Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku
łatwe
54 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj dokładnie i skrop olejem.
Krok 2
Czosnek posiekaj drobno i natrzyj nim mięso, razem z pieprzem i solą. Posyp kminkiem.
Krok 3
Cebulę pokrój w piórka i ułóż w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Na cebuli połóż mięso, skórą skierowaną do dna i podlej wodą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez godzinę.
Krok 4
Po tym czasie przewróć mięso na drugą stronę i delikatnie natnij skórę, aby pieczeń puściła sok. Podlej wodą i piecz jeszcze przez godzinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku
Kuchnia niemiecka nie jest zbyt popularna w naszym kraju, mimo iż pochodzi od naszych najbliższych zachodnich sąsiadów. Aby sprawdzić, co gości na niemieckich stołach, przygotujcie krustebraten, według naszego przepisu. Delikatność pieczeni zachwyci każdego, kto lubi soczyste i kruche mięso, w aromatycznym sosie. Danie to możecie skomponować z knedlem Semeknödel, dzięki czemu zyska prawdziwy bawarski wyraz.
Dla kogo?
Pieczeń wieprzowa po niemiecku jest dla każdego miłośnika kruchego, delikatnego mięsa.
Na jaką okazję?
Pieczeń po niemiecku to doskonała propozycja na menu domowego przyjęcia. Sprawdzi się także jako urozmaicenie weekendowych, a szczególnie niedzielnych obiadów.
Czy wiesz, że?
Krustebraten jest pieczenią reprezentującą kuchnię bawarską. Cechą charakterystyczną tego dania jest chrupiąca skórka, która doskonale łączy się z delikatnością mięsa.
Dla urozmaicenia:
Danie świetnie komponuje się także z kapustą przygotowaną po bawarsku, z boczkiem i kminkiem.






























