Kujawski barszcz czerwony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kujawski barszcz czerwony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
148 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2000 mililitrów

1 kilogram

3 sztuki

1 kilogram

2 sztuki

4 sztuki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz i ugotuj do miękkości. Wyjmij, zetrzyj na tarce i ponownie włóż do wywaru.

Kujawski barszcz czerwony - Krok 1

Krok 2

Oddzielnie ugotuj grzyby, cebule i jabłka.

Kujawski barszcz czerwony - Krok 2

Krok 3

Połącz z wywarem buraczanym, dodaj przyprawę Knorr, zagotuj i odstaw na 1 godzinę.

Kujawski barszcz czerwony - Krok 3

Krok 4

Następnie podgrzej, dopraw do smaku kwasem buraczanym, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.

Kujawski barszcz czerwony - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Krzysiek Ch

    Krzysiek Ch , 22.11.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kujawski barszcz czerwony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kujawski barszcz czerwonyKujawski barszcz czerwony

Barszcz czerwony to potrawa popularna nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia – z powodzeniem może stanowić składnik obiadu lub przystawkę do pasztecików czy krokietów na każdy dzień. Jego podstawa to soczyste buraki, aromat uzupełniają wyraziste przyprawy, a uwieńczeniem smaku są grzyby. Masz ochotę na ten wariant barszczu czerwonego? Nie czekaj, zacznij przygotowania. Na początek obierz buraki i gotuj je do czasu, aż będą miękkie, po czym wyjmij je, zetrzyj na tarce i ponownie włóż do wywaru. Teraz czas na pozostałe składniki – w osobnym garnku ugotuj suszone grzyby, cebule (najlepsza będą żółte) oraz jabłka. Jeśli chodzi o odmianę, odpowiednia będzie szara reneta. Tak przygotowaną mieszankę wlej do wywaru z buraków, zagotuj i odstaw na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie podgrzej jeszcze raz i odpowiednio przypraw: wykorzystaj świeżo zmielony pieprz, majeranek, ziele angielskie i listek laurowy. Jeśli chcesz, by smak barszczu był jeszcze bardziej intensywny, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kwas buraczany. Zupa jest już gotowa! Dobrze smakuje zarówno solo, bez żadnych dodatków, jak i serwowana z krokietami.