Gulasz z kurczaka po węgiersku – z piersią | Przepisy.pl pixel

Gulasz węgierski z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

298 osób wydrukowało

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i papryki pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Tak samo pokrój mięso.

Gulasz węgierski z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Zacznij smażyć kurczaka, a gdy będzie rumiany, dodaj papryki, cebulę oraz paprykę mieloną. Smaż wszystko jeszcze 2-3 minuty.

Gulasz węgierski z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Wlej 300 ml wody, dodaj Knorr Naturalnie smaczne i wymieszaj.

Gulasz węgierski z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Gulasz duś około 15 minut, aż zgęstnieje i mięso będzie miękkie. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Danie doskonale smakuje np. z kaszą gryczaną.

Gulasz węgierski z kurczakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz węgierski z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz węgierski z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz węgierski z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz węgierski z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz węgierski z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz węgierski z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz węgierski z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz węgierski z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz węgierski z kurczakiemGulasz węgierski z kurczakiem

Któż nie lubi gęstego mięsnego gulaszu z papryką i cebulą! A kto próbował jego drobiowej wersji? Dziś wybierz się z nami w kulinarną podróż do Węgier, ale dla odmiany przygotuj wyborny gulasz z soczystym kurczakiem i kolorowymi warzywami. Czeka Cię prawdziwa uczta smaków i aromatów na talerzu. Skusisz się? Zapraszamy.

Dla kogo?

Gulasz z kurczaka po węgiersku to idealna propozycja dla osób lubiących tradycyjny sposób podania tego przysmaku. Zamień wieprzowinę na drób i ciesz się urozmaiceniem swojego menu. Gulasz po węgiersku z piersią z kurczaka to naprawdę smaczna propozycja!  

Na jaką okazję?

Jeżeli szykujesz się na obiad w gronie rodziny, to koniecznie podaj na stół gulasz węgierski z kurczaka. Dodatek drobiu z pewnością będzie dla wszystkich miłym zaskoczeniem podczas jedzenia. Przygotuj się na pochwały i pytania o recepturę!

Czy wiesz, że?

By zrobić sos węgierski z kurczakiem, wystarczy podsmażyć mięso z warzywami oraz doprawić je pachnącą papryką w proszku, a następnie dodać wodę oraz Fix Knorr. Gulasz duś przez kilkanaście minut, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie dodaj do niego świeżą natkę pietruszki, która podkreśli jego smak oraz nada mu koloru.

Dla urozmaicenia:

Ten wyborny gulasz z delikatnym mięsem z kurczaka, lekko chrupiącymi warzywami i gęstym sosem idealnie będzie smakował z kaszą gryczaną, ale z powodzeniem możesz zaserwować go również z ziemniakami. Wybierz swoje ulubione dodatki i zaserwuj danie według własnych preferencji. Po prostu pycha!