Zupa grzybowa z borowików przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

zupa grzybowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

40 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

150 mililitrów

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą.

Krok 2

Na drugi dzień do wody z grzybami dodajemy marchewkę, pietruszkę i Delikat i gotujemy je na małym ogniu przez godzinę. Grzyby i marchewkę drobno siekamy.

Krok 3

Śmietanę łączymy z mąką i dodajemy do gotującej się zupy. Dodajemy tez masło . Kiedy zupa się zagotuje, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grzybowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - zupa grzybowazupa grzybowa

Suszone borowiki dobrze wykorzystać do przyrządzenia smacznej zupy. Wystarczy zalać je wodą i odstawić na noc. Do tak przygotowanych grzybów pasować będą delikatne warzywa. Oprócz rekomendowanych w przepisie – marchwi i pietruszki – możesz użyć również korzenia selera. Intensywność głównego składnika załagodzi użycie śmietany kremówki. Ponadto, sprawi to, że gotowe danie będzie charakteryzowało się wyjątkowo delikatną, aksamitną konsystencją. Suszone prawdziwki mają na tyle intensywny smak, że nie musisz doprawiać ich ziołami. Jeśli jednak chcesz urozmaicić smak dania, wypróbuj cząber, rozmaryn lub tymianek. Zupę podawaj w małych bulionówkach z groszkiem ptysiowym lub niewielkich rozmiarów grzankami. Te drugie przygotujesz w prosty sposób, krojąc w kostkę ulubione pieczywo (może być czerstwe) i smażąc je przez krótki czas na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Gotową grzybową możesz udekorować natką pietruszki i posypać niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu. Sprawdź, jak łatwo ją ugotować, stosując się do podanych w przepisie kroków.