Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

1195 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

767 osób wydrukowało

Pobierz pdf

858 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 litry

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 1

Krok 2

Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 2

Krok 3

Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu. Gotuj jeszcze około 10 minut.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony z ugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 4
36

Opinie o przepisie

  • Anna Żebracka

    Anna Żebracka , 16.12.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 02.03.2017

    dzisiaj ugotuje jutro posmakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Witt

    Alicja Witt , 13.11.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Karas

    Anna Karas , 22.12.2015

    wspanialy!Myśle ze cała tajemnica tkwi w jabłku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Gierejkiewicz

    Darek Gierejkiewicz , 22.12.2015

    spróbuję na wigilię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martina Pe

    Martina Pe , 21.12.2015

    jestem zaskoczona wspanialyam smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martina Pe

    Martina Pe , 21.12.2015

    przepyszny barszczyk mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska , 13.12.2015

    ten barszczyk zrobię w tym roku na Wigilię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Sylwester

    Waldemar Sylwester , 24.12.2014

    ja dodaję wcześniej zakiszony sok z czerwonych buraków - PYCHOTA :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Sylwester

    Waldemar Sylwester , 24.12.2014

    majeranek dla aromatu i poprawnego trawienia bez wzdęć :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Walczak

    Jolanta Walczak , 24.12.2014

    Dużo, i jakoś takoś jest mi ich brak. Teraz to nie to samo. :-/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatuś Tatuś

    Tatuś Tatuś , 24.12.2014

    Cholera---ile pamiętacie ze Sterych dziecinnych Świąt-gdy one były oczekiwane?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Nguyen Thach

    Agnieszka Nguyen Thach , 24.12.2014

    Zdrowych i Wesołych Świąt oraz smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Kara

    Bogumiła Kara , 24.12.2014

    Prosze dodac jeszcze 3 sliwki suszone ,grzybka suszonego ,1 jablko wszystko razem gotowac smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kisser

    Iwona Kisser , 24.12.2014

    Świąteczny barszcz z kartonika? i majeranek? BUUU

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Dyjak

    Sławomir Dyjak , 24.12.2014

    Do zupy grzybowej pasuje swiezo pokrojona kolendra.. Doda aromatu i podniesie walory smakowe.. Grzyby lubia tez swiezy tymianek:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MagdaLena Dominiak

    MagdaLena Dominiak , 24.12.2014

    Oj nie może go zabraknąć. Ale najlepszy jest taki domowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Pilzweger

    Janusz Pilzweger , 24.12.2014

    to podstawa każdej wigilijnej kolacji

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Oskaldowicz

    Miroslaw Oskaldowicz , 24.12.2014

    Właśnie podgrzewamy . Wesołych Świąt

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Ławniczak-Iwanowska

    Iwona Ławniczak-Iwanowska , 24.12.2014

    Majeranku? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Runowska

    Dorota Runowska , 24.12.2014

    idę lepić uszka, bo barszcz już jest>)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Pietrzyk

    Helena Pietrzyk , 24.12.2014

    po co ten majeranek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenon Sobieraj

    Zenon Sobieraj , 24.12.2014

    Adasiu na pewno będzie na stole wigilijnym u rodziców.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Sidor

    Marek Sidor , 24.12.2014

    Pyszny jest również między Świętami, mniam mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Cęcak

    Józef Cęcak , 24.12.2014

    Ach wy moi drodzy zawsze mi musicie narobić apetytu tak wspaniałym Barszczykiem - życzę smacznego -

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sowińska

    Barbara Sowińska , 24.12.2014

    Nie każdy ma wesole święta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Rymsza

    Mieczyslaw Rymsza , 24.12.2014

    to prawda , ja jestem do próbowania pozdrowienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Diana Diana

    Diana Diana , 24.12.2014

    Bardzo lubię:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Kobylarz

    Genowefa Kobylarz , 24.12.2014

    bez czerwonego barszczu z uszkami to nie wigilia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka , 24.12.2014

    dla mnie osobiscie najlepsza to jest zupa rybna i oczywiscie karpie smazone.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Czerwony barszcz z dodatkiem uszek to doskonale rozgrzewająca, aromatyczna potrawa, która gości na naszych stołach nie tylko w Wigilię Bożego Narodzenia. Powiedzenie „dwa grzyby w barszcz” sięgające już XVII wieku oznacza niepożądane łączenie dwóch trudno tolerujących się nawzajem rzeczy, gdy tak naprawdę potrzebujemy tylko jednej z nich. Aby przygotować barszcz czerwony w warzywnym bulionie ugotuj starte buraki z cukrem, jabłko i nadający smak i aromat czosnek. Dodaj rozrobiony z wodą barszcz czerwony Knorr oraz intensywnie ziołowy suszony majeranek, który dopełni całości dania. Postne uszka możesz zastąpić włoskimi tortellini lub ravioli z szynką, grzybami, serem lub szpinakiem, typowymi dla kulinarnej tradycji południa Europy lub też chińskimi pierożkami z delikatnego, przezroczystego ciasta ryżowego, gotowanymi na parze. W godzinę możesz zaskoczyć domowników wyrazistym posiłkiem, który świetnie zastąpi główną potrawę lub kolację w mroźny zimowy wieczór.