Przepisy na sandacza

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (23)

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami
ratingratingratingratingrating

93

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Filet z sandacza lub innej białej ryby przypraw i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wsyp zblan...
Sandacz w prawdziwkach
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pozwól sobie na odrobinę kulinarnego luksusu i przyrządź szlachetnego sandacza w prawdziwkach. Po...
Sandacz z tapenadą oliwkową
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sandacz z tapenadą oliwkową to danie proste i jednocześnie wykwintne, doskonałe na świąteczny obi...
Sandacz zapiekany w kaszy gryczanej
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Ryba i kasza gryczana? To naprawdę smaczne połączenie, które dobrze sprawdzi się jako danie na wi...
Sandacz duszony w koprze włoskim
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego pr...
Sandacz po polsku
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Filet z sandacza stanowi bardzo dobrą alternatywę dla wigilijnego karpia. Łatwo go przyrządzić, m...
Sandacz po rosyjsku
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pyszna ryba na święta Bożego Narodzenia? A może alternatywa dla wigilijnego karpia? Na wyjątkowe...
Rybne kokosanki
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Rolada ze szpinakiem i łososiem
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wielu ludzi nie wyobraża sobie wigilijnego lub bożonarodzeniowego stołu bez dań, których głównym...
Sandacz w sosie
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Smażony sandacz w sosie to połączenie delikatnej ryby z wyrazistym smakiem przypraw i dodatków. D...
Sandacz smażony w borowikach
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szukasz dania, które łączy w sobie delikatny smak ryby z intensywnym aromatem grzybów? W takim ra...
Sandacz glazurowany sosem imbirowym
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sandacz ma bardzo delikatne mięso o jasnym kolorze, które dobrze komponuje się z wyrazistymi doda...
Sandacz po kujawsku
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Na wigilijnym stole nie może oczywiście zabraknąć ryb. Wciąż najczęściej pojawia się karp, jednak...
Sandacz po tajsku
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Eleganckie danie – na wyciągniecie ręki. Ile razy odrzuciłaś myśl o ugotowaniu jakiejś potrawy, n...
Ucha carska
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Sandacz gotowany
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Sandacz saute
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sandacz po polsku
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz korzenny
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz po tunezyjsku
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz a'la Radziwiłł
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SandaczSandacz

Pełna nazwa ryby to sandacz pospolity, lecz nie dajcie się zwieść. Potrawy z sandacza będą nietuzinkowe! Jasne mięso ryby jest soczyste, jędrne i bardzo delikatne w smaku. Trudno mu się oprzeć, zwłaszcza że współgra z wieloma dodatkami. Zaopatrzcie się w aromatyczne zioła i poznajcie nasze smakowite sposoby na podanie tej wyjątkowej ryby. Wygląda na to, że sandacz ma szansę zostać stałym elementem niejednego menu.

Dla kogo?

Konieczność wcześniejszej rezerwacji miejsca, hałas i niekiedy długi czas oczekiwania na obsługę sprawiają, że nie każdy jest fanem jedzenia na mieście. Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich domatorów – potrawy, w których składzie znajdzie się sandacz, mogą śmiało konkurować z rarytasami z renomowanych lokali.

Na jaką okazję?

Jeśli nie jadacie ryb na co dzień, z sandaczem łatwo będzie zmienić te nawyki. Jednocześnie jest produktem, który stanie się ozdobą świątecznego stołu. Podczas kolacji wigilijnej króluje karp, więc może podacie sandacza z okazji świąt wielkanocnych? Tradycyjne pieczenie i schaby chwilowo odejdą w zapomnienie. Przygotowujecie uroczysty posiłek z okazji rocznicy ślubu lub zdanego śpiewająco egzaminu? Niech na liście gości nie zabraknie apetycznej ryby.

Czy wiesz, że?

Badania archeologiczne prowadzone w osadzie Wolin udowodniły, że sandacz był popularnym składnikiem w jadłospisie ludności żyjącej na tych terenach w IX-XIII wieku. W kolejnych stuleciach jeszcze bardziej doceniano jego walory. Funkcjonował jako prawdziwy rarytas i jedna z najdroższych ryb dostępnych na rynku.

Dla urozmaicenia:

Gotowane lub duszone mięso sandacza dość szybko się rozpada. Z tego względu dużo lepszym pomysłem jest jego grillowanie oraz pieczenie w folii, papilotach lub naczyniu żaroodpornym. W ramach podstawowych dodatków potrzebne będą pieprz, sól, czosnek, koper i sok z cytryny. Dla spotęgowania aromatu używajcie rozmarynu, tymianku i szałwii.