
Składniki
1 litr
500 gramów
200 gramów
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie.
Krok 2
Dodajemy pokrojoną i lekko odciśniętą kapustę kiszoną. Smażymy razem kilka minut, a następnie zalewamy bulionem i dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i dwa listki laurowe. Gotujemy 30 minut.
Krok 3
W tym samym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Gotujemy i dodajemy do zupy. Przed podaniem posypujemy pietruszką. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion na wędzonym boczku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak
Któż z nas nie jadł kapuśniaku? Najlepiej przyrządzonego przez babcię i podanego z kromką chrupkiego chleba. Pycha! Jeśli nie jest Ci jednak znany ten smak, koniecznie wypróbuj nasz przepis! Zanim zabierzesz się za przyrządzanie zupy, kup w sklepie dobry, wędzony boczek – to w nim tkwi cała tajemnica udanego kapuśniaku. Boczek i cebulę pokrój w grubą kostkę i podsmaż na oliwie. Nie używaj jej zbyt dużo, bo sporo tłuszczu wytopi się z mięsa. Po kilku minutach dodaj kapustę kiszoną – pamiętaj, żeby wcześniej ją odcisnąć, inaczej puści mnóstwo wody. Możesz także pokroić ją w krótsze paski, ale nie jest to konieczne. Podsmaż składniki, a następnie zalej bulionem Knorr, przyprawiając do smaku. Gotuj zupę przez pół godziny, a w tym czasie postaw na ogniu ziemniaki. Przed podaniem dodaj je do kapuśniaku, a całość posyp odrobiną pietruszki. Smacznego!