Ciasto francuskie z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto francuskie z mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

338 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

480 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

200 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

4 łyżki

100 mililitrów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę. Następnie dodaj mięso i smaż kilka minut.

Krok 2

Fix wymieszaj ze szklanką wody. Wlej do mięsa i duś na wolnym ogniu 10 minut.

Krok 3

Ugotowane ziemniaki podgrzej i wymieszaj ze śmietaną, 2 łyżkami margaryny i dopraw do smaku.

Krok 4

Ciasto francuskie pokrój na duże kwadraty i wyłóż nimi wgłębienia w formie do muffinów.

Krok 5

Następnie nałóż mięso i poprzykrywaj ziemniaczanym puree.

Krok 6

Wierzch każdej porcji posyp startym serem i nałóż odrobinę margaryny.

Krok 7

Formę piecz 25-30 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Misilo

    Beata Misilo , 28.11.2020

    tak bylo przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto francuskie z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto francuskie z mięsem mielonymCiasto francuskie z mięsem mielonym

Ciasto francuskie jest wykorzystywane zarówno do słodkich przekąsek, jak i wytrawnych dań. Jako drugie śniadanie lub podwieczorek świetnie sprawdzi się w połączeniu z mięsem mielonym. Żeby przyrządzić tę potrawę, zacznij od przygotowywania mięsa, np. wieprzowego. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę. Dobrym sposobem jest także dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dołóż mięso, po czym gotową przyprawę do wieprzowiny wymieszaj z odrobiną wody i wlej na patelnię. Tak doprawiony farsz duś na małym ogniu kilka minut. Teraz podgrzej ugotowane wcześniej ziemniaki, wymieszaj je ze śmietaną oraz margaryną i dopraw według uznania. Następnie pokrój ciasto francuskie na kwadraty i wyłóż nimi formę na muffiny. Na ciasto nałóż mięsny farsz i ziemniaki. Posyp wszystko startym żółtym serem, a na wierzch połóż odrobinę margaryny. Tak przygotowaną przekąskę włóż do nagrzanego piekarnika. Serwuj solo lub z dipami – sprawdzi się np. czosnkowy i paprykowy.