Barszcz żydowski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

197 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 dekagramy

5 sztuk

50 dekagramów

4 łyżki

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj Barszcz czerwony Knorr.

Barszcz żydowski - Krok 1

Krok 2

Umyj i ugotuj buraki. Następnie obierz je, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Barszcz żydowski - Krok 2

Krok 3

Umyj i ugotuj grzyby, po czym pokrój je w paski.

Barszcz żydowski - Krok 3

Krok 4

Do naczynia z mąką i miodem włóż żółtka, następnie wstaw do większego naczynia z gorącą wodą. Ubijaj na parze przez około 10 minut.

Barszcz żydowski - Krok 4

Krok 5

Do mąki powoli wlewaj gorący barszcz, energicznie mieszając trzepaczką.

Barszcz żydowski - Krok 5

Krok 6

Dodaj buraki i grzyby. Dopraw do smaku.

Barszcz żydowski - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Barszcz żydowski podawaj z ziemniakami z wody.

0

Opinie o przepisie

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz żydowskiBarszcz żydowski

Oprócz smażonego karpia i pierogów z kapustą, barszcz żydowski to doskonała propozycja na wigilijną kolację. Jego przygotowanie zacznij od zagotowania litra wody z zawartością torebki barszczu czerwonego. Do naczynia z mąką i miodem włóż żółtka i ubijaj je na parze. Po kilkunastu minutach powoli wlej gorący barszcz, energicznie mieszając, a następnie dodaj starte buraki oraz podsmażone grzyby. Smak dania podkreślisz, doprawiając go sokiem z cytryny, majerankiem oraz pieprzem. Dobrym pomysłem będzie także samodzielne przygotowanie zakwasu buraczanego – wystarczy, że pokrojone w plastry buraki zalejesz przegotowaną wodą, dodasz ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, i odstawiasz na kilka dni. Gotowy barszcz żydowski posyp koperkiem lub natką pietruszki i podawaj z ziemniakami. Doskonałą alternatywą dla ziemniaków będą paszteciki lub krokiety z grzybowym nadzieniem. Pamiętaj, że do każdej porcji zupy możesz również dodać łyżkę śmietany. Pobierz listę składników i przygotuj świąteczny barszcz.