonego lub świeżego szpinaku. Pamiętaj, że sporo straci na objętości podczas obróbki termicznej. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, dodaj do niego także ser z niebieską pleśnią, np. lazur. Zrób nacięcie w każdym filecie z kurczaka i nałóż do środka farsz, otwór zepnij wykałaczką i podsmaż każdy kawałek mięsa na patelni. W ten sposób zachowasz jego soczystość. Piecz przez krótki czas – mięso z kurczaka przyrządza się szybko. Nadziewane filety możesz podać na wiele sposobów. Z frytkami, purée ziemniaczanym, z ryżem lub pieczywem. Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem dobrze smakują także na zimno. Pokrojone na małe roladki z powodzeniem mogą być serwowane jako przekąska podczas przyjęcia. A Ty, jak je podasz?