Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 puszka

1 szczypta

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

30 gramów

40 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść krewetki ze skorupek i ogonków. Kurczaka pokrój w kostkę. Następnie podsmaż kurczaka i krewetki na mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odstaw na bok.

Krok 2

Na tej samej patelni usmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj również papryki pokrojone w drobną kostkę.

Krok 3

Gdy się zrumienią, wlej litr wody i dodaj posiekane pomidory oraz rosół z kury Knorr. Całość zagotuj.

Krok 4

Dorzuć do zupy oliwki i całość gotuj jeszcze ok. 10minut. Dopraw pieprzem Knorr.

Krok 5

Na końcu wrzuć ponownie krewetki i kurczaka oraz posiekaną rukolę. Gotuj kolejne 2-3 minuty i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwekGarnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek

Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek – brzmi dobrze? Tak również smakuje. Ta potrawa jest świetnym rozwiązaniem na obiad lub kolację. Przygotowuje się ją dość szybko i łatwo, nawet osobom, które nie przyrządzały wcześniej krewetek. Mają one delikatne mięso i nie wymagają długiej obróbki, dlatego można usmażyć je razem z kawałkami kurczaka. Przed smażeniem obierz je z ogonków i skorupek, albo wybierz już obrane, mrożone. Kiedy po usmażeniu zmiękną, razem z kurczakiem wyłóż je na talerz, a na tej samej patelni przygotuj pozostałe składniki: paprykę i pomidory ugotuj w esencji do kurczaka. Pod koniec dodaj również oliwki. Jeśli lubisz mocne smaki, dodaj także niewielką ilość kaparów, które nadadzą zupie wyrazistości. Gotowe danie posyp posiekaną drobno rukolą. Dobrze sprawdzi się również koperek, który doskonale podkreśla smak białych mięs. Podawaj każdą porcję z kawałkiem chrupiącej bagietki albo z kajzerką. Pamiętaj o tym daniu, przygotowując menu na najbliższe spotkanie ze znajomymi!