Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek
łatwe
240 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 puszka
1 szczypta
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
30 gramów
40 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść krewetki ze skorupek i ogonków. Kurczaka pokrój w kostkę. Następnie podsmaż kurczaka i krewetki na mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odstaw na bok.
Krok 2
Na tej samej patelni usmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj również papryki pokrojone w drobną kostkę.
Krok 3
Gdy się zrumienią, wlej litr wody i dodaj posiekane pomidory oraz rosół z kury Knorr. Całość zagotuj.
Krok 4
Dorzuć do zupy oliwki i całość gotuj jeszcze ok. 10minut. Dopraw pieprzem Knorr.
Krok 5
Na końcu wrzuć ponownie krewetki i kurczaka oraz posiekaną rukolę. Gotuj kolejne 2-3 minuty i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek
Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek – brzmi dobrze? Tak również smakuje. Ta potrawa jest świetnym rozwiązaniem na obiad lub kolację. Przygotowuje się ją dość szybko i łatwo, nawet osobom, które nie przyrządzały wcześniej krewetek. Mają one delikatne mięso i nie wymagają długiej obróbki, dlatego można usmażyć je razem z kawałkami kurczaka. Przed smażeniem obierz je z ogonków i skorupek, albo wybierz już obrane, mrożone. Kiedy po usmażeniu zmiękną, razem z kurczakiem wyłóż je na talerz, a na tej samej patelni przygotuj pozostałe składniki: paprykę i pomidory ugotuj w esencji do kurczaka. Pod koniec dodaj również oliwki. Jeśli lubisz mocne smaki, dodaj także niewielką ilość kaparów, które nadadzą zupie wyrazistości. Gotowe danie posyp posiekaną drobno rukolą. Dobrze sprawdzi się również koperek, który doskonale podkreśla smak białych mięs. Podawaj każdą porcję z kawałkiem chrupiącej bagietki albo z kajzerką. Pamiętaj o tym daniu, przygotowując menu na najbliższe spotkanie ze znajomymi!