Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO
łatwe
1176 osób zapisało
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
6 łyżek
1 pęczek
25 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Cebulę oraz paprykę również pokrój w kostkę a czosnek posiekaj.
Krok 2
W garnku rozgrzej olej, przesmaż czosnek, cebulę oraz paprykę, następnie dodaj pastę oraz przyprawę curry. Smaż 2-3 minuty, następnie dodaj bataty i smaż kolejne 2 minuty.
Krok 3
Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Zupę gotuj do momentu, gdy bataty będą już miękkie.
Krok 4
Następnie przelej zawartość garnka do kielicha blendera i zmiksuj na gładki krem. Powstałą zupę dopraw do smaku pieprzem Cayenne.
Krok 5
W miseczce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny oraz pokrojoną drobno kolendrą. Zupę nalej do miseczek, wierzch każdej porcji udekoruj jogurtem i podawaj – oczywiście z podpieczonym, chrupiącym kawałkiem Pity.
Dobra rada:
Jeśli lubisz owoce morza, możesz przygotować taką zupę np. z krewetkami lub kawałkami ryby. Dodaj wtedy również kawałek trawy cytrynowej a zupa nabierze zupełnie innego aromatu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejInne przepisy
Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO
Zupa krem z batatów o mocnym aromacie i słodko-ostrym smaku to doskonała propozycja na pierwsze danie obiadowe. Oprócz ziemniaków, do jej przygotowania potrzebujesz m.in. pasty curry, cebuli, czerwonej papryki oraz soku z cytryny. Wszystkie warzywa (bataty, cebulę i paprykę) oraz pastę i przyprawę curry smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie zalej całość litrem wody i zagotuj. Pamiętaj, by zupę gotować do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. By podkreślić smak potrawy, koniecznie dopraw ją pieprzem cayenne. Doskonale sprawdzą się także inne przyprawy, m.in. kmin rzymski, mielona kolendra czy ostra papryka. Gotowe danie podawaj z chrupiącymi grzankami (ziołowymi lub czosnkowymi), podpieczonym kawałkiem pity, kawałkami ugotowanych warzyw, a nawet z posypką wykonaną na bazie uprażonych płatków migdałowych. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj tę aromatyczną zupę. Aby danie apetycznie prezentowało się na stole, udekoruj je na koniec kleksem jogurtu i posiekaną kolendrą.