Pierś faszerowana szpinakiem i mozzarellą: kurczak | Przepisy.pl pixel

Pierś faszerowana szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

heart
2601 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1473 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

450 gramów

0.5 opakowania

100 mililitrów

0.5 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mrożony szpinak rozmroź i odciśnij dokładnie wodę. Świeży umyj i osusz. W garnku podsmaż cebulę oraz szpinak, a następnie dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Całość zalej rozmieszanym w śmietanie Fixem Knorr i zagotuj. Ostudź szpinak, po czym dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Natnij pierś nożem tak, aby powstała kieszonka. Umieść w niej farsz i zepnij wykałaczką.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Piersi oprósz przyprawą Knorr i obsmaż z obu stron na patelni. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 10 minut.

Pierś faszerowana szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu ze szpinaku idealnie będą pasowały orzeszki piniowe. Tak przygotowanego kurczaka podawaj z sosem pomidorowym przygotowanym z Fixu Napoli.

4

Opinie o przepisie

  • Edyta

    Edyta , 22.08.2021

    Pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Hernik

    Jola Hernik , 03.02.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Mikołajczyk

    Maciej Mikołajczyk , 20.01.2016

    super sprawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Seweryn Jura

    Seweryn Jura , 07.11.2015

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś faszerowana szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś faszerowana szpinakiemPierś faszerowana szpinakiem

Pierś faszerowana szpinakiem

Faszerowana pierś z kurczaka jest bardzo popularnym daniem. Zastanawiasz się, czym jeszcze możesz nadziać pierś z kurczaka? Jest sporo pysznych pomysłów. Proponujemy ci pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem. To bardzo soczyste i smaczne danie, którego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu.

Dla kogo?

Pierś faszerowana szpinakiem to przepyszne danie, które zadowoli zarówno podniebienia wielbicieli drobiowego mięsa, jak i miłośników zielonego szpinaku. Nie jest to także danie mocno skomplikowane, dlatego nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, powinno ci się udać!

Na jaką okazję?

Pierś faszerowana szpinakiem jest na tyle uniwersalna, że sprawdzi się podczas wielu okazji. Podczas rodzinnego obiadu podaj pierś w całości lub pokrojoną w plastry. Kurczak faszerowany szpinakiem smakuje równie dobrze na zimno, dlatego możesz pokroić go na cienkie plastry i podać w czasie kolacji ze znajomymi. Idealnym dodatkiem będzie wtedy chrupiące pieczywo, np. bagietka z oliwą.

Czy wiesz, że?

Jeśli zepniesz kurczaka wykałaczkami, podczas pieczenia farsz nie wypłynie ze środka. A do stworzenia farszu możesz użyć różnych kilku rodzajów sera. W naszym przepisie wykorzystujemy mozzarellę, ale jeżeli lubisz wyrazistsze smaki, doskonałym dodatkiem będzie ser z niebieską pleśnią.

Dla urozmaicenia:

Pierś faszerowaną szpinakiem można podawać na wiele sposobów i w towarzystwie wielu dodatków. Możesz podać pierś w całości lub pokroić na grubsze plastry. Do piersi możesz podać także frytki lub puree z ziemniaków lub innych warzyw.