Chłodnik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.7 litra

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

2 pęczki

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Botwinę umyj, osusz i pokrój drobno. Koperek oraz szczypiorek posiekaj i odstaw na bok. Ogórka oraz rzodkiewki zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok z cytryny i przeciśnij czosnek przez praskę.

Krok 2

Barszcz Knorr wymieszaj z 300ml wody. Dodaj pokrojoną botwinę i całość zagotuj. Odstaw do ostudzenia.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj jogurt z musztardą oraz barszczem. Dodaj czosnek, cukier, sok z cytryny, starte warzywa i posiekane zioła. Odstaw na noc do lodówki i podawaj następnego dnia dobrze schodzony.

przepisy.pl

Dobra rada:

Przed posiekaniem ziół oraz botwinki odłóż kilka ładnych listów do dekoracji. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem. Zamiast musztardy możesz dodać chrzan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety rybne
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

średnie

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ChłodnikChłodnik

Przełom wiosny i lata to czas, kiedy dużo chętniej przebywamy na świeżym powietrzu niż w kuchni. Stanie przy rozgrzanych garnkach i przygotowanie obfitych posiłków nie wydaje się zachęcającą perspektywą, ale przecież jeść coś trzeba. W wakacyjnym menu nie może więc zabraknąć orzeźwiającego chłodnika. Przepis już czeka, więc sprawdź, jak przyrządzić tę potrawę.

Dla kogo?

Dla fanów zup, w których nie brakuje różnorodnych dodatków. Na botwinkę, ogórki, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek aż miło popatrzeć, więc tym razem w przepisie na chłodnik nie zachęcamy do miksowania zupy na gładki krem.

Na jaką okazję?

Po południu masz zaplanowaną wycieczkę rowerową albo dłuższą eskapadę do parku? Przed wyjściem z domu nie zapomnij o obiedzie – chłodnik sprawdzi się w tej roli pierwszorzędnie.

Czy wiesz, że?

Nie tylko chłodnik należy podawać tuż po wyjęciu z lodówki. Dobrym pomysłem jest schłodzenie talerzy, w których będzie serwowany.

Dla urozmaicenia:

Dodanie kilku świeżych listków mięty do chłodnika wzmocni orzeźwiające walory buraczanej zupy na zimno.