
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz, umyj i wrzuć do garnka. Dodaj mięso i zalej około litrem zimnej wody.

Krok 2
Następnie doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy. Gotuj całość około 60 minut, aż wywar nabierze aromatu i smaku.

Krok 3
Do powstałego wywaru dodaj zupę borowikową Knorr. Całość dopraw dwiema łyżkami koniaku i jeszcze chwilę gotuj, aby alkohol odparował.

Krok 4
Podziel gotową zupę na dwie części. Do jednej części dodaj śmietanę, a drugą pozostaw tak jak jest. Wlej obie zupy jednocześnie do talerza, starając się, aby nie wymieszały się ze sobą. Dla wygody wykorzystaj do nalania zup dwa rondelki z dzióbkiem. Podawaj zupę posypaną groszkiem ptysiowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa borowikowa w dwóch kolorach
Zupa borowikowa w dwóch kolorach to doskonała propozycja dania obiadowego. Możesz ją podać zarówno na co dzień, jak i od święta. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. kurczaka, torebki z kremową zupą oraz warzyw (marchwi, pietruszki, selera i cebuli). Obrane warzywa oraz mięso zalej litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Nie zapomnij również o aromatycznych ziołach i przyprawach, takich jak: liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, lubczyk czy ziarenka czarnego pieprzu. Pod koniec, do powstałego wywaru wsyp zawartość torebki z zupą borowikową i dokładnie wymieszaj. Gotową potrawę podziel na dwie części (do jednej z nich dodaj śmietanę), po czym wlej obie zupy jednocześnie do talerza. Staraj się, aby podczas wlewania zupy się nie wymieszały. Gotowe danie posyp groszkiem ptysiowym lub kawałkami chrupiących grzanek. Jako dodatek doskonale sprawdzi się także drobno posiekana natka pietruszki czy koperek. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj kremową zupę borowikową.


































