Przepisy na sandacza
22 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Sandacz
Pełna nazwa ryby to sandacz pospolity, lecz nie dajcie się zwieść. Potrawy z sandacza będą nietuzinkowe! Jasne mięso ryby jest soczyste, jędrne i bardzo delikatne w smaku. Trudno mu się oprzeć, zwłaszcza że współgra z wieloma dodatkami. Zaopatrzcie się w aromatyczne zioła i poznajcie nasze smakowite sposoby na podanie tej wyjątkowej ryby. Wygląda na to, że sandacz ma szansę zostać stałym elementem niejednego menu.
Dla kogo?
Konieczność wcześniejszej rezerwacji miejsca, hałas i niekiedy długi czas oczekiwania na obsługę sprawiają, że nie każdy jest fanem jedzenia na mieście. Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich domatorów – potrawy, w których składzie znajdzie się sandacz, mogą śmiało konkurować z rarytasami z renomowanych lokali.
Na jaką okazję?
Jeśli nie jadacie ryb na co dzień, z sandaczem łatwo będzie zmienić te nawyki. Jednocześnie jest produktem, który stanie się ozdobą świątecznego stołu. Podczas kolacji wigilijnej króluje karp, więc może podacie sandacza z okazji świąt wielkanocnych? Tradycyjne pieczenie i schaby chwilowo odejdą w zapomnienie. Przygotowujecie uroczysty posiłek z okazji rocznicy ślubu lub zdanego śpiewająco egzaminu? Niech na liście gości nie zabraknie apetycznej ryby.
Czy wiesz, że?
Badania archeologiczne prowadzone w osadzie Wolin udowodniły, że sandacz był popularnym składnikiem w jadłospisie ludności żyjącej na tych terenach w IX-XIII wieku. W kolejnych stuleciach jeszcze bardziej doceniano jego walory. Funkcjonował jako prawdziwy rarytas i jedna z najdroższych ryb dostępnych na rynku.
Dla urozmaicenia:
Gotowane lub duszone mięso sandacza dość szybko się rozpada. Z tego względu dużo lepszym pomysłem jest jego grillowanie oraz pieczenie w folii, papilotach lub naczyniu żaroodpornym. W ramach podstawowych dodatków potrzebne będą pieprz, sól, czosnek, koper i sok z cytryny. Dla spotęgowania aromatu używajcie rozmarynu, tymianku i szałwii.



