Aromatyczna pomidorówka po Śląsku

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0

0

500 gramów

0

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i rozkrój w ósemki.

Krok 2

Cebulkę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj pomidory i zasmaż z mąką.

Krok 3

Rozprowadź gorącym bulionem Knorr i gotuj przez 30 minut. Przestudź, zmiksuj.

Krok 4

Żółtko roztrzep z łyżką wody i wymieszaj z zupą. Podgrzej. Dopraw do smaku.

Krok 5

Chleb pokrój w kostkę i usmaż grzanki, podawaj razem z aromatyczną pomidorówką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej