Chevapchichi - mięso z ajvarem: z mielonym | Przepisy.pl pixel

Chevapchichi z ajvarem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
455 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

109 osób wydrukowało

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

6 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielone mięsa przełóż do jednego pojemnika.

Krok 2

Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr rozmieszaj w 100 mililitrach wody, połącz z sokiem z cytryny, odstaw na pięć minut, po czym dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Kawałki mięsa uformuj wokół patyka do szaszłyków tak, aby przybrały podłużną formę. Mięso opiecz na grillu lub obsmaż na patelni w małej ilości tłuszczu.

Krok 4

Sos Ajvar: Warzywa umyj, umieść w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190°C i piecz do momentu, gdy zupełnie zmiękną. Odstaw by ostygły, a następnie obierz je ze skórki.

Krok 5

Umieść je w mikserze, dodaj oliwę, paprykę ostrą i Sos czosnkowy dołączony do Fixu Knorr. Całość dokładnie zmiksuj na jednolita masę.

Krok 6

Usuń gniazda nasienne z papryki. Następnie pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chevapchichi możesz podawać z plastrami surowej cebuli, z ryżem lub zawinięte w pszenne placki. Najlepiej smakują z sosem Ajvar.

1

Opinie o przepisie

  • Dariusz Kaszubowski

    Dariusz Kaszubowski , 15.07.2015

    Mniam super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem z porów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chevapchichi z ajvaremChevapchichi z ajvarem

Chcesz wybrać się w podróż pełną smaków? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie recepturę na bałkański przysmak, czyli chevapchichi. Te soczyste kotlety z mięsa mielonego już wkrótce mogą zawitać w Twoim menu. Spójrz na listę składników, zapoznaj się z naszą recepturą i do dzieła. 

Dla kogo? 

Cevapcici z ajvarem to przysmak dla wszystkich fanów kuchni świata. Jeżeli lubisz poznawać nowe specjały, to koniecznie przygotuj to pyszne danie. Zasmakuje ono wszystkim fanom soczystych mięs i warzyw. Na liście składników znajdziesz m.in. bakłażany, cukinie oraz czerwone papryki. Prawdziwa uczta na talerzu!  

Na jaką okazję? 

Codzienny obiad lub lunch - mięso z ajvarem sprawdzi się doskonale! Możesz zapakować te kotlety do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Taki smakołyk umili Ci dzień! A może szykujesz się na przyjęcie w gronie bliskich? Soczyste kotleciki bałkańskie z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom! 

Czy wiesz, że? 

Ajvar z mięsem mielonym to wyjątkowo aromatyczny przysmak. Wszystko za sprawą dodatku tej pikantnej pasty warzywnej, która pochodzi z kuchni serbskiej. Gwarantujemy, że soczyste kotleciki i ajvar to duet doskonały. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji. Smacznego! 

Dla urozmaicenia: 

Serwuj ten bałkański przysmak z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Dobrze sprawdzą się również frytki z batatów. Stwórz ulubioną kompozycję i gotowe. Mamy nadzieję, że chevapchichi przepis przypadnie Ci do gustu. Koniecznie podziel się z nami opinią w komentarzu!