Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku
łatwe
50 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj dokładnie i skrop olejem.
Krok 2
Czosnek posiekaj drobno i natrzyj nim mięso, razem z pieprzem i solą. Posyp kminkiem.
Krok 3
Cebulę pokrój w piórka i ułóż w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Na cebuli połóż mięso, skórą skierowaną do dna i podlej wodą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez godzinę.
Krok 4
Po tym czasie przewróć mięso na drugą stronę i delikatnie natnij skórę, aby pieczeń puściła sok. Podlej wodą i piecz jeszcze przez godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku
Kuchnia niemiecka nie jest zbyt popularna w naszym kraju, mimo iż pochodzi od naszych najbliższych zachodnich sąsiadów. Aby sprawdzić, co gości na niemieckich stołach, przygotujcie krustebraten, według naszego przepisu. Delikatność pieczeni zachwyci każdego, kto lubi soczyste i kruche mięso, w aromatycznym sosie. Danie to możecie skomponować z knedlem Semeknödel, dzięki czemu zyska prawdziwy bawarski wyraz.
Dla kogo?
Pieczeń wieprzowa po niemiecku jest dla każdego miłośnika kruchego, delikatnego mięsa.
Na jaką okazję?
Pieczeń po niemiecku to doskonała propozycja na menu domowego przyjęcia. Sprawdzi się także jako urozmaicenie weekendowych, a szczególnie niedzielnych obiadów.
Czy wiesz, że?
Krustebraten jest pieczenią reprezentującą kuchnię bawarską. Cechą charakterystyczną tego dania jest chrupiąca skórka, która doskonale łączy się z delikatnością mięsa.
Dla urozmaicenia:
Danie świetnie komponuje się także z kapustą przygotowaną po bawarsku, z boczkiem i kminkiem.