Zupa grzybowa z łazankami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

37

247 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

526 osób wydrukowało

Pobierz pdf

593 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

5 sztuk

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie ugotuj makaron łazanki.

Zupa grzybowa z łazankami - Krok 1

Krok 2

W odpowiednim garnku umieść obrane, umyte i rozdrobnione warzywa, całość zalej 1,5 litrem zimnej wody, dodaj suszone grzyby i doprowadź do wrzenia – zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kostkę bulionu grzybowego).

Zupa grzybowa z łazankami - Krok 2

Krok 3

Gotuj bardzo powoli przez około 50 minut, po tym czasie do zupy dodaj czosnek i tymianek. Wywar gotuj jeszcze około 10 minut.

Zupa grzybowa z łazankami - Krok 3

Krok 4

Zupę przetrzyj i dopraw do smaku odrobiną soli, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podawaj w płaskim talerzu z porcją łazanek, posypując po wierzchu posiekanym szczypiorem.

Zupa grzybowa z łazankami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • andrzej musiatowicz

    andrzej musiatowicz , 30.12.2017

    jeszcze nie ugotowałam ale wygląda zachęcająco

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grzybowa po męsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa z łazankamiZupa grzybowa z łazankami

Esencjonalna i aromatyczna zupa grzybowa udoskonali każdy rodzinny obiad i przyjęcie. Jest doskonała na Wigilię, jako alternatywa dla czerwonego barszczu z uszkami. Grzyby to prawdziwy skarb w kuchni i warto wykorzystać każdą okazję, aby sięgnąć po przepisy na ich bazie. Najlepiej, jeśli są świeże, ale jeśli masz w swojej spiżarni grzyby suszone, do ugotowania zupy możesz ich użyć z powodzeniem. Warto pamiętać o tym, że grzyby będą miększe i bardziej aromatyczne, jeśli przed wrzuceniem ich do garnka z wywarem, wcześniej sparzysz je gorącą wodą i pozostawisz w niej do wystygnięcia. Grzyby namokną i będą łatwiejsze do pokrojenia. Najbardziej cenionym przez smakoszy gatunkiem grzyba są oczywiście prawdziwki, ale na zupę grzybową możesz wykorzystać też inne grzyby, kozaki, maślaki czy podgrzybki. Pamiętaj, że grzyby lubią pieprz, więc nie żałuj go w tym daniu. Zupa grzybowa doskonale smakuje z łazankami, a więc makaronem w kształcie kwadratów.