Zupa grzybowa z łazankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa z łazankami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

37

257 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

565 osób wydrukowało

Pobierz pdf

626 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

5 sztuk

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie ugotuj makaron łazanki.

Zupa grzybowa z łazankami - Krok 1

Krok 2

W odpowiednim garnku umieść obrane, umyte i rozdrobnione warzywa, całość zalej 1,5 litrem zimnej wody, dodaj suszone grzyby i doprowadź do wrzenia – zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kostkę bulionu grzybowego).

Zupa grzybowa z łazankami - Krok 2

Krok 3

Gotuj bardzo powoli przez około 50 minut, po tym czasie do zupy dodaj czosnek i tymianek. Wywar gotuj jeszcze około 10 minut.

Zupa grzybowa z łazankami - Krok 3

Krok 4

Zupę przetrzyj i dopraw do smaku odrobiną soli, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podawaj w płaskim talerzu z porcją łazanek, posypując po wierzchu posiekanym szczypiorem.

Zupa grzybowa z łazankami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Paweł Bednarczyk

    Paweł Bednarczyk , 04.12.2020

    TAK.U mnie w domu od wielu lat zawsze na Święta tradycyjnie jest grzybowa. Cudownie pachnąca i aromatyczna i zawsze tak samo pyszna. Dzięki łazankom jest niezwykle sycąca i pięknie się prezentuje na świątecznym stole.Dla mnie grzybowa to zawsze była zupa magiczna bo nigdy tak smaczna nie jest jak na ten jeden dzień w roku w Wigilię.Moja babcia zawsze mówiła ,że grzybowa to taki ,,smak i zapach lasu zamknięty w suszonych grzybach"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Bednarczyk

    Paweł Bednarczyk , 25.11.2020

    U mnie w domu od wielu lat zawsze na Święta tradycyjnie jest grzybowa. Cudownie pachnąca i aromatyczna i zawsze tak samo pyszna. Dzięki łazankom jest niezwykle sycąca i pięknie się prezentuje na świątecznym stole.Dla mnie grzybowa to zawsze była zupa magiczna bo nigdy tak smaczna nie jest jak na ten jeden dzień w roku w Wigilię.Moja babcia zawsze mówiła ,że grzybowa to taki ,,smak i zapach lasu zamknięty w suszonych grzybach"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona

    Iwona , 24.11.2020

    Pyszna! Gotuję ją co roku, od wielu lat. Jest wspaniała, bogata w smaku, a zapach.... jeszcze nie ma Świąt, a ja go czuję na samo wspomnienie. Polecam każdemu, niech się stanie tradycją wigilijną, jak w moim domu. Łazanki idealnie pasują do zupy grzybowej i podkreślają rangę Świąt. Dzięki grzybowej kostce bulionowej Knorr, zupa nabiera niezwykłej głębi smaku i co gwarantuje, że nie będzie już Świąt niezwykle pysznej zupy grzybowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • andrzej musiatowicz

    andrzej musiatowicz , 30.12.2017

    jeszcze nie ugotowałam ale wygląda zachęcająco

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa z łazankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z boczniaków
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa z łazankamiZupa grzybowa z łazankami

Esencjonalna i aromatyczna zupa grzybowa udoskonali każdy rodzinny obiad i przyjęcie. Jest doskonała na Wigilię, jako alternatywa dla czerwonego barszczu z uszkami. Grzyby to prawdziwy skarb w kuchni i warto wykorzystać każdą okazję, aby sięgnąć po przepisy na ich bazie. Najlepiej, jeśli są świeże, ale jeśli masz w swojej spiżarni grzyby suszone, do ugotowania zupy możesz ich użyć z powodzeniem. Warto pamiętać o tym, że grzyby będą miększe i bardziej aromatyczne, jeśli przed wrzuceniem ich do garnka z wywarem, wcześniej sparzysz je gorącą wodą i pozostawisz w niej do wystygnięcia. Grzyby namokną i będą łatwiejsze do pokrojenia. Najbardziej cenionym przez smakoszy gatunkiem grzyba są oczywiście prawdziwki, ale na zupę grzybową możesz wykorzystać też inne grzyby, kozaki, maślaki czy podgrzybki. Pamiętaj, że grzyby lubią pieprz, więc nie żałuj go w tym daniu. Zupa grzybowa doskonale smakuje z łazankami, a więc makaronem w kształcie kwadratów.