Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
6 łyżek
1 pęczek
25 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Cebulę oraz paprykę również pokrój w kostkę a czosnek posiekaj.
Krok 2
W garnku rozgrzej olej, przesmaż czosnek, cebulę oraz paprykę, następnie dodaj pastę oraz przyprawę curry. Smaż 2-3 minuty, następnie dodaj bataty i smaż kolejne 2 minuty.
Krok 3
Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Zupę gotuj do momentu, gdy bataty będą już miękkie.
Krok 4
Następnie przelej zawartość garnka do kielicha blendera i zmiksuj na gładki krem. Powstałą zupę dopraw do smaku pieprzem Cayenne.
Krok 5
W miseczce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny oraz pokrojoną drobno kolendrą. Zupę nalej do miseczek, wierzch każdej porcji udekoruj jogurtem i podawaj – oczywiście z podpieczonym, chrupiącym kawałkiem Pity.
Dobra rada:
Jeśli lubisz owoce morza, możesz przygotować taką zupę np. z krewetkami lub kawałkami ryby. Dodaj wtedy również kawałek trawy cytrynowej a zupa nabierze zupełnie innego aromatu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO
Zupa krem z batatów o mocnym aromacie to doskonała propozycja na pierwsze danie obiadowe. Oprócz ziemniaków, do jej przygotowania potrzebujesz m.in. pasty curry, cebuli, czerwonej papryki oraz soku z cytryny. Nie czekaj i już teraz rozpocznij kulinarne działania. Czeka Cię prawdziwa uczta smaków, podczas której zupa krem z batatów i papryki zwróci uwagę wszystkich.
Dla kogo?
Dla każdego fana warzyw! W naszej recepturze znajdziesz bataty, cebulę i paprykę. Połączenie tych produktów daje najlepsze rezultaty, o czym wkrótce się przekonasz. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj tę aromatyczną potrawę. Bataty zupa krem urozmaici Twoje menu!
Na jaką okazję?
Codzienny obiad to idealna okazja do zaserwowania naszej receptury. Krem z batatów pojawi się na Twoim talerzu w 45 minut. Aby potrawa zachwycała aromatem, dodaj do niej przyprawy, m.in. kmin rzymski, mieloną kolendrę czy ostrą paprykę. Tak przyrządzony krem z batatów przepis nie będzie miał konkurencji.
Czy wiesz, że?
Wszystkie warzywa oraz pastę i przyprawę curry smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie zalej całość litrem wody i zagotuj. Pamiętaj, by zupę gotować do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. By podkreślić smak potrawy, koniecznie dopraw ją pieprzem cayenne.
Dla urozmaicenia:
Zupa krem z batatów dobrze smakuje z chrupiącymi grzankami, podpieczonym kawałkiem pity, kawałkami ugotowanych warzyw, a nawet z posypką wykonaną na bazie uprażonych płatków migdałowych. Aby danie apetycznie prezentowało się na stole, udekoruj je na koniec kleksem jogurtu.