
Składniki
0.7 litra
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
2 pęczki
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Botwinę umyj, osusz i pokrój drobno. Koperek oraz szczypiorek posiekaj i odstaw na bok. Ogórka oraz rzodkiewki zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok z cytryny i przeciśnij czosnek przez praskę.
Krok 2
Barszcz Knorr wymieszaj z 300ml wody. Dodaj pokrojoną botwinę i całość zagotuj. Odstaw do ostudzenia.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj jogurt z musztardą oraz barszczem. Dodaj czosnek, cukier, sok z cytryny, starte warzywa i posiekane zioła. Odstaw na noc do lodówki i podawaj następnego dnia dobrze schodzony.

Dobra rada:
Przed posiekaniem ziół oraz botwinki odłóż kilka ładnych listów do dekoracji. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem. Zamiast musztardy możesz dodać chrzan.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik
Przełom wiosny i lata to czas, kiedy dużo chętniej przebywamy na świeżym powietrzu niż w kuchni. Stanie przy rozgrzanych garnkach i przygotowanie obfitych posiłków nie wydaje się zachęcającą perspektywą, ale przecież jeść coś trzeba. W wakacyjnym menu nie może więc zabraknąć orzeźwiającego chłodnika. Przepis już czeka, więc sprawdź, jak przyrządzić tę potrawę.
Dla kogo?
Dla fanów zup, w których nie brakuje różnorodnych dodatków. Na botwinkę, ogórki, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek aż miło popatrzeć, więc tym razem w przepisie na chłodnik nie zachęcamy do miksowania zupy na gładki krem.
Na jaką okazję?
Po południu masz zaplanowaną wycieczkę rowerową albo dłuższą eskapadę do parku? Przed wyjściem z domu nie zapomnij o obiedzie – chłodnik sprawdzi się w tej roli pierwszorzędnie.
Czy wiesz, że?
Nie tylko chłodnik należy podawać tuż po wyjęciu z lodówki. Dobrym pomysłem jest schłodzenie talerzy, w których będzie serwowany.
Dla urozmaicenia:
Dodanie kilku świeżych listków mięty do chłodnika wzmocni orzeźwiające walory buraczanej zupy na zimno.