Chłodnik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
192 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.7 litra

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

2 pęczki

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Botwinę umyj, osusz i pokrój drobno. Koperek oraz szczypiorek posiekaj i odstaw na bok. Ogórka oraz rzodkiewki zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok z cytryny i przeciśnij czosnek przez praskę.

Krok 2

Barszcz Knorr wymieszaj z 300ml wody. Dodaj pokrojoną botwinę i całość zagotuj. Odstaw do ostudzenia.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj jogurt z musztardą oraz barszczem. Dodaj czosnek, cukier, sok z cytryny, starte warzywa i posiekane zioła. Odstaw na noc do lodówki i podawaj następnego dnia dobrze schodzony.

przepisy.pl

Dobra rada:

Przed posiekaniem ziół oraz botwinki odłóż kilka ładnych listów do dekoracji. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem. Zamiast musztardy możesz dodać chrzan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - ChłodnikChłodnik

Przełom wiosny i lata to czas, kiedy dużo chętniej przebywamy na świeżym powietrzu niż w kuchni. Stanie przy rozgrzanych garnkach i przygotowanie obfitych posiłków nie wydaje się zachęcającą perspektywą, ale przecież jeść coś trzeba. W wakacyjnym menu nie może więc zabraknąć orzeźwiającego chłodnika. Przepis już czeka, więc sprawdź, jak przyrządzić tę potrawę.

Dla kogo?

Dla fanów zup, w których nie brakuje różnorodnych dodatków. Na botwinkę, ogórki, rzodkiewkę, koperek i szczypiorek aż miło popatrzeć, więc tym razem w przepisie na chłodnik nie zachęcamy do miksowania zupy na gładki krem.

Na jaką okazję?

Po południu masz zaplanowaną wycieczkę rowerową albo dłuższą eskapadę do parku? Przed wyjściem z domu nie zapomnij o obiedzie – chłodnik sprawdzi się w tej roli pierwszorzędnie.

Czy wiesz, że?

Nie tylko chłodnik należy podawać tuż po wyjęciu z lodówki. Dobrym pomysłem jest schłodzenie talerzy, w których będzie serwowany.

Dla urozmaicenia:

Dodanie kilku świeżych listków mięty do chłodnika wzmocni orzeźwiające walory buraczanej zupy na zimno.