Pita z jagnięciną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

95 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

2 sztuki

350 gramów

300 mililitrów

200 gramów

180 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój w kostkę bakłażana, ziemniaki i wraz z zielonym groszkiem przełóż do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia. Piecz warzywa w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 °C.

Krok 2

Jagnięcinę pokrój w kostkę, wymieszaj z 60 mililitrami jogurtu i wstaw na 10 minut do lodówki, po czym podsmaż na beztłuszczowej patelni, aż mięso będzie brązowe.

Krok 3

Zwartość opakowania Fix Knorr rozpuść w 300 mililitrach zimnej wody, po czym wlej sos do mięsa i duś ok. 20 minut.

Krok 4

Zmiksuj pozostałą część jogurtu z miętą i sokiem z limonki.

Krok 5

Umyj sałatę, ogórki pokrój w cieniutki plastry, w chlebie pita zrób nacięcia z jednej strony, aby wyglądały jak kieszonka i włóż tam sałatę i ogórki.

Krok 6

Teraz nałóż uduszone mięso i skrop je sosem jogurtowo-miętowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pita z jagnięcinąPita z jagnięciną

Pita z jagnięciną to świetny sposób na wykorzystanie tego pysznego mięsa. Zarówno pita, jak i mięso jagnięce to składniki bardzo popularne w kuchni greckiej. Przygotowując to danie, sięgnij także po inne dodatki charakterystyczne dla tego regionu, np. jogurt grecki, świeże zioła czy świeże ogórki. Najlepszą częścią jagnięciny będzie udziec – pokrój go w kostkę i podsmaż. W tym czasie przygotuj warzywa. Bakłażany, zielony groszek oraz bataty upiecz do miękkości, a następnie zrób dip jogurtowo-miętowy z sosem z limonki. Sprawdzi się także słynny grecki sos tzatziki, sporządzony na bazie jogurtu, czosnku i startych ogórków. Kiedy wszystkie składniki będą już przygotowane, nadziej nimi chlebek pita. Dobrym sposobem będzie wcześniejsze podgrzanie go w piekarniku. Zrób w nim kieszonkę i włóż do niej warzywa oraz mięso, polej całość sosem i podawaj. Pita z jagnięciną doskonale będzie smakowała z dodatkiem sałatki greckiej albo z pokrojonymi w cienkie słupki warzywami. Wypróbuj nasz przepis, jeśli tylko masz ochotę przyrządzić pyszną jagnięcinę.