Kremowa zupa pomidorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

1503 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

780 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1731 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 puszki

1 opakowanie

125 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj tymianek i pomidory z puszki.

Krok 2

Knorr Naturalnie smaczne wymieszaj z 350 ml wody, połącz go w garnku z gotującymi się pomidorami. Zupę gotuj, mieszając co jakiś czas, przez co najmniej 10 minut.

Krok 3

Na koniec usuń z zupy gałązkę tymianku, dopraw do smaku ostrą papryką, zabiel śmietaną i zmiksuj na gładko mikserem. Podawaj z chrupiącym chlebem np. z oliwkowym tapenade.

przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować zupę ze świeżych pomidorów.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Kozioł

    Joanna Kozioł , 08.01.2018

    a co z pastą pomodorową-70 g, która jest w składnikach?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa pomidorowaKremowa zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w kuchni polskiej. Szukasz alternatywy dla jej klasycznej wersji z ryżem lub makaronem? Zainspiruj się kuchnią południową i przygotuj zupę w wersji kremowej. Jest odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej, ponieważ nie wymaga użycia mięsnego wywaru. Dodaj do niej pastę pomidorową i pomidory z puszki (w sezonie wykorzystaj dostępność świeżych). Warto pamiętać, że do zup najlepiej nadają się odmiany mięsiste, takie jak np. Bawole Serca. Używając pomidorów malinowych, dodasz potrawie delikatnej słodyczy, dobrym pomysłem będzie też zmieszanie razem ich różnych gatunków. Zadbaj tylko o to, by pomidory były dojrzałe. Spróbuj przygotować zupę w nieco innej formie. Dodaj do niej np. pieczoną paprykę obraną ze skórki, a Twoje danie zyska bogatszy smak. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksuj je. Zabiel hartowaną śmietaną albo jogurtem – całość będzie wtedy łagodniejsza. Do zupy przygotuj ziołowe grzanki albo opiekane kawałki bagietki z wegetariańskim serem. Przed podaniem udekoruj ją pietruszkowym pesto. Krem pomidorowy to świetny sposób na wegetariański obiad. Spróbuj koniecznie!