Składniki
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
4 sztuki
1 pęczek
5 sztuk
4 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W osolonej wodzie ugotuj makaron łazanki.
Krok 2
W odpowiednim garnku umieść obrane, umyte i rozdrobnione warzywa, całość zalej 1,5 litrem zimnej wody, dodaj suszone grzyby i doprowadź do wrzenia – zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kostkę bulionu grzybowego).
Krok 3
Gotuj bardzo powoli przez około 50 minut, po tym czasie do zupy dodaj czosnek i tymianek. Wywar gotuj jeszcze około 10 minut.
Krok 4
Zupę przetrzyj i dopraw do smaku odrobiną soli, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podawaj w płaskim talerzu z porcją łazanek, posypując po wierzchu posiekanym szczypiorem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grzybowa z łazankami
Esencjonalna i aromatyczna zupa grzybowa udoskonali każdy rodzinny obiad i przyjęcie. Jest doskonała na Wigilię, jako alternatywa dla czerwonego barszczu z uszkami. Grzyby to prawdziwy skarb w kuchni i warto wykorzystać każdą okazję, aby sięgnąć po przepisy na ich bazie. Najlepiej, jeśli są świeże, ale jeśli masz w swojej spiżarni grzyby suszone, do ugotowania zupy możesz ich użyć z powodzeniem. Warto pamiętać o tym, że grzyby będą miększe i bardziej aromatyczne, jeśli przed wrzuceniem ich do garnka z wywarem, wcześniej sparzysz je gorącą wodą i pozostawisz w niej do wystygnięcia. Grzyby namokną i będą łatwiejsze do pokrojenia. Najbardziej cenionym przez smakoszy gatunkiem grzyba są oczywiście prawdziwki, ale na zupę grzybową możesz wykorzystać też inne grzyby, kozaki, maślaki czy podgrzybki. Pamiętaj, że grzyby lubią pieprz, więc nie żałuj go w tym daniu. Zupa grzybowa doskonale smakuje z łazankami, a więc makaronem w kształcie kwadratów.