Barszcz oszczędny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

156 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

2 sztuki

0

1.5 litra

20 dekagramów

1 sztuka

2 dekagramy

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i ugotuj buraki, następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Barszcz oszczędny - Krok 1

Krok 2

Pokrój drobno cebulę, następnie usmaż na oliwie, oprósz mąką i lekko zasmaż.

Barszcz oszczędny - Krok 2

Krok 3

Do wywaru z ryb dodaj buraki, cebulę i przyprawy.

Barszcz oszczędny - Krok 3

Krok 4

Po zagotowaniu dodaj Barszcz czerwony Knorr.

Barszcz oszczędny - Krok 4

Krok 5

Gotuj 10 minut, następnie wymieszaj z żółtkami.

Barszcz oszczędny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Barszcz oszczędny można podawać z jajami ugotowanymi na twardo.

2

Opinie o przepisie

  • Tomasz Staszewski

    Tomasz Staszewski

    wyszedł wyśmienity.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz oszczędnyBarszcz oszczędny

Przedstawiamy klasyczny przepis na niedrogi barszcz czerwony. Choć wielu nie wyobraża sobie bez niego świąt Bożego Narodzenia, to może być podawany także na co dzień. Jest to danie obiadowe, które najlepiej smakuje serwowane na ciepło. Podawaj je z jajkiem na twardo, ziemniakami z wody lub krokietami. Potrawę możesz podać także z pasztecikami z kapustą i grzybami. Aby przyrządzić potrawę, potrzebujesz startych buraków, podsmażonej średniej wielkości cebuli, mąki, jajka, czosnku, barszczu czerwonego oraz wywaru rybnego. To właśnie ten ostatni nadaje zupie wyjątkowego aromatu. Aby wzmocnić jej smak, dodaj wyciśniętego soku z cytryny. Przypraw danie pieprzem, a także (opcjonalnie) majerankiem i koperkiem. Zamiast tego świetnie sprawdzi się również liść laurowy, ziele angielskie czy suszony lubczyk. Barszcz dla czterech osób przygotujesz już w godzinę. Serwuj go w głębokim talerzu lub w dużej filiżance. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj to smaczne danie na najbliższą okazję. Smacznego!