Sandacz a'la Radziwiłł przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz a'la Radziwiłł

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1

1

1.5 szklanki

1 szczypta

1 pęczek

10 sztuk

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę opłucz i wyfiletuj - głowę i ogon pozostaw. Filet pokrój na równe kawałki, włóż do płaskiego, szerokiego rondla i zalej winem. Dodaj masło i duś na bardzo małym ogniu ok. 10 minut.

Krok 2

Przygotuj sos: obrane i oczyszczone warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę) włóż do rondla, dodaj oczyszczoną głowę ryby i ogon. Całość zalej 2 szklankami wody, dodaj bulionetkę Knorr i gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 3

Wywar przecedź. Pieczarki obierz i pokrój w ósemki. Do wywaru dodaj szyjki rakowe oraz pieczarki, gotuj kilka minut.

Krok 4

Z masła i mąki ugnieć kulkę, włóż ją do sosu, wlej 1/2 szklanki wywaru z duszenia ryby i ponownie zagotuj. Sos zdejmij z ognia i zaciągnij żółtkami.

Krok 5

Przygotuj grzanki - kromki pokrój na kawałki wielkości porcji ryby, posmaruj z obu stron masłem, ułóż na blasze. Pokrusz mini kostkę Knorr i posyp grzanki. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pozostaw na 5 minut.

Krok 6

Gotowe grzanki ułóż na półmisku. Na te wykładaj ugotowane kawałki ryby. Całość polej rakowym sosem, udekoruj gałązkami koperku i cząstkami cytryny.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Ciastka z marmoladą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej