Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonym boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapuśniak

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

28 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

500 gramów

200 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie.

Krok 2

Dodajemy pokrojoną i lekko odciśniętą kapustę kiszoną. Smażymy razem kilka minut, a następnie zalewamy bulionem i dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i dwa listki laurowe. Gotujemy 30 minut.

Krok 3

W tym samym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Gotujemy i dodajemy do zupy. Przed podaniem posypujemy pietruszką. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KapuśniakKapuśniak

Któż z nas nie jadł kapuśniaku? Najlepiej przyrządzonego przez babcię i podanego z kromką chrupkiego chleba. Pycha! Jeśli nie jest Ci jednak znany ten smak, koniecznie wypróbuj nasz przepis! Zanim zabierzesz się za przyrządzanie zupy, kup w sklepie dobry, wędzony boczek – to w nim tkwi cała tajemnica udanego kapuśniaku. Boczek i cebulę pokrój w grubą kostkę i podsmaż na oliwie. Nie używaj jej zbyt dużo, bo sporo tłuszczu wytopi się z mięsa. Po kilku minutach dodaj kapustę kiszoną – pamiętaj, żeby wcześniej ją odcisnąć, inaczej puści mnóstwo wody. Możesz także pokroić ją w krótsze paski, ale nie jest to konieczne. Podsmaż składniki, a następnie zalej bulionem Knorr, przyprawiając do smaku. Gotuj zupę przez pół godziny, a w tym czasie postaw na ogniu ziemniaki. Przed podaniem dodaj je do kapuśniaku, a całość posyp odrobiną pietruszki. Smacznego!