Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem
łatwe
1270 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 litry
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.

Krok 2
Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.

Krok 3
Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu. Gotuj jeszcze około 10 minut.

Krok 4
Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony z ugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem
Jak zrobić pyszny barszcz wigilijny? Przepis na tradycyjny barszcz czerwony z dodatkiem uszek i majeranku będzie strzałem w dziesiątkę. To doskonale rozgrzewająca, aromatyczna potrawa, która gości na naszych stołach nie tylko w Wigilię Bożego Narodzenia.
W jaki sposób przygotować tradycyjny barszcz czerwony? Przepis na barszcz wigilijny wcale nie jest skomplikowany. W warzywnym bulionie ugotuj starte buraki z cukrem, jabłko oraz nadający smak i aromat czosnek. Dodaj rozrobiony z wodą barszcz czerwony oraz intensywnie ziołowy suszony majeranek, który dopełni całości dania. W godzinę możesz zaskoczyć domowników wyrazistym posiłkiem, który świetnie zastąpi główną potrawę lub kolację w mroźny zimowy wieczór.
Dla kogo?
Komu posmakuje tradycyjny barszcz czerwony? Przepis babci spotka się z uznaniem koneserów smaków polskiej kuchni. Zupa w zależności od rodzaju i ilości zastosowanych przypraw może mieć delikatny i lekko słodki smak lub raczyć zmysły nutą pikanterii. Jak doprawić barszcz wigilijny? Przepis na barszcz z majerankiem będzie doskonałym poradnikiem.
Na jaką okazję?
Przepis na barszcz czerwony doskonale sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia. Będzie jedną z potraw na wigilijnym stole, po którą ochoczo sięgną wszyscy domownicy. Pyszczny barszcz czerwony z krokietami sprawdzi się też jako niedzielny obiad lub forma dania na przyjęciach np. chrzcinach czy weselach.
Czy wiesz, że…?
Żeby zachować intensywny kolor czerwonych buraków, do barszczu możesz dodać zakwas. Istotny jest jednak sam moment dodania. Błędem jest zakwaszanie zupy na początki gotowania. Żeby zupa nie straciła koloru, niewielką ilość zakwasu trzeba dodać już po zakończeniu obróbki termicznej.
Dla urozmaicenia
Jak nieco zmienić smak tradycyjnej potrawy, jaką jest barszcz czerwony? Przepis możesz zmodyfikować na wiele różnych sposobów. Tradycyjne uszka możesz zastąpić włoskimi tortellini lub ravioli z szynką, grzybami, serem lub szpinakiem. Sprawdzą się też gotowane na parze chińskie pierożki z delikatnego, przezroczystego ciasta ryżowego.