
Składniki
30 dekagramów
1 sztuka
1 szklanka
1 szklanka
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
30 dekagramów
50 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
1 sztuka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby suszone umyj i namocz w winie. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej – na noc. Następnego dnia zagotuj na maleńkim ogniu. Grzyby wyjmij, pokrój w paski – wino oraz grzyby zachowaj.

Krok 2
Cebule, świeże grzyby i włoszczyznę drobno poszatkuj, zeszklij na połowie tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy, dodaj lekko potłuczony ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe, wymieszaj.

Krok 3
Dodaj 1 litr ciepłej wody z rozpuszczoną w nim kostką grzybową Knorr oraz wino, gotuj 10 minut. Dodaj suszone grzyby i gotuj 10 minut.

Krok 4
Mąkę rozprowadź ze śmietaną, dodaj kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając. Nie dopuść do zagotowania do chwili, gdy zupa zacznie gęstnieć. Ewentualnie dopraw do smaku.

Krok 5
Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną. Taką zupę je się bez dodatku klusek, natomiast można do niej podać chleb.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grzybowa po kasztelańsku
Zupa grzybowa po kasztelańsku to dobry sposób na smaczne pierwsze danie. Sprawdzi się zarówno na bożonarodzeniowym stole, jak i na codzienny obiad. Do jej przygotowania, potrzebujesz m.in. suszonych borowików, które możesz zastąpić podgrzybkami lub kurkami, przesianej przez sito mąki, warzyw (sprawdzi się również mrożona włoszczyzna) oraz przypraw. Jeśli chodzi o te ostatnie, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i świeżo zmielonego czarnego pieprz, który nada potrawie intensywnego smaku. Grzyby po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia i pokrój w paski. Zupę podawaj w głębokim talerzu lub w dużej filiżance. Danie serwuj na ciepło z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, grzankami czosnkowymi, makaronem albo kaszą. Świetnie smakuje także podawana z chrupiącym pieczywem, np. wiejskim chlebem. Na koniec danie wystarczy ozdobić kleksem śmietany, natką pietruszki oraz świeżym tymiankiem. Zainspiruj się naszym przepisem na tę pyszną i aromatyczną zupę grzybową po kasztelańsku. Życzymy smacznego!



































