Dania i potrawy z sandacza | Przepisy.pl

Przepisy na sandacza

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (22)

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Filet z sandacza lub innej białej ryby przypraw i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wsyp zblan...
Sandacz w prawdziwkach
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Po...
Sandacz z tapenadą oliwkową
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obi...
Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Ryba i kasza gryczana? To naprawdę smaczne połączenie, które dobrze sprawdzi się jako danie na wi...
Sandacz duszony w koprze włoskim
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego pr...
Sandacz po polsku
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Filet z sandacza stanowi bardzo dobrą alternatywę dla wigilijnego karpia. Łatwo go przyrządzić, m...
Sandacz po rosyjsku
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pyszna ryba na święta Bożego Narodzenia? A może alternatywa dla wigilijnego karpia? Na wyjątkowe...
Rybne kokosanki
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Rolada ze szpinakiem i łososiem
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wielu ludzi nie wyobraża sobie wigilijnego lub bożonarodzeniowego stołu bez dań, których głównym...
Sandacz smażony w borowikach
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz dania, które łączy w sobie delikatny smak ryby z intensywnym aromatem grzybów? W takim ra...
Sandacz glazurowany sosem imbirowym
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sandacz ma bardzo delikatne mięso o jasnym kolorze, które dobrze komponuje się z wyrazistymi doda...
Sandacz po kujawsku
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Na wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć ryb. Wciąż najczęściej pojawia się karp, jednak...
Sandacz po tajsku
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Eleganckie danie – na wyciągniecie ręki. Ile razy odrzuciłaś myśl o ugotowaniu jakiejś potrawy, n...
Ucha carska
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Sandacz gotowany
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Sandacz saute
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sandacz po polsku
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz korzenny
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz po tunezyjsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz a'la Radziwiłł
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - SandaczSandacz

Pełna nazwa ryby to sandacz pospolity, lecz nie dajcie się zwieść. Potrawy z sandacza będą nietuzinkowe! Jasne mięso ryby jest soczyste, jędrne i bardzo delikatne w smaku. Trudno mu się oprzeć, zwłaszcza że współgra z wieloma dodatkami. Zaopatrzcie się w aromatyczne zioła i poznajcie nasze smakowite sposoby na podanie tej wyjątkowej ryby. Wygląda na to, że sandacz ma szansę zostać stałym elementem niejednego menu.

Dla kogo?

Konieczność wcześniejszej rezerwacji miejsca, hałas i niekiedy długi czas oczekiwania na obsługę sprawiają, że nie każdy jest fanem jedzenia na mieście. Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich domatorów – potrawy, w których składzie znajdzie się sandacz, mogą śmiało konkurować z rarytasami z renomowanych lokali.

Na jaką okazję?

Jeśli nie jadacie ryb na co dzień, z sandaczem łatwo będzie zmienić te nawyki. Jednocześnie jest produktem, który stanie się ozdobą świątecznego stołu. Podczas kolacji wigilijnej króluje karp, więc może podacie sandacza z okazji świąt wielkanocnych? Tradycyjne pieczenie i schaby chwilowo odejdą w zapomnienie. Przygotowujecie uroczysty posiłek z okazji rocznicy ślubu lub zdanego śpiewająco egzaminu? Niech na liście gości nie zabraknie apetycznej ryby.

Czy wiesz, że?

Badania archeologiczne prowadzone w osadzie Wolin udowodniły, że sandacz był popularnym składnikiem w jadłospisie ludności żyjącej na tych terenach w IX-XIII wieku. W kolejnych stuleciach jeszcze bardziej doceniano jego walory. Funkcjonował jako prawdziwy rarytas i jedna z najdroższych ryb dostępnych na rynku.

Dla urozmaicenia:

Gotowane lub duszone mięso sandacza dość szybko się rozpada. Z tego względu dużo lepszym pomysłem jest jego grillowanie oraz pieczenie w folii, papilotach lub naczyniu żaroodpornym. W ramach podstawowych dodatków potrzebne będą pieprz, sól, czosnek, koper i sok z cytryny. Dla spotęgowania aromatu używajcie rozmarynu, tymianku i szałwii.