Zupa grzybowa po kasztelańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grzybowa po kasztelańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

333 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

351 osób wydrukowało

Pobierz pdf

621 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

30 dekagramów

50 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone umyj i namocz w winie. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej – na noc. Następnego dnia zagotuj na maleńkim ogniu. Grzyby wyjmij, pokrój w paski – wino oraz grzyby zachowaj.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 1

Krok 2

Cebule, świeże grzyby i włoszczyznę drobno poszatkuj, zeszklij na połowie tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy, dodaj lekko potłuczony ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe, wymieszaj.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj 1 litr ciepłej wody z rozpuszczoną w nim kostką grzybową Knorr oraz wino, gotuj 10 minut. Dodaj suszone grzyby i gotuj 10 minut.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 3

Krok 4

Mąkę rozprowadź ze śmietaną, dodaj kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając. Nie dopuść do zagotowania do chwili, gdy zupa zacznie gęstnieć. Ewentualnie dopraw do smaku.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną. Taką zupę je się bez dodatku klusek, natomiast można do niej podać chleb.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

7

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Nuna

    Katarzyna Nuna , 13.12.2020

    TAK*. Polecam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Syriusz Szkurat

    Bernard Syriusz Szkurat , 17.09.2017

    300g suszonych grzybow to chyba jednak sporo. nie chodzi zcasem o 30g suszonych borowikow?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa po kasztelańskuZupa grzybowa po kasztelańsku

Zupa grzybowa po kasztelańsku to dobry sposób na smaczne pierwsze danie. Sprawdzi się zarówno na bożonarodzeniowym stole, jak i na codzienny obiad. Do jej przygotowania, potrzebujesz m.in. suszonych borowików, które możesz zastąpić podgrzybkami lub kurkami, przesianej przez sito mąki, warzyw (sprawdzi się również mrożona włoszczyzna) oraz przypraw. Jeśli chodzi o te ostatnie, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i świeżo zmielonego czarnego pieprz, który nada potrawie intensywnego smaku. Grzyby po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia i pokrój w paski. Zupę podawaj w głębokim talerzu lub w dużej filiżance. Danie serwuj na ciepło z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, grzankami czosnkowymi, makaronem albo kaszą. Świetnie smakuje także podawana z chrupiącym pieczywem, np. wiejskim chlebem. Na koniec danie wystarczy ozdobić kleksem śmietany, natką pietruszki oraz świeżym tymiankiem. Zainspiruj się naszym przepisem na tę pyszną i aromatyczną zupę grzybową po kasztelańsku. Życzymy smacznego!