Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
200 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
4 łyżki
100 mililitrów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę. Następnie dodaj mięso i smaż kilka minut.
Krok 2
Fix wymieszaj ze szklanką wody. Wlej do mięsa i duś na wolnym ogniu 10 minut.
Krok 3
Ugotowane ziemniaki podgrzej i wymieszaj ze śmietaną, 2 łyżkami margaryny i dopraw do smaku.
Krok 4
Ciasto francuskie pokrój na duże kwadraty i wyłóż nimi wgłębienia w formie do muffinów.
Krok 5
Następnie nałóż mięso i poprzykrywaj ziemniaczanym puree.
Krok 6
Wierzch każdej porcji posyp startym serem i nałóż odrobinę margaryny.
Krok 7
Formę piecz 25-30 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
Ciasto francuskie jest wykorzystywane zarówno do słodkich przekąsek, jak i wytrawnych dań. Jako drugie śniadanie lub podwieczorek świetnie sprawdzi się w połączeniu z mięsem mielonym. Żeby przyrządzić tę potrawę, zacznij od przygotowywania mięsa, np. wieprzowego. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę. Dobrym sposobem jest także dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dołóż mięso, po czym gotową przyprawę do wieprzowiny wymieszaj z odrobiną wody i wlej na patelnię. Tak doprawiony farsz duś na małym ogniu kilka minut. Teraz podgrzej ugotowane wcześniej ziemniaki, wymieszaj je ze śmietaną oraz margaryną i dopraw według uznania. Następnie pokrój ciasto francuskie na kwadraty i wyłóż nimi formę na muffiny. Na ciasto nałóż mięsny farsz i ziemniaki. Posyp wszystko startym żółtym serem, a na wierzch połóż odrobinę margaryny. Tak przygotowaną przekąskę włóż do nagrzanego piekarnika. Serwuj solo lub z dipami – sprawdzi się np. czosnkowy i paprykowy.