Kremowa zupa pomidorowa - przepis: z papryką | Przepisy.pl pixel

Kremowa zupa pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

heart
1559 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

854 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1818 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 puszki

1 opakowanie

125 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj tymianek i pomidory z puszki.

Krok 2

Knorr Fix Spaghetti Bolognese wymieszaj z 350 ml wody, połącz go w garnku z gotującymi się pomidorami. Zupę gotuj, mieszając co jakiś czas, przez co najmniej 10 minut.

Krok 3

Na koniec usuń z zupy gałązkę tymianku, dopraw do smaku ostrą papryką, zabiel śmietaną i zmiksuj na gładko mikserem. Podawaj z chrupiącym chlebem np. z oliwkowym tapenade.

przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować zupę ze świeżych pomidorów.

2

Opinie o przepisie

  • Alicja Ozimek

    Alicja Ozimek , 14.08.2025

    Ja właśnie też się zastanawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kozioł

    Joanna Kozioł , 08.01.2018

    a co z pastą pomodorową-70 g, która jest w składnikach?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa pomidorowaKremowa zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w kuchni polskiej. Szukasz alternatywy dla jej klasycznej wersji z ryżem lub makaronem? Zainspiruj się kuchnią południową i przygotuj zupę w wersji kremowej. Jest odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej, ponieważ nie wymaga użycia mięsnego wywaru. Dodaj do niej pastę pomidorową i pomidory z puszki (w sezonie wykorzystaj dostępność świeżych). Warto pamiętać, że do zup najlepiej nadają się odmiany mięsiste, takie jak np. Bawole Serca. Używając pomidorów malinowych, dodasz potrawie delikatnej słodyczy, dobrym pomysłem będzie też zmieszanie razem ich różnych gatunków. Zadbaj tylko o to, by pomidory były dojrzałe. Spróbuj przygotować zupę w nieco innej formie. Dodaj do niej np. pieczoną paprykę obraną ze skórki, a Twoje danie zyska bogatszy smak. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksuj je. Zabiel hartowaną śmietaną albo jogurtem – całość będzie wtedy łagodniejsza. Do zupy przygotuj ziołowe grzanki albo opiekane kawałki bagietki z wegetariańskim serem. Przed podaniem udekoruj ją pietruszkowym pesto. Krem pomidorowy to świetny sposób na wegetariański obiad. Spróbuj koniecznie!