
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
0.5 łyżki
1 sztuka
1
1 łyżka
1 pęczek
1 szczypta
1
1.5 szklanki
2 sztuki
10 sztuk
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę opłucz i wyfiletuj - głowę i ogon pozostaw. Filet pokrój na równe kawałki, włóż do płaskiego, szerokiego rondla i zalej winem. Dodaj masło i duś na bardzo małym ogniu ok. 10 minut.
Krok 2
Przygotuj sos: obrane i oczyszczone warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę) włóż do rondla, dodaj oczyszczoną głowę ryby i ogon. Całość zalej 2 szklankami wody, dodaj bulionetkę Knorr i gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 3
Wywar przecedź. Pieczarki obierz i pokrój w ósemki. Do wywaru dodaj szyjki rakowe oraz pieczarki, gotuj kilka minut.
Krok 4
Z masła i mąki ugnieć kulkę, włóż ją do sosu, wlej 1/2 szklanki wywaru z duszenia ryby i ponownie zagotuj. Sos zdejmij z ognia i zaciągnij żółtkami.
Krok 5
Przygotuj grzanki - kromki pokrój na kawałki wielkości porcji ryby, posmaruj z obu stron masłem, ułóż na blasze. Pokrusz mini kostkę Knorr i posyp grzanki. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pozostaw na 5 minut.
Krok 6
Gotowe grzanki ułóż na półmisku. Na te wykładaj ugotowane kawałki ryby. Całość polej rakowym sosem, udekoruj gałązkami koperku i cząstkami cytryny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej