
Składniki
30 dekagramów
1 sztuka
1 szklanka
1 szklanka
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
30 dekagramów
50 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
1 sztuka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone umyj i namocz w winie. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej – na noc. Następnego dnia zagotuj na maleńkim ogniu. Grzyby wyjmij, pokrój w paski – wino oraz grzyby zachowaj.

Krok 2
Cebule, świeże grzyby i włoszczyznę drobno poszatkuj, zeszklij na połowie tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy, dodaj lekko potłuczony ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe, wymieszaj.

Krok 3
Dodaj 1 litr ciepłej wody z rozpuszczoną w nim kostką grzybową Knorr oraz wino, gotuj 10 minut. Dodaj suszone grzyby i gotuj 10 minut.

Krok 4
Mąkę rozprowadź ze śmietaną, dodaj kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając. Nie dopuść do zagotowania do chwili, gdy zupa zacznie gęstnieć. Ewentualnie dopraw do smaku.

Krok 5
Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną. Taką zupę je się bez dodatku klusek, natomiast można do niej podać chleb.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grzybowa po kasztelańsku
Zupa grzybowa po kasztelańsku to dobry sposób na smaczne pierwsze danie. Sprawdzi się zarówno na bożonarodzeniowym stole, jak i na codzienny obiad. Do jej przygotowania, potrzebujesz m.in. suszonych borowików, które możesz zastąpić podgrzybkami lub kurkami, przesianej przez sito mąki, warzyw (sprawdzi się również mrożona włoszczyzna) oraz przypraw. Jeśli chodzi o te ostatnie, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i świeżo zmielonego czarnego pieprz, który nada potrawie intensywnego smaku. Grzyby po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia i pokrój w paski. Zupę podawaj w głębokim talerzu lub w dużej filiżance. Danie serwuj na ciepło z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, grzankami czosnkowymi, makaronem albo kaszą. Świetnie smakuje także podawana z chrupiącym pieczywem, np. wiejskim chlebem. Na koniec danie wystarczy ozdobić kleksem śmietany, natką pietruszki oraz świeżym tymiankiem. Zainspiruj się naszym przepisem na tę pyszną i aromatyczną zupę grzybową po kasztelańsku. Życzymy smacznego!