Leberkäse (Fleischkäse) - przepis: bawarskie | Przepisy.pl pixel

Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

0.3 litra

5 gramów

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i oczyść z błon. Zmiel przez maszynkę i zmieszaj z 0,4 mleka.

Krok 2

Mleko powinno być bardzo zimne, najlepiej tyle co wyciągnięte z lodówki.

Krok 3

Słoninę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i dodaj do mięsa, razem z pozostałymi składnikami, oprócz mleka. Wymieszaj dokładnie i wyrób. Powstałą masę podziel na dwie równe części – jedną zmiksuj z pozostałym mlekiem, po czym znów połącz mięso i wymieszaj.

Krok 4

Przygotuj prostokątne wysmarowane tłuszczem blaszki, takie jak na pasztet i przełóż mięso do środka. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni i piecz prze 45-50 minut. Fleischkase najlepiej smakuje z wiejskim chlebem i masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej