Chevapchichi - mięso z ajvarem: z mielonym | Przepisy.pl pixel

Chevapchichi z ajvarem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
455 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

6 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielone mięsa przełóż do jednego pojemnika.

Krok 2

Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr rozmieszaj w 100 mililitrach wody, połącz z sokiem z cytryny, odstaw na pięć minut, po czym dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Kawałki mięsa uformuj wokół patyka do szaszłyków tak, aby przybrały podłużną formę. Mięso opiecz na grillu lub obsmaż na patelni w małej ilości tłuszczu.

Krok 4

Sos Ajvar: Warzywa umyj, umieść w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190°C i piecz do momentu, gdy zupełnie zmiękną. Odstaw by ostygły, a następnie obierz je ze skórki.

Krok 5

Umieść je w mikserze, dodaj oliwę, paprykę ostrą i Sos czosnkowy dołączony do Fixu Knorr. Całość dokładnie zmiksuj na jednolita masę.

Krok 6

Usuń gniazda nasienne z papryki. Następnie pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chevapchichi możesz podawać z plastrami surowej cebuli, z ryżem lub zawinięte w pszenne placki. Najlepiej smakują z sosem Ajvar.

1

Opinie o przepisie

  • Dariusz Kaszubowski

    Dariusz Kaszubowski , 15.07.2015

    Mniam super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chevapchichi z ajvaremChevapchichi z ajvarem

Chcesz wybrać się w podróż pełną smaków? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie recepturę na bałkański przysmak, czyli chevapchichi. Te soczyste kotlety z mięsa mielonego już wkrótce mogą zawitać w Twoim menu. Spójrz na listę składników, zapoznaj się z naszą recepturą i do dzieła. 

Dla kogo? 

Cevapcici z ajvarem to przysmak dla wszystkich fanów kuchni świata. Jeżeli lubisz poznawać nowe specjały, to koniecznie przygotuj to pyszne danie. Zasmakuje ono wszystkim fanom soczystych mięs i warzyw. Na liście składników znajdziesz m.in. bakłażany, cukinie oraz czerwone papryki. Prawdziwa uczta na talerzu!  

Na jaką okazję? 

Codzienny obiad lub lunch - mięso z ajvarem sprawdzi się doskonale! Możesz zapakować te kotlety do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Taki smakołyk umili Ci dzień! A może szykujesz się na przyjęcie w gronie bliskich? Soczyste kotleciki bałkańskie z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom! 

Czy wiesz, że? 

Ajvar z mięsem mielonym to wyjątkowo aromatyczny przysmak. Wszystko za sprawą dodatku tej pikantnej pasty warzywnej, która pochodzi z kuchni serbskiej. Gwarantujemy, że soczyste kotleciki i ajvar to duet doskonały. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji. Smacznego! 

Dla urozmaicenia: 

Serwuj ten bałkański przysmak z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Dobrze sprawdzą się również frytki z batatów. Stwórz ulubioną kompozycję i gotowe. Mamy nadzieję, że chevapchichi przepis przypadnie Ci do gustu. Koniecznie podziel się z nami opinią w komentarzu!