Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

1244 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

821 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1028 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 litry

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 1

Krok 2

Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 2

Krok 3

Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu. Gotuj jeszcze około 10 minut.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony z ugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 4
48

Opinie o przepisie

  • Anna Bobrowska

    Anna Bobrowska , 15.12.2020

    TAK* B - Bardzo pyszny i wyborowy A - Absolutnie magiczny, wyjątkowy R - Rzeczywistość kolorowa się staje S - Skrzydeł ten niepowtarzalny smak dodaje Z - Za każdym razem, gdy go smakuję C - Cudownie jak w niebie się czuję Z - Zaczarowane i piękne przypomina mi chwile C - Cudowne momenty, pełne magii jak motyle Z - Zamykam oczy, czas się zatrzymuje E - Ewidentnie ciepłą atmosferę świąt pachnących choinką czuję R - Razem z rodziną do kolacji zasiadamy W - Wspólnie kolędy śpiewamy O - Oczywiście ten smak kuchnię mojej babci mi przypomina N - Niesamowite czasy dzieciństwa, które ze smakiem wspominam Y - Yes! Ten smak osładza życie, dlatego kocham go skrycie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bobrowska

    Anna Bobrowska , 14.12.2020

    TAK B - Bardzo pyszny i wyborowy A - Absolutnie magiczny, wyjątkowy R - Rzeczywistość kolorowa się staje S - Skrzydeł ten niepowtarzalny smak dodaje Z - Za każdym razem, gdy go smakuję C - Cudownie jak w niebie się czuję Z - Zaczarowane i piękne przypomina mi chwile C - Cudowne momenty, pełne magii jak motyle Z - Zamykam oczy, czas się zatrzymuje E - Ewidentnie ciepłą atmosferę świąt pachnących choinką czuję R - Razem z rodziną do kolacji zasiadamy W - Wspólnie kolędy śpiewamy O - Oczywiście ten smak kuchnię mojej babci mi przypomina N - Niesamowite czasy dzieciństwa, które ze smakiem wspominam Y - Yes! Ten smak osładza życie, dlatego kocham go skrycie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Rura

    Krzysztof Rura , 14.12.2020

    TAK Od lat używam barszczu czerwonego Knorr. Dzięki niemu mam więcej czasu w Wigilię na przygotowanie innych potraw, a lepszego nie zrobię, bo jest idealny tak w smaku, jak i doprawieniu. Ta zupa z uszkami to tradycja w naszej Rodzinie i nie wyobrażam sobie bez niej świąt. Czekam na nią cały rok! Tym razem wypróbuję ten przepis, bo okazuje się, że nie trzeba dużo pracy, by zrobić barszcz z buraków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bmacieja bmacieja

    bmacieja bmacieja , 09.12.2020

    TAK. Przepis idealny dla osób zapracowanych, bo nie ukrywam, że Barszcz Czerwony Knorr wykorzystany w przepisie - jest pyszny i ułatwia szybsze zrobienie tej zupy. Moja mama jest repatriantką z Kresów, więc w domu często gościły potrawy z tamtych stron, ale najbardziej smakował mi barszcz czerwony na prawdziwym zakwasie. Ta zupa nie miała sobie równych! Mama oczywiście nauczyła mnie robić idealny zakwas buraczany z czosnkiem, liściem laurowym, zielem bobkowym i piętką chleba razowego, który jest u mnie stosowany do dziś, zarówno do barszczu czystego, do ukraińskiego oraz do picia w okresie letnim, bo doskonale gasi pragnienie. A gdy przyprawiam swój barszcz i akurat brakuje mi zakwasu, korzystam z pomocy Knorra, wykorzystując barszcz czerwony zbliżony w smaku :) Uszka oczywiście też do tego przepisu mogą być własnej roboty - najsmaczniejsze, ale dla zapracowanych - zakupione gotowe. Tak więc przepis ten zdecydowanie dedykowany może być tym, którym zawsze brak czasu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Gucwa

    Dominika Gucwa , 05.12.2020

    TAK. Czerwony barszcz z uszkami to kwintesencja wieczerzy wigilijnej. W naszym domu to właśnie barszcz tak przyrządzany jest zupą, która podawana jest jako jedna z 12 potraw. Aromatyczny, tak czerwony że aż prawie czarny z dużą ilością majeranku nie ma sobie równych! Oczywiście obowiązkowo na bulionie warzywnym ponieważ w wigilię nie spożywamy nic z mięsa oraz z uszkami domowej roboty - to danie na które tak naprawdę czekam cały rok. Pewnie, że można sobie taki barszcz zrobić też na obiad w ciągu roku, ale choć przepis się nie zmienia i składniki są zawsze te same - to danie choć wciąż pyszne już tak samo nie smakuje. Po prostu wigilijny wieczór jest wyjątkowy i jak już napisałam na wstępie barszcz jest jego kwintesencją.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub

    Jakub , 03.12.2020

    TAK. Barszcz czerwony to potrawa, bez której nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. Powiem więcej: jest to zupa, bez której nie wyobrażam sobie...każdego czwartkowego obiadu, bowiem mamy taką niepisaną zasadę, że w każdy czwartek mamy na pierwsze danie barszcz czerwony (potocznie u nas nazywany "czerwoną polewką" :). Jest zupa, która nie jest kosztowna i pracochłonna w swoim wykonaniu (stare azjatyckie przysłowie mówi nawet: "tani jak barszcz"). Jest to potrawa, którą można dostosować do gustów i preferencji smakowych każdego człowieka: lubiącego ostre rzeczy, gustującego w kwaśnych i tego, który najbardziej lubi dania delikatne. Ja sam gotuję barszcz na wywarze warzywnym, jest to zatem zupa dostosowana także dla wegetarian. Jest to zupa nie tylko smaczna i aromatyczna, ale także bardzo rozgrzewająca - idealnie nada się na zimowe obiady lub kolacje. Oprócz wielu zalet smakowych, barszcz posiada również walory zdrowotne: zapobiega nadciśnieniu, zapobiega pojawieniu się zgagi, poprawia pracę mózgu i zobojętnia nadmiar kwasu żołądkowego. Barszcz czerwony to zupa, która obowiązkowo gości na moim stole wigilijneym. Polecam ją każdemu, małemu i dużemu, bo naprawdę warto! Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Rogut

    Marcin Rogut , 01.12.2020

    TAK. Pyszny, idealny. Taki jak ten smakuje każdemu w rodzinie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika

    Weronika , 01.12.2020

    TAK*. Nie wyobrażam sobie świąt bez barszczyku z uszkami. Potrawa, którą mogę się delektować całe święta (a nawet i w ciągu roku) i zawsze smakuje tak samo dobrze. Na pewno skorzystam z przepisu podanego powyżej w tym roku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 28.11.2020

    Tak. Przepis jest super. Robiłem go wielokrotnie. Barszcz czerwony jest najpyszniejszą zupą na wigilijnym stole. Intensywny w kolorze i przyjemny w smaku. Taki gotowała moja babcia, mama, a teraz ja tak gotuje. Podany z uszkami smakuje wszystkim.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 27.11.2020

    Tak. Barszcz z majerankiem obwiązkowo na świątecznym stole ale ja do barszczyku mam smażone na oleju pierożki z kapustą i grzybami, pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata

    Renata , 25.11.2020

    Tak * dla mnie i mojej rodziny bez barszczu i uszek nie ma Świąt Bożego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara

    Barbara , 24.11.2020

    Tak* Niezastąpiony na świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Żebracka

    Anna Żebracka , 16.12.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 02.03.2017

    dzisiaj ugotuje jutro posmakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Witt

    Alicja Witt , 13.11.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Karas

    Anna Karas , 22.12.2015

    wspanialy!Myśle ze cała tajemnica tkwi w jabłku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Gierejkiewicz

    Darek Gierejkiewicz , 22.12.2015

    spróbuję na wigilię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martina Pe

    Martina Pe , 21.12.2015

    jestem zaskoczona wspanialyam smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martina Pe

    Martina Pe , 21.12.2015

    przepyszny barszczyk mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska , 13.12.2015

    ten barszczyk zrobię w tym roku na Wigilię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Sylwester

    Waldemar Sylwester , 24.12.2014

    ja dodaję wcześniej zakiszony sok z czerwonych buraków - PYCHOTA :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Sylwester

    Waldemar Sylwester , 24.12.2014

    majeranek dla aromatu i poprawnego trawienia bez wzdęć :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Walczak

    Jolanta Walczak , 24.12.2014

    Dużo, i jakoś takoś jest mi ich brak. Teraz to nie to samo. :-/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatuś Tatuś

    Tatuś Tatuś , 24.12.2014

    Cholera---ile pamiętacie ze Sterych dziecinnych Świąt-gdy one były oczekiwane?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Nguyen Thach

    Agnieszka Nguyen Thach , 24.12.2014

    Zdrowych i Wesołych Świąt oraz smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Kara

    Bogumiła Kara , 24.12.2014

    Prosze dodac jeszcze 3 sliwki suszone ,grzybka suszonego ,1 jablko wszystko razem gotowac smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kisser

    Iwona Kisser , 24.12.2014

    Świąteczny barszcz z kartonika? i majeranek? BUUU

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Dyjak

    Sławomir Dyjak , 24.12.2014

    Do zupy grzybowej pasuje swiezo pokrojona kolendra.. Doda aromatu i podniesie walory smakowe.. Grzyby lubia tez swiezy tymianek:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MagdaLena Dominiak

    MagdaLena Dominiak , 24.12.2014

    Oj nie może go zabraknąć. Ale najlepszy jest taki domowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Pilzweger

    Janusz Pilzweger , 24.12.2014

    to podstawa każdej wigilijnej kolacji

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Czerwony barszcz z dodatkiem uszek to doskonale rozgrzewająca, aromatyczna potrawa, która gości na naszych stołach nie tylko w Wigilię Bożego Narodzenia. Powiedzenie „dwa grzyby w barszcz” sięgające już XVII wieku oznacza niepożądane łączenie dwóch trudno tolerujących się nawzajem rzeczy, gdy tak naprawdę potrzebujemy tylko jednej z nich. Aby przygotować barszcz czerwony w warzywnym bulionie ugotuj starte buraki z cukrem, jabłko i nadający smak i aromat czosnek. Dodaj rozrobiony z wodą barszcz czerwony Knorr oraz intensywnie ziołowy suszony majeranek, który dopełni całości dania. Postne uszka możesz zastąpić włoskimi tortellini lub ravioli z szynką, grzybami, serem lub szpinakiem, typowymi dla kulinarnej tradycji południa Europy lub też chińskimi pierożkami z delikatnego, przezroczystego ciasta ryżowego, gotowanymi na parze. W godzinę możesz zaskoczyć domowników wyrazistym posiłkiem, który świetnie zastąpi główną potrawę lub kolację w mroźny zimowy wieczór.