Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem żółtym | Przepisy.pl pixel

Ciasto francuskie z mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
359 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

404 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

701 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

200 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

4 łyżki

100 mililitrów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę. Następnie dodaj mięso i smaż kilka minut.

Krok 2

Fix wymieszaj ze szklanką wody. Wlej do mięsa i duś na wolnym ogniu 10 minut.

Krok 3

Ugotowane ziemniaki podgrzej i wymieszaj ze śmietaną, 2 łyżkami margaryny i dopraw do smaku.

Krok 4

Ciasto francuskie pokrój na duże kwadraty i wyłóż nimi wgłębienia w formie do muffinów.

Krok 5

Następnie nałóż mięso i poprzykrywaj ziemniaczanym puree.

Krok 6

Wierzch każdej porcji posyp startym serem i nałóż odrobinę margaryny.

Krok 7

Formę piecz 25-30 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Misilo

    Beata Misilo , 28.11.2020

    tak bylo przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto francuskie z mięsem mielonymCiasto francuskie z mięsem mielonym

Ciasto francuskie jest wykorzystywane zarówno do słodkich przekąsek, jak i wytrawnych dań. Jako drugie śniadanie lub podwieczorek świetnie sprawdzi się w połączeniu z mięsem mielonym. Żeby przyrządzić tę potrawę, zacznij od przygotowywania mięsa, np. wieprzowego. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę. Dobrym sposobem jest także dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dołóż mięso, po czym gotową przyprawę do wieprzowiny wymieszaj z odrobiną wody i wlej na patelnię. Tak doprawiony farsz duś na małym ogniu kilka minut. Teraz podgrzej ugotowane wcześniej ziemniaki, wymieszaj je ze śmietaną oraz margaryną i dopraw według uznania. Następnie pokrój ciasto francuskie na kwadraty i wyłóż nimi formę na muffiny. Na ciasto nałóż mięsny farsz i ziemniaki. Posyp wszystko startym żółtym serem, a na wierzch połóż odrobinę margaryny. Tak przygotowaną przekąskę włóż do nagrzanego piekarnika. Serwuj solo lub z dipami – sprawdzi się np. czosnkowy i paprykowy.