Barszcz czerwony z uszkami: przepis z majerankiem | Przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

1323 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

981 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 litry

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 1

Krok 2

Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 2

Krok 3

Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu. Gotuj jeszcze około 10 minut.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony z ugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - Krok 4
50

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 01.12.2022

    Bez barszczu z uszkami nie ma Wigilii. Moja teściowa robi go trochę inaczej ale chyba ja w tym roku się pokusze o przygotowanie go.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Sobejko

    Elżbieta Sobejko , 01.12.2022

    TAK Taki barszcz czerwony jest pyszny, a na wigilijnym stole musi być obowiązkowo z uszkami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bobrowska

    Anna Bobrowska , 15.12.2020

    TAK* B - Bardzo pyszny i wyborowy A - Absolutnie magiczny, wyjątkowy R - Rzeczywistość kolorowa się staje S - Skrzydeł ten niepowtarzalny smak dodaje Z - Za każdym razem, gdy go smakuję C - Cudownie jak w niebie się czuję Z - Zaczarowane i piękne przypomina mi chwile C - Cudowne momenty, pełne magii jak motyle Z - Zamykam oczy, czas się zatrzymuje E - Ewidentnie ciepłą atmosferę świąt pachnących choinką czuję R - Razem z rodziną do kolacji zasiadamy W - Wspólnie kolędy śpiewamy O - Oczywiście ten smak kuchnię mojej babci mi przypomina N - Niesamowite czasy dzieciństwa, które ze smakiem wspominam Y - Yes! Ten smak osładza życie, dlatego kocham go skrycie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bobrowska

    Anna Bobrowska , 14.12.2020

    TAK B - Bardzo pyszny i wyborowy A - Absolutnie magiczny, wyjątkowy R - Rzeczywistość kolorowa się staje S - Skrzydeł ten niepowtarzalny smak dodaje Z - Za każdym razem, gdy go smakuję C - Cudownie jak w niebie się czuję Z - Zaczarowane i piękne przypomina mi chwile C - Cudowne momenty, pełne magii jak motyle Z - Zamykam oczy, czas się zatrzymuje E - Ewidentnie ciepłą atmosferę świąt pachnących choinką czuję R - Razem z rodziną do kolacji zasiadamy W - Wspólnie kolędy śpiewamy O - Oczywiście ten smak kuchnię mojej babci mi przypomina N - Niesamowite czasy dzieciństwa, które ze smakiem wspominam Y - Yes! Ten smak osładza życie, dlatego kocham go skrycie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Rura

    Krzysztof Rura , 14.12.2020

    TAK Od lat używam barszczu czerwonego Knorr. Dzięki niemu mam więcej czasu w Wigilię na przygotowanie innych potraw, a lepszego nie zrobię, bo jest idealny tak w smaku, jak i doprawieniu. Ta zupa z uszkami to tradycja w naszej Rodzinie i nie wyobrażam sobie bez niej świąt. Czekam na nią cały rok! Tym razem wypróbuję ten przepis, bo okazuje się, że nie trzeba dużo pracy, by zrobić barszcz z buraków.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bmacieja bmacieja

    bmacieja bmacieja , 09.12.2020

    TAK. Przepis idealny dla osób zapracowanych, bo nie ukrywam, że Barszcz Czerwony Knorr wykorzystany w przepisie - jest pyszny i ułatwia szybsze zrobienie tej zupy. Moja mama jest repatriantką z Kresów, więc w domu często gościły potrawy z tamtych stron, ale najbardziej smakował mi barszcz czerwony na prawdziwym zakwasie. Ta zupa nie miała sobie równych! Mama oczywiście nauczyła mnie robić idealny zakwas buraczany z czosnkiem, liściem laurowym, zielem bobkowym i piętką chleba razowego, który jest u mnie stosowany do dziś, zarówno do barszczu czystego, do ukraińskiego oraz do picia w okresie letnim, bo doskonale gasi pragnienie. A gdy przyprawiam swój barszcz i akurat brakuje mi zakwasu, korzystam z pomocy Knorra, wykorzystując barszcz czerwony zbliżony w smaku :) Uszka oczywiście też do tego przepisu mogą być własnej roboty - najsmaczniejsze, ale dla zapracowanych - zakupione gotowe. Tak więc przepis ten zdecydowanie dedykowany może być tym, którym zawsze brak czasu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Gucwa

    Dominika Gucwa , 05.12.2020

    TAK. Czerwony barszcz z uszkami to kwintesencja wieczerzy wigilijnej. W naszym domu to właśnie barszcz tak przyrządzany jest zupą, która podawana jest jako jedna z 12 potraw. Aromatyczny, tak czerwony że aż prawie czarny z dużą ilością majeranku nie ma sobie równych! Oczywiście obowiązkowo na bulionie warzywnym ponieważ w wigilię nie spożywamy nic z mięsa oraz z uszkami domowej roboty - to danie na które tak naprawdę czekam cały rok. Pewnie, że można sobie taki barszcz zrobić też na obiad w ciągu roku, ale choć przepis się nie zmienia i składniki są zawsze te same - to danie choć wciąż pyszne już tak samo nie smakuje. Po prostu wigilijny wieczór jest wyjątkowy i jak już napisałam na wstępie barszcz jest jego kwintesencją.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub

    Jakub , 03.12.2020

    TAK. Barszcz czerwony to potrawa, bez której nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. Powiem więcej: jest to zupa, bez której nie wyobrażam sobie...każdego czwartkowego obiadu, bowiem mamy taką niepisaną zasadę, że w każdy czwartek mamy na pierwsze danie barszcz czerwony (potocznie u nas nazywany "czerwoną polewką" :). Jest zupa, która nie jest kosztowna i pracochłonna w swoim wykonaniu (stare azjatyckie przysłowie mówi nawet: "tani jak barszcz"). Jest to potrawa, którą można dostosować do gustów i preferencji smakowych każdego człowieka: lubiącego ostre rzeczy, gustującego w kwaśnych i tego, który najbardziej lubi dania delikatne. Ja sam gotuję barszcz na wywarze warzywnym, jest to zatem zupa dostosowana także dla wegetarian. Jest to zupa nie tylko smaczna i aromatyczna, ale także bardzo rozgrzewająca - idealnie nada się na zimowe obiady lub kolacje. Oprócz wielu zalet smakowych, barszcz posiada również walory zdrowotne: zapobiega nadciśnieniu, zapobiega pojawieniu się zgagi, poprawia pracę mózgu i zobojętnia nadmiar kwasu żołądkowego. Barszcz czerwony to zupa, która obowiązkowo gości na moim stole wigilijneym. Polecam ją każdemu, małemu i dużemu, bo naprawdę warto! Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Rogut

    Marcin Rogut , 01.12.2020

    TAK. Pyszny, idealny. Taki jak ten smakuje każdemu w rodzinie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika

    Weronika , 01.12.2020

    TAK*. Nie wyobrażam sobie świąt bez barszczyku z uszkami. Potrawa, którą mogę się delektować całe święta (a nawet i w ciągu roku) i zawsze smakuje tak samo dobrze. Na pewno skorzystam z przepisu podanego powyżej w tym roku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 28.11.2020

    Tak. Przepis jest super. Robiłem go wielokrotnie. Barszcz czerwony jest najpyszniejszą zupą na wigilijnym stole. Intensywny w kolorze i przyjemny w smaku. Taki gotowała moja babcia, mama, a teraz ja tak gotuje. Podany z uszkami smakuje wszystkim.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 27.11.2020

    Tak. Barszcz z majerankiem obwiązkowo na świątecznym stole ale ja do barszczyku mam smażone na oleju pierożki z kapustą i grzybami, pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata

    Renata , 25.11.2020

    Tak * dla mnie i mojej rodziny bez barszczu i uszek nie ma Świąt Bożego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara

    Barbara , 24.11.2020

    Tak* Niezastąpiony na świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Żebracka

    Anna Żebracka , 16.12.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 02.03.2017

    dzisiaj ugotuje jutro posmakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Witt

    Alicja Witt , 13.11.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Karas

    Anna Karas , 22.12.2015

    wspanialy!Myśle ze cała tajemnica tkwi w jabłku!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Gierejkiewicz

    Darek Gierejkiewicz , 22.12.2015

    spróbuję na wigilię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martina Pe

    Martina Pe , 21.12.2015

    jestem zaskoczona wspanialyam smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martina Pe

    Martina Pe , 21.12.2015

    przepyszny barszczyk mmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska , 13.12.2015

    ten barszczyk zrobię w tym roku na Wigilię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Sylwester

    Waldemar Sylwester , 24.12.2014

    ja dodaję wcześniej zakiszony sok z czerwonych buraków - PYCHOTA :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Sylwester

    Waldemar Sylwester , 24.12.2014

    majeranek dla aromatu i poprawnego trawienia bez wzdęć :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Walczak

    Jolanta Walczak , 24.12.2014

    Dużo, i jakoś takoś jest mi ich brak. Teraz to nie to samo. :-/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatuś Tatuś

    Tatuś Tatuś , 24.12.2014

    Cholera---ile pamiętacie ze Sterych dziecinnych Świąt-gdy one były oczekiwane?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Nguyen Thach

    Agnieszka Nguyen Thach , 24.12.2014

    Zdrowych i Wesołych Świąt oraz smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Kara

    Bogumiła Kara , 24.12.2014

    Prosze dodac jeszcze 3 sliwki suszone ,grzybka suszonego ,1 jablko wszystko razem gotowac smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kisser

    Iwona Kisser , 24.12.2014

    Świąteczny barszcz z kartonika? i majeranek? BUUU

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Dyjak

    Sławomir Dyjak , 24.12.2014

    Do zupy grzybowej pasuje swiezo pokrojona kolendra.. Doda aromatu i podniesie walory smakowe.. Grzyby lubia tez swiezy tymianek:)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Jak zrobić pyszny barszcz wigilijny? Przepis na tradycyjny barszcz czerwony z dodatkiem uszek i majeranku będzie strzałem w dziesiątkę. To doskonale rozgrzewająca, aromatyczna potrawa, która gości na naszych stołach nie tylko w Wigilię Bożego Narodzenia.
W jaki sposób przygotować tradycyjny barszcz czerwony? Przepis na barszcz wigilijny wcale nie jest skomplikowany. W warzywnym bulionie ugotuj starte buraki z cukrem, jabłko oraz nadający smak i aromat czosnek. Dodaj rozrobiony z wodą barszcz czerwony oraz intensywnie ziołowy suszony majeranek, który dopełni całości dania. W godzinę możesz zaskoczyć domowników wyrazistym posiłkiem, który świetnie zastąpi główną potrawę lub kolację w mroźny zimowy wieczór.

Dla kogo?

Komu posmakuje tradycyjny barszcz czerwony? Przepis babci spotka się z uznaniem koneserów smaków polskiej kuchni. Zupa w zależności od rodzaju i ilości zastosowanych przypraw może mieć delikatny i lekko słodki smak lub raczyć zmysły nutą pikanterii. Jak doprawić barszcz wigilijny? Przepis na barszcz z majerankiem będzie doskonałym poradnikiem.

Na jaką okazję?

Przepis na barszcz czerwony doskonale sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia. Będzie jedną z potraw na wigilijnym stole, po którą ochoczo sięgną wszyscy domownicy. Pyszczny barszcz czerwony z krokietami sprawdzi się też jako niedzielny obiad lub forma dania na przyjęciach np. chrzcinach czy weselach.

Czy wiesz, że…?

Żeby zachować intensywny kolor czerwonych buraków, do barszczu możesz dodać zakwas. Istotny jest jednak sam moment dodania. Błędem jest zakwaszanie zupy na początki gotowania. Żeby zupa nie straciła koloru, niewielką ilość zakwasu trzeba dodać już po zakończeniu obróbki termicznej.

Dla urozmaicenia

Jak nieco zmienić smak tradycyjnej potrawy, jaką jest barszcz czerwony? Przepis możesz zmodyfikować na wiele różnych sposobów. Tradycyjne uszka możesz zastąpić włoskimi tortellini lub ravioli z szynką, grzybami, serem lub szpinakiem. Sprawdzą się też gotowane na parze chińskie pierożki z delikatnego, przezroczystego ciasta ryżowego.