Składniki
500 gramów
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
150 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i cebulę obierz. Oba warzywa pokrój w kostkę, posiekaj szczypior.
Krok 2
Obierz szparagi i odetnij końce. Wszystkie obierzyny razem ze zdrewniałymi końcami gotuj przez 5 minut w litrze wody. Na sam koniec do wywaru dodaj bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość przecedź.
Krok 3
W kolejnym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj białe szparagi i ziemniaki. Całość zalej wcześniej przygotowanym wywarem. Zupę gotuj około 30 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Krok 4
Zupę zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku gałką, szczyptą cukru i białym pieprzem, na koniec zapraw śmietaną.
Krok 5
Gotową zupę podawaj z kawałkiem bagietki, posypaną szczypiorem.
Dobra rada:
Zostaw końcówki szparagów jako dekoracje do zupy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z białych szparagów
Zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać szparagi w kuchni wegetariańskiej? Przyrządź z nich kremową, aksamitną zupę na warzywnym wywarze. Jej biały kolor sprawi, że będzie stanowiła odpowiednią przystawkę na uroczystym bezmięsnym obiedzie. Zupa krem z białych szparagów to obowiązkowa pozycja w menu niemal każdej restauracji. Zaserwuj ją także w swoim domu!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów szparagów! Dobrym pomysłem jest także ugotowanie większej liczby szparagów i wyjęcie kilku przed miksowaniem. Obierz szparagi i odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Zrobisz to z łatwością, przełamując je. Nie wyrzucaj jednak twardych końców, tylko użyj do przyrządzenia bulionu – dzięki temu zupa nabierze wyjątkowego aromatu. Przecedzonym wywarem zalej podsmażone warzywa, a następnie całość zblenduj i gotowe!
Na jaką okazję?
Przygotowujesz obiad dla całej rodziny, a może znudziły Ci się dotychczasowe przepisy? Zupa krem z białych szparagów to strzał w dziesiątkę!
Czy wiesz, że?
Co zrobić, aby mieć pewność, że zupa wyjdzie tak, jak powinna? Zabiel ją kwaśną śmietaną. Zahartuj ją najpierw, wlewając stopniowo do kubka i energicznie mieszając – dzięki temu się nie zwarzy.
Dla urozmaicenia:
Posyp każdą porcję zupy szczypiorkiem albo udekoruj chipsami z jarmużu.