Zupa grzybowa po kasztelańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa po kasztelańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
380 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

427 osób wydrukowało

Pobierz pdf

818 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

30 dekagramów

50 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone umyj i namocz w winie. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej – na noc. Następnego dnia zagotuj na maleńkim ogniu. Grzyby wyjmij, pokrój w paski – wino oraz grzyby zachowaj.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 1

Krok 2

Cebule, świeże grzyby i włoszczyznę drobno poszatkuj, zeszklij na połowie tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy, dodaj lekko potłuczony ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe, wymieszaj.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj 1 litr ciepłej wody z rozpuszczoną w nim kostką grzybową Knorr oraz wino, gotuj 10 minut. Dodaj suszone grzyby i gotuj 10 minut.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 3

Krok 4

Mąkę rozprowadź ze śmietaną, dodaj kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając. Nie dopuść do zagotowania do chwili, gdy zupa zacznie gęstnieć. Ewentualnie dopraw do smaku.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną. Taką zupę je się bez dodatku klusek, natomiast można do niej podać chleb.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

9

Opinie o przepisie

  • Małgorzata

    Małgorzata , 01.12.2022

    Lubię takie gęste zupy, grzybową robię z ziemniakami i dodaje sporo suszonego tymianku,oczywiście grzyby zbieram sama. Dary lasu zbierane latem, zimą ożywają w postaci tradycyjnej, aromatycznej zupy. To prawdziwa zupa świąteczna. Gotuję ją tylko raz w roku.Od niej zaczynamy kolację. TAK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 26.12.2021

    Zupa pyszna, trochę ją podrasowałam i wyszła idealna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Nuna

    Katarzyna Nuna , 13.12.2020

    TAK*. Polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Syriusz Szkurat

    Bernard Syriusz Szkurat , 17.09.2017

    300g suszonych grzybow to chyba jednak sporo. nie chodzi zcasem o 30g suszonych borowikow?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa po kasztelańskuZupa grzybowa po kasztelańsku

Zupa grzybowa po kasztelańsku to dobry sposób na smaczne pierwsze danie. Sprawdzi się zarówno na bożonarodzeniowym stole, jak i na codzienny obiad. Do jej przygotowania, potrzebujesz m.in. suszonych borowików, które możesz zastąpić podgrzybkami lub kurkami, przesianej przez sito mąki, warzyw (sprawdzi się również mrożona włoszczyzna) oraz przypraw. Jeśli chodzi o te ostatnie, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i świeżo zmielonego czarnego pieprz, który nada potrawie intensywnego smaku. Grzyby po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia i pokrój w paski. Zupę podawaj w głębokim talerzu lub w dużej filiżance. Danie serwuj na ciepło z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, grzankami czosnkowymi, makaronem albo kaszą. Świetnie smakuje także podawana z chrupiącym pieczywem, np. wiejskim chlebem. Na koniec danie wystarczy ozdobić kleksem śmietany, natką pietruszki oraz świeżym tymiankiem. Zainspiruj się naszym przepisem na tę pyszną i aromatyczną zupę grzybową po kasztelańsku. Życzymy smacznego!