Składniki
500 gramów
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
150 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i cebulę obierz. Oba warzywa pokrój w kostkę, posiekaj szczypior.
Krok 2
Obierz szparagi i odetnij końce. Wszystkie obierzyny razem ze zdrewniałymi końcami gotuj przez 5 minut w litrze wody. Na sam koniec do wywaru dodaj bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość przecedź.
Krok 3
W kolejnym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj białe szparagi i ziemniaki. Całość zalej wcześniej przygotowanym wywarem. Zupę gotuj około 30 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Krok 4
Zupę zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku gałką, szczyptą cukru i białym pieprzem, na koniec zapraw śmietaną.
Krok 5
Gotową zupę podawaj z kawałkiem bagietki, posypaną szczypiorem.
Dobra rada:
Zostaw końcówki szparagów jako dekoracje do zupy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z białych szparagów
Zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać szparagi w kuchni wegetariańskiej? Przyrządź z nich kremową, aksamitną zupę na warzywnym wywarze. Jej biały kolor sprawi, że będzie stanowiła odpowiednią przystawkę na uroczystym bezmięsnym obiedzie. Zupa krem z białych szparagów to obowiązkowa pozycja w menu niemal każdej restauracji. Zaserwuj ją także w swoim domu!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów szparagów! Dobrym pomysłem jest także ugotowanie większej liczby szparagów i wyjęcie kilku przed miksowaniem. Obierz szparagi i odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Zrobisz to z łatwością, przełamując je. Nie wyrzucaj jednak twardych końców, tylko użyj do przyrządzenia bulionu – dzięki temu zupa nabierze wyjątkowego aromatu. Przecedzonym wywarem zalej podsmażone warzywa, a następnie całość zblenduj i gotowe!
Na jaką okazję?
Przygotowujesz obiad dla całej rodziny, a może znudziły Ci się dotychczasowe przepisy? Zupa krem z białych szparagów to strzał w dziesiątkę!
Czy wiesz, że?
Co zrobić, aby mieć pewność, że zupa wyjdzie tak, jak powinna? Zabiel ją kwaśną śmietaną. Zahartuj ją najpierw, wlewając stopniowo do kubka i energicznie mieszając – dzięki temu się nie zwarzy.
Dla urozmaicenia:
Posyp każdą porcję zupy szczypiorkiem albo udekoruj chipsami z jarmużu.