
Składniki
2 litry
40 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
150 mililitrów
1 łyżka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą.
Krok 2
Na drugi dzień do wody z grzybami dodajemy marchewkę, pietruszkę i Delikat i gotujemy je na małym ogniu przez godzinę. Grzyby i marchewkę drobno siekamy.
Krok 3
Śmietanę łączymy z mąką i dodajemy do gotującej się zupy. Dodajemy tez masło . Kiedy zupa się zagotuje, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
zupa grzybowa
Suszone borowiki dobrze wykorzystać do przyrządzenia smacznej zupy. Wystarczy zalać je wodą i odstawić na noc. Do tak przygotowanych grzybów pasować będą delikatne warzywa. Oprócz rekomendowanych w przepisie – marchwi i pietruszki – możesz użyć również korzenia selera. Intensywność głównego składnika załagodzi użycie śmietany kremówki. Ponadto, sprawi to, że gotowe danie będzie charakteryzowało się wyjątkowo delikatną, aksamitną konsystencją. Suszone prawdziwki mają na tyle intensywny smak, że nie musisz doprawiać ich ziołami. Jeśli jednak chcesz urozmaicić smak dania, wypróbuj cząber, rozmaryn lub tymianek. Zupę podawaj w małych bulionówkach z groszkiem ptysiowym lub niewielkich rozmiarów grzankami. Te drugie przygotujesz w prosty sposób, krojąc w kostkę ulubione pieczywo (może być czerstwe) i smażąc je przez krótki czas na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Gotową grzybową możesz udekorować natką pietruszki i posypać niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu. Sprawdź, jak łatwo ją ugotować, stosując się do podanych w przepisie kroków.


































