Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku
łatwe
54 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj dokładnie i skrop olejem.
Krok 2
Czosnek posiekaj drobno i natrzyj nim mięso, razem z pieprzem i solą. Posyp kminkiem.
Krok 3
Cebulę pokrój w piórka i ułóż w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Na cebuli połóż mięso, skórą skierowaną do dna i podlej wodą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez godzinę.
Krok 4
Po tym czasie przewróć mięso na drugą stronę i delikatnie natnij skórę, aby pieczeń puściła sok. Podlej wodą i piecz jeszcze przez godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku
Kuchnia niemiecka nie jest zbyt popularna w naszym kraju, mimo iż pochodzi od naszych najbliższych zachodnich sąsiadów. Aby sprawdzić, co gości na niemieckich stołach, przygotujcie krustebraten, według naszego przepisu. Delikatność pieczeni zachwyci każdego, kto lubi soczyste i kruche mięso, w aromatycznym sosie. Danie to możecie skomponować z knedlem Semeknödel, dzięki czemu zyska prawdziwy bawarski wyraz.
Dla kogo?
Pieczeń wieprzowa po niemiecku jest dla każdego miłośnika kruchego, delikatnego mięsa.
Na jaką okazję?
Pieczeń po niemiecku to doskonała propozycja na menu domowego przyjęcia. Sprawdzi się także jako urozmaicenie weekendowych, a szczególnie niedzielnych obiadów.
Czy wiesz, że?
Krustebraten jest pieczenią reprezentującą kuchnię bawarską. Cechą charakterystyczną tego dania jest chrupiąca skórka, która doskonale łączy się z delikatnością mięsa.
Dla urozmaicenia:
Danie świetnie komponuje się także z kapustą przygotowaną po bawarsku, z boczkiem i kminkiem.