Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonym boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapuśniak

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

28 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

500 gramów

200 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie.

Krok 2

Dodajemy pokrojoną i lekko odciśniętą kapustę kiszoną. Smażymy razem kilka minut, a następnie zalewamy bulionem i dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i dwa listki laurowe. Gotujemy 30 minut.

Krok 3

W tym samym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Gotujemy i dodajemy do zupy. Przed podaniem posypujemy pietruszką. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KapuśniakKapuśniak

Któż z nas nie jadł kapuśniaku? Najlepiej przyrządzonego przez babcię i podanego z kromką chrupkiego chleba. Pycha! Jeśli nie jest Ci jednak znany ten smak, koniecznie wypróbuj nasz przepis! Zanim zabierzesz się za przyrządzanie zupy, kup w sklepie dobry, wędzony boczek – to w nim tkwi cała tajemnica udanego kapuśniaku. Boczek i cebulę pokrój w grubą kostkę i podsmaż na oliwie. Nie używaj jej zbyt dużo, bo sporo tłuszczu wytopi się z mięsa. Po kilku minutach dodaj kapustę kiszoną – pamiętaj, żeby wcześniej ją odcisnąć, inaczej puści mnóstwo wody. Możesz także pokroić ją w krótsze paski, ale nie jest to konieczne. Podsmaż składniki, a następnie zalej bulionem Knorr, przyprawiając do smaku. Gotuj zupę przez pół godziny, a w tym czasie postaw na ogniu ziemniaki. Przed podaniem dodaj je do kapuśniaku, a całość posyp odrobiną pietruszki. Smacznego!