Zupa krem ze szparagów białych | Przepisy.pl pixel

Zupa krem z białych szparagów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

631 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

867 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

150 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i cebulę obierz. Oba warzywa pokrój w kostkę, posiekaj szczypior.

Krok 2

Obierz szparagi i odetnij końce. Wszystkie obierzyny razem ze zdrewniałymi końcami gotuj przez 5 minut w litrze wody. Na sam koniec do wywaru dodaj bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość przecedź.

Krok 3

W kolejnym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj białe szparagi i ziemniaki. Całość zalej wcześniej przygotowanym wywarem. Zupę gotuj około 30 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

Krok 4

Zupę zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku gałką, szczyptą cukru i białym pieprzem, na koniec zapraw śmietaną.

Krok 5

Gotową zupę podawaj z kawałkiem bagietki, posypaną szczypiorem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zostaw końcówki szparagów jako dekoracje do zupy.

4

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 29.01.2022

    Super. A sezon na szparagi już tuż tuż.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Kalisz

    Roman Kalisz , 01.05.2020

    Bardzo smaczna i nieskomplikowane kremowa zupa ze szparagów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • BEATA Leszczyńska

    BEATA Leszczyńska , 16.05.2019

    pyszna, wywar z obierek dodaje ostrości

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Polinceusz

    Jolanta Polinceusz , 20.06.2017

    delikatna,smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z białych szparagów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z białych szparagówZupa krem z białych szparagów

Gotowy do przygotowania prostego kremu ze szparagów białych? Prócz warzyw wśród składników znajdują się także bulion, śmietana i warzywa takie jak cebula, ziemniaki czy szczypiorek. Poza tradycyjnymi naczyniami potrzebnymi do gotowania zupy przyda się także drobne sito i blender. To w nim trzeba będzie zmiksować wszystkie składniki na krem ze szparagów białych.

Dla kogo?

Zupa krem szparagowa to propozycja dla tych, którzy jeśli jedzą już zupę, stawiają zawsze na te gęste i treściwe. Zupa z białych szparagów przypadnie do gustu także osobom, które nie jedzą mięsa.

Na jaką okazję?

Szukasz pomysłu na zupę krem, której przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu? A może znudziły ci się już tradycyjne zupy – takie jak rosół czy pomidorowa – i chcesz wnieść do kuchni powiew świeżości? Krem z białych szparagów nadaje się na wiele okazji, a jego przygotowanie nie zajmuje nawet godziny! Prosty krem ze szparagów białych to świetna okazja do wykorzystania sezonowych warzyw.

Czy wiesz, że?

Najważniejszym składnikiem zupy z białych szparagów są oczywiście szparagi. Te warzywa smakują doskonale nie tylko upieczone w piekarniku lub na grillu – przekonaj się o tym i przejrzyj nasze przepisy na dania ze szparagami!

Dla urozmaicenia:

Zupę krem szparagową podawaj posypaną szczypiorem. Możesz jeść ją z pokrojoną bagietką. A dla miłośników niebanalnych rozwiązań i nie tylko smakowych, ale także estetycznych wrażeń, polecamy udekorowanie talerza z zupą końcówkami szparagów.