Leberkäse (Fleischkäse) - przepis: bawarskie | Przepisy.pl pixel

Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

0.3 litra

5 gramów

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i oczyść z błon. Zmiel przez maszynkę i zmieszaj z 0,4 mleka.

Krok 2

Mleko powinno być bardzo zimne, najlepiej tyle co wyciągnięte z lodówki.

Krok 3

Słoninę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i dodaj do mięsa, razem z pozostałymi składnikami, oprócz mleka. Wymieszaj dokładnie i wyrób. Powstałą masę podziel na dwie równe części – jedną zmiksuj z pozostałym mlekiem, po czym znów połącz mięso i wymieszaj.

Krok 4

Przygotuj prostokątne wysmarowane tłuszczem blaszki, takie jak na pasztet i przełóż mięso do środka. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni i piecz prze 45-50 minut. Fleischkase najlepiej smakuje z wiejskim chlebem i masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Lasagne
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej