Zupa grzybowa z łazankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa z łazankami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

40

332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

760 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

5 sztuk

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie ugotuj makaron łazanki.

Zupa grzybowa z łazankami - Krok 1

Krok 2

W odpowiednim garnku umieść obrane, umyte i rozdrobnione warzywa, całość zalej 1,5 litrem zimnej wody, dodaj suszone grzyby i doprowadź do wrzenia – zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kostkę bulionu grzybowego).

Zupa grzybowa z łazankami - Krok 2

Krok 3

Gotuj bardzo powoli przez około 50 minut, po tym czasie do zupy dodaj czosnek i tymianek. Wywar gotuj jeszcze około 10 minut.

Zupa grzybowa z łazankami - Krok 3

Krok 4

Zupę przetrzyj i dopraw do smaku odrobiną soli, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podawaj w płaskim talerzu z porcją łazanek, posypując po wierzchu posiekanym szczypiorem.

Zupa grzybowa z łazankami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • jac12

    jac12 , 18.12.2022

    Tak. Idealna zupa świąteczna. Swoim smakiem i aromatem przywołuje magię świat. Grzyby i łazanki dobrze współpracują ze sobą, a dzięki grzybowej kostce bulionowej Knorr, zupa nabiera wyjątkowego smaku. Dokładnie taka, jaką lubię najbardziej. Często szczypiorek wymieniam na świeży koperek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Bednarczyk

    Paweł Bednarczyk , 04.12.2020

    TAK.U mnie w domu od wielu lat zawsze na Święta tradycyjnie jest grzybowa. Cudownie pachnąca i aromatyczna i zawsze tak samo pyszna. Dzięki łazankom jest niezwykle sycąca i pięknie się prezentuje na świątecznym stole.Dla mnie grzybowa to zawsze była zupa magiczna bo nigdy tak smaczna nie jest jak na ten jeden dzień w roku w Wigilię.Moja babcia zawsze mówiła ,że grzybowa to taki ,,smak i zapach lasu zamknięty w suszonych grzybach"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Bednarczyk

    Paweł Bednarczyk , 25.11.2020

    U mnie w domu od wielu lat zawsze na Święta tradycyjnie jest grzybowa. Cudownie pachnąca i aromatyczna i zawsze tak samo pyszna. Dzięki łazankom jest niezwykle sycąca i pięknie się prezentuje na świątecznym stole.Dla mnie grzybowa to zawsze była zupa magiczna bo nigdy tak smaczna nie jest jak na ten jeden dzień w roku w Wigilię.Moja babcia zawsze mówiła ,że grzybowa to taki ,,smak i zapach lasu zamknięty w suszonych grzybach"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona

    Iwona , 24.11.2020

    Pyszna! Gotuję ją co roku, od wielu lat. Jest wspaniała, bogata w smaku, a zapach.... jeszcze nie ma Świąt, a ja go czuję na samo wspomnienie. Polecam każdemu, niech się stanie tradycją wigilijną, jak w moim domu. Łazanki idealnie pasują do zupy grzybowej i podkreślają rangę Świąt. Dzięki grzybowej kostce bulionowej Knorr, zupa nabiera niezwykłej głębi smaku i co gwarantuje, że nie będzie już Świąt niezwykle pysznej zupy grzybowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • andrzej musiatowicz

    andrzej musiatowicz , 30.12.2017

    jeszcze nie ugotowałam ale wygląda zachęcająco

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa z łazankamiZupa grzybowa z łazankami

Esencjonalna i aromatyczna zupa grzybowa udoskonali każdy rodzinny obiad i przyjęcie. Jest doskonała na Wigilię, jako alternatywa dla czerwonego barszczu z uszkami. Grzyby to prawdziwy skarb w kuchni i warto wykorzystać każdą okazję, aby sięgnąć po przepisy na ich bazie. Najlepiej, jeśli są świeże, ale jeśli masz w swojej spiżarni grzyby suszone, do ugotowania zupy możesz ich użyć z powodzeniem. Warto pamiętać o tym, że grzyby będą miększe i bardziej aromatyczne, jeśli przed wrzuceniem ich do garnka z wywarem, wcześniej sparzysz je gorącą wodą i pozostawisz w niej do wystygnięcia. Grzyby namokną i będą łatwiejsze do pokrojenia. Najbardziej cenionym przez smakoszy gatunkiem grzyba są oczywiście prawdziwki, ale na zupę grzybową możesz wykorzystać też inne grzyby, kozaki, maślaki czy podgrzybki. Pamiętaj, że grzyby lubią pieprz, więc nie żałuj go w tym daniu. Zupa grzybowa doskonale smakuje z łazankami, a więc makaronem w kształcie kwadratów.