
Składniki
50 dekagramów
1 opakowanie
5 sztuk
4 sztuki
4 dekagramy
4 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj Barszcz czerwony Knorr.

Krok 2
Umyj i ugotuj buraki. Następnie obierz je, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3
Umyj i ugotuj grzyby, po czym pokrój je w paski.

Krok 4
Do naczynia z mąką i miodem włóż żółtka, następnie wstaw do większego naczynia z gorącą wodą. Ubijaj na parze przez około 10 minut.

Krok 5
Do mąki powoli wlewaj gorący barszcz, energicznie mieszając trzepaczką.

Krok 6
Dodaj buraki i grzyby. Dopraw do smaku.


Dobra rada:
Barszcz żydowski podawaj z ziemniakami z wody.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz żydowski
Oprócz smażonego karpia i pierogów z kapustą, barszcz żydowski to doskonała propozycja na wigilijną kolację. Jego przygotowanie zacznij od zagotowania litra wody z zawartością torebki barszczu czerwonego. Do naczynia z mąką i miodem włóż żółtka i ubijaj je na parze. Po kilkunastu minutach powoli wlej gorący barszcz, energicznie mieszając, a następnie dodaj starte buraki oraz podsmażone grzyby. Smak dania podkreślisz, doprawiając go sokiem z cytryny, majerankiem oraz pieprzem. Dobrym pomysłem będzie także samodzielne przygotowanie zakwasu buraczanego – wystarczy, że pokrojone w plastry buraki zalejesz przegotowaną wodą, dodasz ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, i odstawiasz na kilka dni. Gotowy barszcz żydowski posyp koperkiem lub natką pietruszki i podawaj z ziemniakami. Doskonałą alternatywą dla ziemniaków będą paszteciki lub krokiety z grzybowym nadzieniem. Pamiętaj, że do każdej porcji zupy możesz również dodać łyżkę śmietany. Pobierz listę składników i przygotuj świąteczny barszcz.