Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

1176 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

762 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

849 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 litry

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 1

Krok 2

Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 2

Krok 3

Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu. Gotuj jeszcze około 10 minut.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony z ugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 4
36

Opinie o przepisie

  • Anna Żebracka

    Anna Żebracka

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    dzisiaj ugotuje jutro posmakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Witt

    Alicja Witt

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Karas

    Anna Karas

    wspanialy!Myśle ze cała tajemnica tkwi w jabłku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Gierejkiewicz

    Darek Gierejkiewicz

    spróbuję na wigilię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martina Pe

    Martina Pe

    jestem zaskoczona wspanialyam smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martina Pe

    Martina Pe

    przepyszny barszczyk mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska

    ten barszczyk zrobię w tym roku na Wigilię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Sylwester

    Waldemar Sylwester

    ja dodaję wcześniej zakiszony sok z czerwonych buraków - PYCHOTA :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Sylwester

    Waldemar Sylwester

    majeranek dla aromatu i poprawnego trawienia bez wzdęć :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Walczak

    Jolanta Walczak

    Dużo, i jakoś takoś jest mi ich brak. Teraz to nie to samo. :-/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatuś Tatuś

    Tatuś Tatuś

    Cholera---ile pamiętacie ze Sterych dziecinnych Świąt-gdy one były oczekiwane?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Nguyen Thach

    Agnieszka Nguyen Thach

    Zdrowych i Wesołych Świąt oraz smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Kara

    Bogumiła Kara

    Prosze dodac jeszcze 3 sliwki suszone ,grzybka suszonego ,1 jablko wszystko razem gotowac smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kisser

    Iwona Kisser

    Świąteczny barszcz z kartonika? i majeranek? BUUU

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Dyjak

    Sławomir Dyjak

    Do zupy grzybowej pasuje swiezo pokrojona kolendra.. Doda aromatu i podniesie walory smakowe.. Grzyby lubia tez swiezy tymianek:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MagdaLena Dominiak

    MagdaLena Dominiak

    Oj nie może go zabraknąć. Ale najlepszy jest taki domowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Pilzweger

    Janusz Pilzweger

    to podstawa każdej wigilijnej kolacji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Oskaldowicz

    Miroslaw Oskaldowicz

    Właśnie podgrzewamy . Wesołych Świąt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Ławniczak-Iwanowska

    Iwona Ławniczak-Iwanowska

    Majeranku? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Runowska

    Dorota Runowska

    idę lepić uszka, bo barszcz już jest>)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Pietrzyk

    Helena Pietrzyk

    po co ten majeranek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Sobieraj

    Zenon Sobieraj

    Adasiu na pewno będzie na stole wigilijnym u rodziców.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Sidor

    Marek Sidor

    Pyszny jest również między Świętami, mniam mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Cęcak

    Józef Cęcak

    Ach wy moi drodzy zawsze mi musicie narobić apetytu tak wspaniałym Barszczykiem - życzę smacznego -

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sowińska

    Barbara Sowińska

    Nie każdy ma wesole święta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Rymsza

    Mieczyslaw Rymsza

    to prawda , ja jestem do próbowania pozdrowienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Diana Diana

    Diana Diana

    Bardzo lubię:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Kobylarz

    Genowefa Kobylarz

    bez czerwonego barszczu z uszkami to nie wigilia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka

    dla mnie osobiscie najlepsza to jest zupa rybna i oczywiscie karpie smazone.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Czerwony barszcz z dodatkiem uszek to doskonale rozgrzewająca, aromatyczna potrawa, która gości na naszych stołach nie tylko w Wigilię Bożego Narodzenia. Powiedzenie „dwa grzyby w barszcz” sięgające już XVII wieku oznacza niepożądane łączenie dwóch trudno tolerujących się nawzajem rzeczy, gdy tak naprawdę potrzebujemy tylko jednej z nich. Aby przygotować barszcz czerwony w warzywnym bulionie ugotuj starte buraki z cukrem, jabłko i nadający smak i aromat czosnek. Dodaj rozrobiony z wodą barszcz czerwony Knorr oraz intensywnie ziołowy suszony majeranek, który dopełni całości dania. Postne uszka możesz zastąpić włoskimi tortellini lub ravioli z szynką, grzybami, serem lub szpinakiem, typowymi dla kulinarnej tradycji południa Europy lub też chińskimi pierożkami z delikatnego, przezroczystego ciasta ryżowego, gotowanymi na parze. W godzinę możesz zaskoczyć domowników wyrazistym posiłkiem, który świetnie zastąpi główną potrawę lub kolację w mroźny zimowy wieczór.