Chevapchichi z ajvarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chevapchichi z ajvarem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

432 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

6 sztuk

1 sztuka

100 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielone mięsa przełóż do jednego pojemnika.

Krok 2

Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr rozmieszaj w 100 mililitrach wody, połącz z sokiem z cytryny, odstaw na pięć minut, po czym dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Kawałki mięsa uformuj wokół patyka do szaszłyków tak, aby przybrały podłużną formę. Mięso opiecz na grillu lub obsmaż na patelni w małej ilości tłuszczu.

Krok 4

Sos Ajvar: Warzywa umyj, umieść w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190°C i piecz do momentu, gdy zupełnie zmiękną. Odstaw by ostygły, a następnie obierz je ze skórki.

Krok 5

Umieść je w mikserze, dodaj oliwę, paprykę ostrą i Sos czosnkowy dołączony do Fixu Knorr. Całość dokładnie zmiksuj na jednolita masę.

Krok 6

Usuń gniazda nasienne z papryki. Następnie pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chevapchichi możesz podawać z plastrami surowej cebuli, z ryżem lub zawinięte w pszenne placki. Najlepiej smakują z sosem Ajvar.

1

Opinie o przepisie

  • Dariusz Kaszubowski

    Dariusz Kaszubowski , 15.07.2015

    Mniam super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chevapchichi z ajvarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej