Składniki
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
6 sztuk
1 sztuka
100 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmielone mięsa przełóż do jednego pojemnika.
Krok 2
Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr rozmieszaj w 100 mililitrach wody, połącz z sokiem z cytryny, odstaw na pięć minut, po czym dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Kawałki mięsa uformuj wokół patyka do szaszłyków tak, aby przybrały podłużną formę. Mięso opiecz na grillu lub obsmaż na patelni w małej ilości tłuszczu.
Krok 4
Sos Ajvar: Warzywa umyj, umieść w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190°C i piecz do momentu, gdy zupełnie zmiękną. Odstaw by ostygły, a następnie obierz je ze skórki.
Krok 5
Umieść je w mikserze, dodaj oliwę, paprykę ostrą i Sos czosnkowy dołączony do Fixu Knorr. Całość dokładnie zmiksuj na jednolita masę.
Krok 6
Usuń gniazda nasienne z papryki. Następnie pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki.
Dobra rada:
Chevapchichi możesz podawać z plastrami surowej cebuli, z ryżem lub zawinięte w pszenne placki. Najlepiej smakują z sosem Ajvar.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej