Rolada mięsna z ciasta francuskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl

Rolada mięsna z ciasta francuskiego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

491 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

887 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1044 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

100 mililitrów

120 gramów

1 łyżka

1 kilogram

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby oraz cebulę posiekaj i usmaż na maśle.

Rolada mięsna z ciasta francuskiego - Krok 1

Krok 2

Na patelnię dołóż mięso, posiekaną pietruszkę oraz Bulionetkę wołową Knorr i wszystko przesmaż.

Rolada mięsna z ciasta francuskiego - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj starty ser, wbij 2 jajka i wlej śmietanę. Dokładnie wymieszaj masę. Płat ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i nałóż farsz mięsny. Zwiń ciasto w roladę i zagnieć końcówki.

Rolada mięsna z ciasta francuskiego - Krok 3

Krok 4

Posmaruj ciasto z wierzchu pozostałym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 minut.

Rolada mięsna z ciasta francuskiego - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Ewa Biernacka

    Ewa Biernacka , 07.12.2018

    To jest mega pyszne!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada mięsna z ciasta francuskiegoRolada mięsna z ciasta francuskiego

Cenisz sobie potrawy uniwersalne, które można podać na różne okazje? Mamy coś dla Ciebie! Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale i smaczna przystawka na mniej lub bardziej oficjalne okazje. Koniecznie poznaj ją bliżej.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy szukają nowych pomysłów na dania z mięsem. Rolada z ciasta francuskiego to smaczna odmiana.

Na jaką okazję?

Taka rolada mięsna jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i na przystawkę, na dowolną uroczystość. To potrawa wielozadaniowa! 

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie to rodzaj ciasta, które powstaje dzięki dużej zwartości tłuszczu i odpowiedniemu wałkowaniu. W oryginalnym przepisie do jego przygotowania używa się masła, ale w gotowych produktach ze sklepu częściej stosuje się olej. 

Dla urozmaicenia.

Do rolady z ciasta francuskiego możesz użyć dowolnych grzybów. Mrożonych, suszonych – Twój wybór!