Składniki
4 sztuki
450 gramów
0.5 opakowania
100 mililitrów
0.5 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mrożony szpinak rozmroź i odciśnij dokładnie wodę. Świeży umyj i osusz. W garnku podsmaż cebulę oraz szpinak, a następnie dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory.
Krok 2
Całość zalej rozmieszanym w śmietanie Fixem Knorr i zagotuj. Ostudź szpinak, po czym dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Krok 3
Natnij pierś nożem tak, aby powstała kieszonka. Umieść w niej farsz i zepnij wykałaczką.
Krok 4
Piersi oprósz przyprawą Knorr i obsmaż z obu stron na patelni. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 10 minut.
Dobra rada:
Do farszu ze szpinaku idealnie będą pasowały orzeszki piniowe. Tak przygotowanego kurczaka podawaj z sosem pomidorowym przygotowanym z Fixu Napoli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś faszerowana szpinakiem
Zastanawiasz się, czym nadziać piersi z kurczaka? Jest sporo pysznych sposobów – spróbuj jednego z nich, czyli piersi z kurczaka faszerowanej kremowym szpinakiem z mozzarellą. Szpinak to warzywo, które świetnie sprawdzi się jako nadzienie, zwłaszcza połączony z gęstym sosem serowym i mozzarellą. Dobrze sprawdzą się również suszone pomidory. Użyj mrożonego lub świeżego szpinaku. Pamiętaj, że sporo straci na objętości podczas obróbki termicznej. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, dodaj do niego także ser z niebieską pleśnią, np. lazur. Zrób nacięcie w każdym filecie z kurczaka i nałóż do środka farsz, otwór zepnij wykałaczką i podsmaż każdy kawałek mięsa na patelni. W ten sposób zachowasz jego soczystość. Piecz przez krótki czas – mięso z kurczaka przyrządza się szybko. Nadziewane filety możesz podać na wiele sposobów. Z frytkami, purée ziemniaczanym, z ryżem lub pieczywem. Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem dobrze smakują także na zimno. Pokrojone na małe roladki z powodzeniem mogą być serwowane jako przekąska podczas przyjęcia. A Ty, jak je podasz?