Sandacz a'la Radziwiłł przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz a'la Radziwiłł

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

0.5 łyżki

1 sztuka

1

1 łyżka

1 pęczek

1 szczypta

1

1.5 szklanki

2 sztuki

10 sztuk

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę opłucz i wyfiletuj - głowę i ogon pozostaw. Filet pokrój na równe kawałki, włóż do płaskiego, szerokiego rondla i zalej winem. Dodaj masło i duś na bardzo małym ogniu ok. 10 minut.

Krok 2

Przygotuj sos: obrane i oczyszczone warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę) włóż do rondla, dodaj oczyszczoną głowę ryby i ogon. Całość zalej 2 szklankami wody, dodaj bulionetkę Knorr i gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 3

Wywar przecedź. Pieczarki obierz i pokrój w ósemki. Do wywaru dodaj szyjki rakowe oraz pieczarki, gotuj kilka minut.

Krok 4

Z masła i mąki ugnieć kulkę, włóż ją do sosu, wlej 1/2 szklanki wywaru z duszenia ryby i ponownie zagotuj. Sos zdejmij z ognia i zaciągnij żółtkami.

Krok 5

Przygotuj grzanki - kromki pokrój na kawałki wielkości porcji ryby, posmaruj z obu stron masłem, ułóż na blasze. Pokrusz mini kostkę Knorr i posyp grzanki. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pozostaw na 5 minut.

Krok 6

Gotowe grzanki ułóż na półmisku. Na te wykładaj ugotowane kawałki ryby. Całość polej rakowym sosem, udekoruj gałązkami koperku i cząstkami cytryny.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Spaghetti bolognese
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej