Zupa grzybowa po kasztelańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa grzybowa po kasztelańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

329 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

585 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

30 dekagramów

50 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby suszone umyj i namocz w winie. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej – na noc. Następnego dnia zagotuj na maleńkim ogniu. Grzyby wyjmij, pokrój w paski – wino oraz grzyby zachowaj.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 1

Krok 2

Cebule, świeże grzyby i włoszczyznę drobno poszatkuj, zeszklij na połowie tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy, dodaj lekko potłuczony ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe, wymieszaj.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj 1 litr ciepłej wody z rozpuszczoną w nim kostką grzybową Knorr oraz wino, gotuj 10 minut. Dodaj suszone grzyby i gotuj 10 minut.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 3

Krok 4

Mąkę rozprowadź ze śmietaną, dodaj kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając. Nie dopuść do zagotowania do chwili, gdy zupa zacznie gęstnieć. Ewentualnie dopraw do smaku.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną. Taką zupę je się bez dodatku klusek, natomiast można do niej podać chleb.

Zupa grzybowa po kasztelańsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Bernard Syriusz Szkurat

    Bernard Syriusz Szkurat , 17.09.2017

    300g suszonych grzybow to chyba jednak sporo. nie chodzi zcasem o 30g suszonych borowikow?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grzybowa po kasztelańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grzybowa po kasztelańskuZupa grzybowa po kasztelańsku

Zupa grzybowa po kasztelańsku to dobry sposób na smaczne pierwsze danie. Sprawdzi się zarówno na bożonarodzeniowym stole, jak i na codzienny obiad. Do jej przygotowania, potrzebujesz m.in. suszonych borowików, które możesz zastąpić podgrzybkami lub kurkami, przesianej przez sito mąki, warzyw (sprawdzi się również mrożona włoszczyzna) oraz przypraw. Jeśli chodzi o te ostatnie, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i świeżo zmielonego czarnego pieprz, który nada potrawie intensywnego smaku. Grzyby po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia i pokrój w paski. Zupę podawaj w głębokim talerzu lub w dużej filiżance. Danie serwuj na ciepło z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, grzankami czosnkowymi, makaronem albo kaszą. Świetnie smakuje także podawana z chrupiącym pieczywem, np. wiejskim chlebem. Na koniec danie wystarczy ozdobić kleksem śmietany, natką pietruszki oraz świeżym tymiankiem. Zainspiruj się naszym przepisem na tę pyszną i aromatyczną zupę grzybową po kasztelańsku. Życzymy smacznego!