Barszcz żydowski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz żydowski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
224 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

200 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 opakowanie

5 sztuk

4 sztuki

4 dekagramy

4 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj Barszcz czerwony Knorr.

Barszcz żydowski - Krok 1

Krok 2

Umyj i ugotuj buraki. Następnie obierz je, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Barszcz żydowski - Krok 2

Krok 3

Umyj i ugotuj grzyby, po czym pokrój je w paski.

Barszcz żydowski - Krok 3

Krok 4

Do naczynia z mąką i miodem włóż żółtka, następnie wstaw do większego naczynia z gorącą wodą. Ubijaj na parze przez około 10 minut.

Barszcz żydowski - Krok 4

Krok 5

Do mąki powoli wlewaj gorący barszcz, energicznie mieszając trzepaczką.

Barszcz żydowski - Krok 5

Krok 6

Dodaj buraki i grzyby. Dopraw do smaku.

Barszcz żydowski - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Barszcz żydowski podawaj z ziemniakami z wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz żydowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz żydowski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz żydowskiBarszcz żydowski

Oprócz smażonego karpia i pierogów z kapustą, barszcz żydowski to doskonała propozycja na wigilijną kolację. Jego przygotowanie zacznij od zagotowania litra wody z zawartością torebki barszczu czerwonego. Do naczynia z mąką i miodem włóż żółtka i ubijaj je na parze. Po kilkunastu minutach powoli wlej gorący barszcz, energicznie mieszając, a następnie dodaj starte buraki oraz podsmażone grzyby. Smak dania podkreślisz, doprawiając go sokiem z cytryny, majerankiem oraz pieprzem. Dobrym pomysłem będzie także samodzielne przygotowanie zakwasu buraczanego – wystarczy, że pokrojone w plastry buraki zalejesz przegotowaną wodą, dodasz ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, i odstawiasz na kilka dni. Gotowy barszcz żydowski posyp koperkiem lub natką pietruszki i podawaj z ziemniakami. Doskonałą alternatywą dla ziemniaków będą paszteciki lub krokiety z grzybowym nadzieniem. Pamiętaj, że do każdej porcji zupy możesz również dodać łyżkę śmietany. Pobierz listę składników i przygotuj świąteczny barszcz.