
Składniki
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
6 sztuk
1 sztuka
100 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmielone mięsa przełóż do jednego pojemnika.
Krok 2
Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr rozmieszaj w 100 mililitrach wody, połącz z sokiem z cytryny, odstaw na pięć minut, po czym dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Kawałki mięsa uformuj wokół patyka do szaszłyków tak, aby przybrały podłużną formę. Mięso opiecz na grillu lub obsmaż na patelni w małej ilości tłuszczu.
Krok 4
Sos Ajvar: Warzywa umyj, umieść w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190°C i piecz do momentu, gdy zupełnie zmiękną. Odstaw by ostygły, a następnie obierz je ze skórki.
Krok 5
Umieść je w mikserze, dodaj oliwę, paprykę ostrą i Sos czosnkowy dołączony do Fixu Knorr. Całość dokładnie zmiksuj na jednolita masę.
Krok 6
Usuń gniazda nasienne z papryki. Następnie pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki.

Dobra rada:
Chevapchichi możesz podawać z plastrami surowej cebuli, z ryżem lub zawinięte w pszenne placki. Najlepiej smakują z sosem Ajvar.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chevapchichi z ajvarem
Chcesz wybrać się w podróż pełną smaków? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie recepturę na bałkański przysmak, czyli chevapchichi. Te soczyste kotlety z mięsa mielonego już wkrótce mogą zawitać w Twoim menu. Spójrz na listę składników, zapoznaj się z naszą recepturą i do dzieła.
Dla kogo?
Cevapcici z ajvarem to przysmak dla wszystkich fanów kuchni świata. Jeżeli lubisz poznawać nowe specjały, to koniecznie przygotuj to pyszne danie. Zasmakuje ono wszystkim fanom soczystych mięs i warzyw. Na liście składników znajdziesz m.in. bakłażany, cukinie oraz czerwone papryki. Prawdziwa uczta na talerzu!
Na jaką okazję?
Codzienny obiad lub lunch - mięso z ajvarem sprawdzi się doskonale! Możesz zapakować te kotlety do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Taki smakołyk umili Ci dzień! A może szykujesz się na przyjęcie w gronie bliskich? Soczyste kotleciki bałkańskie z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom!
Czy wiesz, że?
Ajvar z mięsem mielonym to wyjątkowo aromatyczny przysmak. Wszystko za sprawą dodatku tej pikantnej pasty warzywnej, która pochodzi z kuchni serbskiej. Gwarantujemy, że soczyste kotleciki i ajvar to duet doskonały. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji. Smacznego!
Dla urozmaicenia:
Serwuj ten bałkański przysmak z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Dobrze sprawdzą się również frytki z batatów. Stwórz ulubioną kompozycję i gotowe. Mamy nadzieję, że chevapchichi przepis przypadnie Ci do gustu. Koniecznie podziel się z nami opinią w komentarzu!