Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj dokładnie i skrop olejem.

Krok 2

Czosnek posiekaj drobno i natrzyj nim mięso, razem z pieprzem i solą. Posyp kminkiem.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka i ułóż w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Na cebuli połóż mięso, skórą skierowaną do dna i podlej wodą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez godzinę.

Krok 4

Po tym czasie przewróć mięso na drugą stronę i delikatnie natnij skórę, aby pieczeń puściła sok. Podlej wodą i piecz jeszcze przez godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemieckuKrustebraten czyli delikatna pieczeń wieprzowa po niemiecku

Kuchnia niemiecka nie jest zbyt popularna w naszym kraju, mimo iż pochodzi od naszych najbliższych zachodnich sąsiadów. Aby sprawdzić, co gości na niemieckich stołach, przygotujcie krustebraten, według naszego przepisu. Delikatność pieczeni zachwyci każdego, kto lubi soczyste i kruche mięso, w aromatycznym sosie. Danie to możecie skomponować z knedlem Semeknödel, dzięki czemu zyska prawdziwy bawarski wyraz.

Dla kogo?

Pieczeń wieprzowa po niemiecku jest dla każdego miłośnika kruchego, delikatnego mięsa.

Na jaką okazję?

Pieczeń po niemiecku to doskonała propozycja na menu domowego przyjęcia. Sprawdzi się także jako urozmaicenie weekendowych, a szczególnie niedzielnych obiadów.

Czy wiesz, że?

Krustebraten jest pieczenią reprezentującą kuchnię bawarską. Cechą charakterystyczną tego dania jest chrupiąca skórka, która doskonale łączy się z delikatnością mięsa.

Dla urozmaicenia:

Danie świetnie komponuje się także z kapustą przygotowaną po bawarsku, z boczkiem i kminkiem.