Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa
średnie
64 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
0.3 litra
5 gramów
2 łyżki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 szczypta
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i oczyść z błon. Zmiel przez maszynkę i zmieszaj z 0,4 mleka.
Krok 2
Mleko powinno być bardzo zimne, najlepiej tyle co wyciągnięte z lodówki.
Krok 3
Słoninę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i dodaj do mięsa, razem z pozostałymi składnikami, oprócz mleka. Wymieszaj dokładnie i wyrób. Powstałą masę podziel na dwie równe części – jedną zmiksuj z pozostałym mlekiem, po czym znów połącz mięso i wymieszaj.
Krok 4
Przygotuj prostokątne wysmarowane tłuszczem blaszki, takie jak na pasztet i przełóż mięso do środka. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni i piecz prze 45-50 minut. Fleischkase najlepiej smakuje z wiejskim chlebem i masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej