Przepisy na sandacza
22 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (22) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej
Sandacz
Pełna nazwa ryby to sandacz pospolity, lecz nie dajcie się zwieść. Potrawy z sandacza będą nietuzinkowe! Jasne mięso ryby jest soczyste, jędrne i bardzo delikatne w smaku. Trudno mu się oprzeć, zwłaszcza że współgra z wieloma dodatkami. Zaopatrzcie się w aromatyczne zioła i poznajcie nasze smakowite sposoby na podanie tej wyjątkowej ryby. Wygląda na to, że sandacz ma szansę zostać stałym elementem niejednego menu.
Dla kogo?
Konieczność wcześniejszej rezerwacji miejsca, hałas i niekiedy długi czas oczekiwania na obsługę sprawiają, że nie każdy jest fanem jedzenia na mieście. Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich domatorów – potrawy, w których składzie znajdzie się sandacz, mogą śmiało konkurować z rarytasami z renomowanych lokali.
Na jaką okazję?
Jeśli nie jadacie ryb na co dzień, z sandaczem łatwo będzie zmienić te nawyki. Jednocześnie jest produktem, który stanie się ozdobą świątecznego stołu. Podczas kolacji wigilijnej króluje karp, więc może podacie sandacza z okazji świąt wielkanocnych? Tradycyjne pieczenie i schaby chwilowo odejdą w zapomnienie. Przygotowujecie uroczysty posiłek z okazji rocznicy ślubu lub zdanego śpiewająco egzaminu? Niech na liście gości nie zabraknie apetycznej ryby.
Czy wiesz, że?
Badania archeologiczne prowadzone w osadzie Wolin udowodniły, że sandacz był popularnym składnikiem w jadłospisie ludności żyjącej na tych terenach w IX-XIII wieku. W kolejnych stuleciach jeszcze bardziej doceniano jego walory. Funkcjonował jako prawdziwy rarytas i jedna z najdroższych ryb dostępnych na rynku.
Dla urozmaicenia:
Gotowane lub duszone mięso sandacza dość szybko się rozpada. Z tego względu dużo lepszym pomysłem jest jego grillowanie oraz pieczenie w folii, papilotach lub naczyniu żaroodpornym. W ramach podstawowych dodatków potrzebne będą pieprz, sól, czosnek, koper i sok z cytryny. Dla spotęgowania aromatu używajcie rozmarynu, tymianku i szałwii.