Kremowa zupa pomidorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

heart
1557 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

835 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1788 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 puszki

1 opakowanie

125 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj tymianek i pomidory z puszki.

Krok 2

Knorr Naturalnie smaczne wymieszaj z 350 ml wody, połącz go w garnku z gotującymi się pomidorami. Zupę gotuj, mieszając co jakiś czas, przez co najmniej 10 minut.

Krok 3

Na koniec usuń z zupy gałązkę tymianku, dopraw do smaku ostrą papryką, zabiel śmietaną i zmiksuj na gładko mikserem. Podawaj z chrupiącym chlebem np. z oliwkowym tapenade.

przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować zupę ze świeżych pomidorów.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Kozioł

    Joanna Kozioł , 08.01.2018

    a co z pastą pomodorową-70 g, która jest w składnikach?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa pomidorowaKremowa zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w kuchni polskiej. Szukasz alternatywy dla jej klasycznej wersji z ryżem lub makaronem? Zainspiruj się kuchnią południową i przygotuj zupę w wersji kremowej. Jest odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej, ponieważ nie wymaga użycia mięsnego wywaru. Dodaj do niej pastę pomidorową i pomidory z puszki (w sezonie wykorzystaj dostępność świeżych). Warto pamiętać, że do zup najlepiej nadają się odmiany mięsiste, takie jak np. Bawole Serca. Używając pomidorów malinowych, dodasz potrawie delikatnej słodyczy, dobrym pomysłem będzie też zmieszanie razem ich różnych gatunków. Zadbaj tylko o to, by pomidory były dojrzałe. Spróbuj przygotować zupę w nieco innej formie. Dodaj do niej np. pieczoną paprykę obraną ze skórki, a Twoje danie zyska bogatszy smak. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksuj je. Zabiel hartowaną śmietaną albo jogurtem – całość będzie wtedy łagodniejsza. Do zupy przygotuj ziołowe grzanki albo opiekane kawałki bagietki z wegetariańskim serem. Przed podaniem udekoruj ją pietruszkowym pesto. Krem pomidorowy to świetny sposób na wegetariański obiad. Spróbuj koniecznie!