Grzybowa zupa z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowa zupa z grzankami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
671 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

351 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 opakowania

1 sztuka

4 sztuki

6 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w gorącej wodzie (200 ml), następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Wywar pozostaw.

Krok 2

W garnku przesmaż połowę cebuli, dodaj pokrojone grzyby. Wlej 500 ml wody oraz wywar z moczenia grzybów.

Krok 3

Żeby zupa miała pełny, grzybowy smak do garnka wsyp zawartość opakowań Knorr, rozmieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 8 minut.

Krok 4

Pieczarki pokrój w ósemki i przesmaż wraz z cebulą na rozgrzanej patelni, dopraw do smaku. Następnie nałóż na kromki pieczywa, posyp startym serem i zapiecz w nagrzanym piekarniku. Gotową zupę udekoruj listkami ziół i podawaj z pieczarkowymi grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowa zupa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowa zupa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowa zupa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowa zupa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowa zupa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowa zupa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowa zupa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowa zupa z grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzybowa zupa z grzankamiGrzybowa zupa z grzankami

Niesamowicie aromatyczna i cudownie kremowa… zupa grzybowa z grzankami to potrawa, która wielu kojarzy się z samymi przyjemnymi chwilami, takimi jak rodzinne święta z najbliższymi czy leniwe chwile przy kominku. Suszone grzyby leśne nadają tej prostej w przygotowaniu zupie grzybowej krem z grzankami aromatu, który zachęca do rozkoszowania się jej wyjątkowym smakiem. Dopełnieniem pysznej zupy są kromki bagietki zapieczone z pieczarkami i żółtym serem startym na wiórki. Pycha!

Dla kogo?

Zupa krem grzybowa z grzankami to danie, które polubią wszyscy zwolennicy potraw pachnących jesienią i spacerem po lesie. Suszone grzyby, podsmażona cebulka i odrobina świeżej, drobno posiekanej natki pietruszki tworzą smak, któremu trudno się oprzeć bez względu na wiek i gust.

Na jaką okazję?

Uroczysty obiad rodzinny, spotkanie ze znajomymi albo szybki lunch – zupa grzybowa krem z grzankami świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni, ponieważ świetnie rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Wystarczy ją porządnie podgrzać, dodać chrupiące kawałki pieczywa i… gotowe!

Czy wiesz, że?

Zupa grzybowa z grzankami to danie wywodzące się z tradycyjnej kuchni polskiej. Przygotowywana zazwyczaj na wywarze mięsnym lub warzywnym była podawana tylko na specjalne okazje, np. jako jedna z potraw wigilijnych. Zupa grzybowa z grzankami najlepiej smakuje, gdy jest przyrządzana z grzybów leśnych różnorodnych gatunkowo (podgrzybki, borowiki, koźlarze, maślaki).

Dla urozmaicenia:

Tuż przed podaniem oprószcie danie odrobiną drobno siekanej natki pietruszki, która jeszcze bardziej podkreśli aromat potrawy. Zupa grzybowa z grzankami będzie jeszcze smaczniejsza, gdy dodacie trochę grubszego makaronu (np. łazanek) lub chrupiących chipsów boczkowych.