Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

623 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

724 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

990 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

6 łyżek

1 pęczek

25 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Cebulę oraz paprykę również pokrój w kostkę a czosnek posiekaj.

Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej, przesmaż czosnek, cebulę oraz paprykę, następnie dodaj pastę oraz przyprawę curry. Smaż 2-3 minuty, następnie dodaj bataty i smaż kolejne 2 minuty.

Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Zupę gotuj do momentu, gdy bataty będą już miękkie.

Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Następnie przelej zawartość garnka do kielicha blendera i zmiksuj na gładki krem. Powstałą zupę dopraw do smaku pieprzem Cayenne.

Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W miseczce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny oraz pokrojoną drobno kolendrą. Zupę nalej do miseczek, wierzch każdej porcji udekoruj jogurtem i podawaj – oczywiście z podpieczonym, chrupiącym kawałkiem Pity.

Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz owoce morza, możesz przygotować taką zupę np. z krewetkami lub kawałkami ryby. Dodaj wtedy również kawałek trawy cytrynowej a zupa nabierze zupełnie innego aromatu.

5

Opinie o przepisie

  • Iwona Nowaczyk

    Iwona Nowaczyk , 04.06.2020

    Pyszna zupka tak wogóle.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Nowaczyk

    Iwona Nowaczyk , 04.06.2020

    gdzie mogę znaleźć kalorykę dań?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mike From Poland

    Mike From Poland , 23.03.2018

    Doskonała i błyskawiczna w przygotowaniu zupa, zwłaszcza, jeśli dysponujesz np. Cuisine Companion lub Thermomixem. Bagietka czosnkowa doskonale uzupełnia smak tego dania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leski Michał

    Leski Michał , 29.10.2016

    Może uda mi się zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Monika Paterson

    Sylwia Monika Paterson , 30.09.2016

    Krem z zielonego groszku ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos szpinakowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEOAromatyczna zupa krem z batatów z curry - VIDEO

Zupa krem z batatów o mocnym aromacie i słodko-ostrym smaku to doskonała propozycja na pierwsze danie obiadowe. Oprócz ziemniaków, do jej przygotowania potrzebujesz m.in. pasty curry, cebuli, czerwonej papryki oraz soku z cytryny. Wszystkie warzywa (bataty, cebulę i paprykę) oraz pastę i przyprawę curry smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie zalej całość litrem wody i zagotuj. Pamiętaj, by zupę gotować do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. By podkreślić smak potrawy, koniecznie dopraw ją pieprzem cayenne. Doskonale sprawdzą się także inne przyprawy, m.in. kmin rzymski, mielona kolendra czy ostra papryka. Gotowe danie podawaj z chrupiącymi grzankami (ziołowymi lub czosnkowymi), podpieczonym kawałkiem pity, kawałkami ugotowanych warzyw, a nawet z posypką wykonaną na bazie uprażonych płatków migdałowych. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj tę aromatyczną zupę. Aby danie apetycznie prezentowało się na stole, udekoruj je na koniec kleksem jogurtu i posiekaną kolendrą.