Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Rolada mięsna z ciasta francuskiego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

587 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1059 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

100 mililitrów

120 gramów

1 łyżka

1 kilogram

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby oraz cebulę posiekaj i usmaż na maśle.

Rolada mięsna z ciasta francuskiego - Krok 1

Krok 2

Na patelnię dołóż mięso, posiekaną pietruszkę oraz Bulionetkę wołową Knorr i wszystko przesmaż.

Rolada mięsna z ciasta francuskiego - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj starty ser, wbij 2 jajka i wlej śmietanę. Dokładnie wymieszaj masę. Płat ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i nałóż farsz mięsny. Zwiń ciasto w roladę i zagnieć końcówki.

Rolada mięsna z ciasta francuskiego - Krok 3

Krok 4

Posmaruj ciasto z wierzchu pozostałym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30 minut.

Rolada mięsna z ciasta francuskiego - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Ewa Biernacka

    Ewa Biernacka , 07.12.2018

    To jest mega pyszne!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada mięsna z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada mięsna z ciasta francuskiegoRolada mięsna z ciasta francuskiego

Cenisz sobie potrawy uniwersalne, które można podać na różne okazje? Mamy coś dla Ciebie! Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym to nie tylko dobry pomysł na obiad, ale i smaczna przystawka na mniej lub bardziej oficjalne okazje. Koniecznie poznaj ją bliżej.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy szukają nowych pomysłów na dania z mięsem. Rolada z ciasta francuskiego to smaczna odmiana.

Na jaką okazję?

Taka rolada mięsna jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i na przystawkę, na dowolną uroczystość. To potrawa wielozadaniowa! 

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie to rodzaj ciasta, które powstaje dzięki dużej zwartości tłuszczu i odpowiedniemu wałkowaniu. W oryginalnym przepisie do jego przygotowania używa się masła, ale w gotowych produktach ze sklepu częściej stosuje się olej. 

Dla urozmaicenia.

Do rolady z ciasta francuskiego możesz użyć dowolnych grzybów. Mrożonych, suszonych – Twój wybór!