Leberkäse (Fleischkäse) - przepis: bawarskie | Przepisy.pl pixel

Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

0.3 litra

5 gramów

2 łyżki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

1 szczypta

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i oczyść z błon. Zmiel przez maszynkę i zmieszaj z 0,4 mleka.

Krok 2

Mleko powinno być bardzo zimne, najlepiej tyle co wyciągnięte z lodówki.

Krok 3

Słoninę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i dodaj do mięsa, razem z pozostałymi składnikami, oprócz mleka. Wymieszaj dokładnie i wyrób. Powstałą masę podziel na dwie równe części – jedną zmiksuj z pozostałym mlekiem, po czym znów połącz mięso i wymieszaj.

Krok 4

Przygotuj prostokątne wysmarowane tłuszczem blaszki, takie jak na pasztet i przełóż mięso do środka. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni i piecz prze 45-50 minut. Fleischkase najlepiej smakuje z wiejskim chlebem i masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fleischkase- tradycyjna niemiecka pieczeń z mielonego mięsa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej