Kremowa zupa pomidorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kremowa zupa pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

1123 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

643 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1434 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

70 gramów

2 puszki

1 opakowanie

125 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj tymianek i pomidory z puszki.

Krok 2

Knorr Naturalnie smaczne wymieszaj z 350 ml wody, połącz go w garnku z gotującymi się pomidorami. Zupę gotuj, mieszając co jakiś czas, przez co najmniej 10 minut.

Krok 3

Na koniec usuń z zupy gałązkę tymianku, dopraw do smaku ostrą papryką, zabiel śmietaną i zmiksuj na gładko mikserem. Podawaj z chrupiącym chlebem np. z oliwkowym tapenade.

przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować zupę ze świeżych pomidorów.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Kozioł

    Joanna Kozioł , 08.01.2018

    a co z pastą pomodorową-70 g, która jest w składnikach?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa pomidorowaKremowa zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w kuchni polskiej. Szukasz alternatywy dla jej klasycznej wersji z ryżem lub makaronem? Zainspiruj się kuchnią południową i przygotuj zupę w wersji kremowej. Jest odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej, ponieważ nie wymaga użycia mięsnego wywaru. Dodaj do niej pastę pomidorową i pomidory z puszki (w sezonie wykorzystaj dostępność świeżych). Warto pamiętać, że do zup najlepiej nadają się odmiany mięsiste, takie jak np. Bawole Serca. Używając pomidorów malinowych, dodasz potrawie delikatnej słodyczy, dobrym pomysłem będzie też zmieszanie razem ich różnych gatunków. Zadbaj tylko o to, by pomidory były dojrzałe. Spróbuj przygotować zupę w nieco innej formie. Dodaj do niej np. pieczoną paprykę obraną ze skórki, a Twoje danie zyska bogatszy smak. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksuj je. Zabiel hartowaną śmietaną albo jogurtem – całość będzie wtedy łagodniejsza. Do zupy przygotuj ziołowe grzanki albo opiekane kawałki bagietki z wegetariańskim serem. Przed podaniem udekoruj ją pietruszkowym pesto. Krem pomidorowy to świetny sposób na wegetariański obiad. Spróbuj koniecznie!