Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
214 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 puszka

1 szczypta

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

30 gramów

40 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść krewetki ze skorupek i ogonków. Kurczaka pokrój w kostkę. Następnie podsmaż kurczaka i krewetki na mocno rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odstaw na bok.

Krok 2

Na tej samej patelni usmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj również papryki pokrojone w drobną kostkę.

Krok 3

Gdy się zrumienią, wlej litr wody i dodaj posiekane pomidory oraz rosół z kury Knorr. Całość zagotuj.

Krok 4

Dorzuć do zupy oliwki i całość gotuj jeszcze ok. 10minut. Dopraw pieprzem Knorr.

Krok 5

Na końcu wrzuć ponownie krewetki i kurczaka oraz posiekaną rukolę. Gotuj kolejne 2-3 minuty i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwekGarnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek

Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek – brzmi dobrze? Tak również smakuje. Ta potrawa jest świetnym rozwiązaniem na obiad lub kolację. Przygotowuje się ją dość szybko i łatwo, nawet osobom, które nie przyrządzały wcześniej krewetek. Mają one delikatne mięso i nie wymagają długiej obróbki, dlatego można usmażyć je razem z kawałkami kurczaka. Przed smażeniem obierz je z ogonków i skorupek, albo wybierz już obrane, mrożone. Kiedy po usmażeniu zmiękną, razem z kurczakiem wyłóż je na talerz, a na tej samej patelni przygotuj pozostałe składniki: paprykę i pomidory ugotuj w esencji do kurczaka. Pod koniec dodaj również oliwki. Jeśli lubisz mocne smaki, dodaj także niewielką ilość kaparów, które nadadzą zupie wyrazistości. Gotowe danie posyp posiekaną drobno rukolą. Dobrze sprawdzi się również koperek, który doskonale podkreśla smak białych mięs. Podawaj każdą porcję z kawałkiem chrupiącej bagietki albo z kajzerką. Pamiętaj o tym daniu, przygotowując menu na najbliższe spotkanie ze znajomymi!