
Składniki
2000 mililitrów
1 kilogram
3 sztuki
1 kilogram
2 sztuki
4 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki obierz i ugotuj do miękkości. Wyjmij, zetrzyj na tarce i ponownie włóż do wywaru.

Krok 2
Oddzielnie ugotuj grzyby, cebule i jabłka.

Krok 3
Połącz z wywarem buraczanym, dodaj przyprawę Knorr, zagotuj i odstaw na 1 godzinę.

Krok 4
Następnie podgrzej, dopraw do smaku kwasem buraczanym, czosnkiem i pozostałymi przyprawami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kujawski barszcz czerwony
Barszcz czerwony to potrawa popularna nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia – z powodzeniem może stanowić składnik obiadu lub przystawkę do pasztecików czy krokietów na każdy dzień. Jego podstawa to soczyste buraki, aromat uzupełniają wyraziste przyprawy, a uwieńczeniem smaku są grzyby. Masz ochotę na ten wariant barszczu czerwonego? Nie czekaj, zacznij przygotowania. Na początek obierz buraki i gotuj je do czasu, aż będą miękkie, po czym wyjmij je, zetrzyj na tarce i ponownie włóż do wywaru. Teraz czas na pozostałe składniki – w osobnym garnku ugotuj suszone grzyby, cebule (najlepsza będą żółte) oraz jabłka. Jeśli chodzi o odmianę, odpowiednia będzie szara reneta. Tak przygotowaną mieszankę wlej do wywaru z buraków, zagotuj i odstaw na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie podgrzej jeszcze raz i odpowiednio przypraw: wykorzystaj świeżo zmielony pieprz, majeranek, ziele angielskie i listek laurowy. Jeśli chcesz, by smak barszczu był jeszcze bardziej intensywny, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kwas buraczany. Zupa jest już gotowa! Dobrze smakuje zarówno solo, bez żadnych dodatków, jak i serwowana z krokietami.