Sandacz a'la Radziwiłł przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sandacz a'la Radziwiłł

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1

1

1.5 szklanki

1 szczypta

1 pęczek

10 sztuk

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę opłucz i wyfiletuj - głowę i ogon pozostaw. Filet pokrój na równe kawałki, włóż do płaskiego, szerokiego rondla i zalej winem. Dodaj masło i duś na bardzo małym ogniu ok. 10 minut.

Krok 2

Przygotuj sos: obrane i oczyszczone warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler oraz cebulę) włóż do rondla, dodaj oczyszczoną głowę ryby i ogon. Całość zalej 2 szklankami wody, dodaj bulionetkę Knorr i gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 3

Wywar przecedź. Pieczarki obierz i pokrój w ósemki. Do wywaru dodaj szyjki rakowe oraz pieczarki, gotuj kilka minut.

Krok 4

Z masła i mąki ugnieć kulkę, włóż ją do sosu, wlej 1/2 szklanki wywaru z duszenia ryby i ponownie zagotuj. Sos zdejmij z ognia i zaciągnij żółtkami.

Krok 5

Przygotuj grzanki - kromki pokrój na kawałki wielkości porcji ryby, posmaruj z obu stron masłem, ułóż na blasze. Pokrusz mini kostkę Knorr i posyp grzanki. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pozostaw na 5 minut.

Krok 6

Gotowe grzanki ułóż na półmisku. Na te wykładaj ugotowane kawałki ryby. Całość polej rakowym sosem, udekoruj gałązkami koperku i cząstkami cytryny.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz a'la Radziwiłł - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Gulasz z kiełbasek
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej