Zupa grzybowa z borowików przepis – Zobacz na przepisy.pl

zupa grzybowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 litry

40 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

150 mililitrów

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą.

Krok 2

Na drugi dzień do wody z grzybami dodajemy marchewkę, pietruszkę i Delikat i gotujemy je na małym ogniu przez godzinę. Grzyby i marchewkę drobno siekamy.

Krok 3

Śmietanę łączymy z mąką i dodajemy do gotującej się zupy. Dodajemy tez masło . Kiedy zupa się zagotuje, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - zupa grzybowazupa grzybowa

Suszone borowiki dobrze wykorzystać do przyrządzenia smacznej zupy. Wystarczy zalać je wodą i odstawić na noc. Do tak przygotowanych grzybów pasować będą delikatne warzywa. Oprócz rekomendowanych w przepisie – marchwi i pietruszki – możesz użyć również korzenia selera. Intensywność głównego składnika załagodzi użycie śmietany kremówki. Ponadto, sprawi to, że gotowe danie będzie charakteryzowało się wyjątkowo delikatną, aksamitną konsystencją. Suszone prawdziwki mają na tyle intensywny smak, że nie musisz doprawiać ich ziołami. Jeśli jednak chcesz urozmaicić smak dania, wypróbuj cząber, rozmaryn lub tymianek. Zupę podawaj w małych bulionówkach z groszkiem ptysiowym lub niewielkich rozmiarów grzankami. Te drugie przygotujesz w prosty sposób, krojąc w kostkę ulubione pieczywo (może być czerstwe) i smażąc je przez krótki czas na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Gotową grzybową możesz udekorować natką pietruszki i posypać niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu. Sprawdź, jak łatwo ją ugotować, stosując się do podanych w przepisie kroków.