Pita z jagnięciną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pita z jagnięciną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

99 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

2 sztuki

350 gramów

300 mililitrów

200 gramów

180 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój w kostkę bakłażana, ziemniaki i wraz z zielonym groszkiem przełóż do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia. Piecz warzywa w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 °C.

Krok 2

Jagnięcinę pokrój w kostkę, wymieszaj z 60 mililitrami jogurtu i wstaw na 10 minut do lodówki, po czym podsmaż na beztłuszczowej patelni, aż mięso będzie brązowe.

Krok 3

Zwartość opakowania Fix Knorr rozpuść w 300 mililitrach zimnej wody, po czym wlej sos do mięsa i duś ok. 20 minut.

Krok 4

Zmiksuj pozostałą część jogurtu z miętą i sokiem z limonki.

Krok 5

Umyj sałatę, ogórki pokrój w cieniutki plastry, w chlebie pita zrób nacięcia z jednej strony, aby wyglądały jak kieszonka i włóż tam sałatę i ogórki.

Krok 6

Teraz nałóż uduszone mięso i skrop je sosem jogurtowo-miętowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pita z jagnięciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kofty z baraniny
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pita z jagnięcinąPita z jagnięciną

Pita z jagnięciną to świetny sposób na wykorzystanie tego pysznego mięsa. Zarówno pita, jak i mięso jagnięce to składniki bardzo popularne w kuchni greckiej. Przygotowując to danie, sięgnij także po inne dodatki charakterystyczne dla tego regionu, np. jogurt grecki, świeże zioła czy świeże ogórki. Najlepszą częścią jagnięciny będzie udziec – pokrój go w kostkę i podsmaż. W tym czasie przygotuj warzywa. Bakłażany, zielony groszek oraz bataty upiecz do miękkości, a następnie zrób dip jogurtowo-miętowy z sosem z limonki. Sprawdzi się także słynny grecki sos tzatziki, sporządzony na bazie jogurtu, czosnku i startych ogórków. Kiedy wszystkie składniki będą już przygotowane, nadziej nimi chlebek pita. Dobrym sposobem będzie wcześniejsze podgrzanie go w piekarniku. Zrób w nim kieszonkę i włóż do niej warzywa oraz mięso, polej całość sosem i podawaj. Pita z jagnięciną doskonale będzie smakowała z dodatkiem sałatki greckiej albo z pokrojonymi w cienkie słupki warzywami. Wypróbuj nasz przepis, jeśli tylko masz ochotę przyrządzić pyszną jagnięcinę.