
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
2 sztuki
350 gramów
300 mililitrów
200 gramów
180 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i pokrój w kostkę bakłażana, ziemniaki i wraz z zielonym groszkiem przełóż do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia. Piecz warzywa w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 °C.
Krok 2
Jagnięcinę pokrój w kostkę, wymieszaj z 60 mililitrami jogurtu i wstaw na 10 minut do lodówki, po czym podsmaż na beztłuszczowej patelni, aż mięso będzie brązowe.
Krok 3
Zwartość opakowania Fix Knorr rozpuść w 300 mililitrach zimnej wody, po czym wlej sos do mięsa i duś ok. 20 minut.
Krok 4
Zmiksuj pozostałą część jogurtu z miętą i sokiem z limonki.
Krok 5
Umyj sałatę, ogórki pokrój w cieniutki plastry, w chlebie pita zrób nacięcia z jednej strony, aby wyglądały jak kieszonka i włóż tam sałatę i ogórki.
Krok 6
Teraz nałóż uduszone mięso i skrop je sosem jogurtowo-miętowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pita z jagnięciną
Pita z jagnięciną to świetny sposób na wykorzystanie tego pysznego mięsa. Zarówno pita, jak i mięso jagnięce to składniki bardzo popularne w kuchni greckiej. Przygotowując to danie, sięgnij także po inne dodatki charakterystyczne dla tego regionu, np. jogurt grecki, świeże zioła czy świeże ogórki. Najlepszą częścią jagnięciny będzie udziec – pokrój go w kostkę i podsmaż. W tym czasie przygotuj warzywa. Bakłażany, zielony groszek oraz bataty upiecz do miękkości, a następnie zrób dip jogurtowo-miętowy z sosem z limonki. Sprawdzi się także słynny grecki sos tzatziki, sporządzony na bazie jogurtu, czosnku i startych ogórków. Kiedy wszystkie składniki będą już przygotowane, nadziej nimi chlebek pita. Dobrym sposobem będzie wcześniejsze podgrzanie go w piekarniku. Zrób w nim kieszonkę i włóż do niej warzywa oraz mięso, polej całość sosem i podawaj. Pita z jagnięciną doskonale będzie smakowała z dodatkiem sałatki greckiej albo z pokrojonymi w cienkie słupki warzywami. Wypróbuj nasz przepis, jeśli tylko masz ochotę przyrządzić pyszną jagnięcinę.