Ciasto francuskie z mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

325 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

300 osób wydrukowało

Pobierz pdf

427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

200 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

4 łyżki

100 mililitrów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę. Następnie dodaj mięso i smaż kilka minut.

Krok 2

Fix wymieszaj ze szklanką wody. Wlej do mięsa i duś na wolnym ogniu 10 minut.

Krok 3

Ugotowane ziemniaki podgrzej i wymieszaj ze śmietaną, 2 łyżkami margaryny i dopraw do smaku.

Krok 4

Ciasto francuskie pokrój na duże kwadraty i wyłóż nimi wgłębienia w formie do muffinów.

Krok 5

Następnie nałóż mięso i poprzykrywaj ziemniaczanym puree.

Krok 6

Wierzch każdej porcji posyp startym serem i nałóż odrobinę margaryny.

Krok 7

Formę piecz 25-30 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekane warzywa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto francuskie z mięsem mielonymCiasto francuskie z mięsem mielonym

Ciasto francuskie jest wykorzystywane zarówno do słodkich przekąsek, jak i wytrawnych dań. Jako drugie śniadanie lub podwieczorek świetnie sprawdzi się w połączeniu z mięsem mielonym. Żeby przyrządzić tę potrawę, zacznij od przygotowywania mięsa, np. wieprzowego. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę. Dobrym sposobem jest także dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dołóż mięso, po czym gotową przyprawę do wieprzowiny wymieszaj z odrobiną wody i wlej na patelnię. Tak doprawiony farsz duś na małym ogniu kilka minut. Teraz podgrzej ugotowane wcześniej ziemniaki, wymieszaj je ze śmietaną oraz margaryną i dopraw według uznania. Następnie pokrój ciasto francuskie na kwadraty i wyłóż nimi formę na muffiny. Na ciasto nałóż mięsny farsz i ziemniaki. Posyp wszystko startym żółtym serem, a na wierzch połóż odrobinę margaryny. Tak przygotowaną przekąskę włóż do nagrzanego piekarnika. Serwuj solo lub z dipami – sprawdzi się np. czosnkowy i paprykowy.