Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek
łatwe
242 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 puszka
1 szczypta
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
30 gramów
40 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść krewetki ze skorupek i ogonków. Kurczaka pokrój w kostkę. Następnie podsmaż kurczaka i krewetki na mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odstaw na bok.
Krok 2
Na tej samej patelni usmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj również papryki pokrojone w drobną kostkę.
Krok 3
Gdy się zrumienią, wlej litr wody i dodaj posiekane pomidory oraz rosół z kury Knorr. Całość zagotuj.
Krok 4
Dorzuć do zupy oliwki i całość gotuj jeszcze ok. 10minut. Dopraw pieprzem Knorr.
Krok 5
Na końcu wrzuć ponownie krewetki i kurczaka oraz posiekaną rukolę. Gotuj kolejne 2-3 minuty i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek
Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek – brzmi dobrze? Tak również smakuje. Ta potrawa jest świetnym rozwiązaniem na obiad lub kolację. Przygotowuje się ją dość szybko i łatwo, nawet osobom, które nie przyrządzały wcześniej krewetek. Mają one delikatne mięso i nie wymagają długiej obróbki, dlatego można usmażyć je razem z kawałkami kurczaka. Przed smażeniem obierz je z ogonków i skorupek, albo wybierz już obrane, mrożone. Kiedy po usmażeniu zmiękną, razem z kurczakiem wyłóż je na talerz, a na tej samej patelni przygotuj pozostałe składniki: paprykę i pomidory ugotuj w esencji do kurczaka. Pod koniec dodaj również oliwki. Jeśli lubisz mocne smaki, dodaj także niewielką ilość kaparów, które nadadzą zupie wyrazistości. Gotowe danie posyp posiekaną drobno rukolą. Dobrze sprawdzi się również koperek, który doskonale podkreśla smak białych mięs. Podawaj każdą porcję z kawałkiem chrupiącej bagietki albo z kajzerką. Pamiętaj o tym daniu, przygotowując menu na najbliższe spotkanie ze znajomymi!