Składniki
8 sztuk
2 opakowania
1 sztuka
4 sztuki
6 sztuk
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w gorącej wodzie (200 ml), następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Wywar pozostaw.
Krok 2
W garnku przesmaż połowę cebuli, dodaj pokrojone grzyby. Wlej 500 ml wody oraz wywar z moczenia grzybów.
Krok 3
Żeby zupa miała pełny, grzybowy smak do garnka wsyp zawartość opakowań Knorr, rozmieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 8 minut.
Krok 4
Pieczarki pokrój w ósemki i przesmaż wraz z cebulą na rozgrzanej patelni, dopraw do smaku. Następnie nałóż na kromki pieczywa, posyp startym serem i zapiecz w nagrzanym piekarniku. Gotową zupę udekoruj listkami ziół i podawaj z pieczarkowymi grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzybowa zupa z grzankami
Niesamowicie aromatyczna i cudownie kremowa… zupa grzybowa z grzankami to potrawa, która wielu kojarzy się z samymi przyjemnymi chwilami, takimi jak rodzinne święta z najbliższymi czy leniwe chwile przy kominku. Suszone grzyby leśne nadają tej prostej w przygotowaniu zupie grzybowej krem z grzankami aromatu, który zachęca do rozkoszowania się jej wyjątkowym smakiem. Dopełnieniem pysznej zupy są kromki bagietki zapieczone z pieczarkami i żółtym serem startym na wiórki. Pycha!
Dla kogo?
Zupa krem grzybowa z grzankami to danie, które polubią wszyscy zwolennicy potraw pachnących jesienią i spacerem po lesie. Suszone grzyby, podsmażona cebulka i odrobina świeżej, drobno posiekanej natki pietruszki tworzą smak, któremu trudno się oprzeć bez względu na wiek i gust.
Na jaką okazję?
Uroczysty obiad rodzinny, spotkanie ze znajomymi albo szybki lunch – zupa grzybowa krem z grzankami świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni, ponieważ świetnie rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Wystarczy ją porządnie podgrzać, dodać chrupiące kawałki pieczywa i… gotowe!
Czy wiesz, że?
Zupa grzybowa z grzankami to danie wywodzące się z tradycyjnej kuchni polskiej. Przygotowywana zazwyczaj na wywarze mięsnym lub warzywnym była podawana tylko na specjalne okazje, np. jako jedna z potraw wigilijnych. Zupa grzybowa z grzankami najlepiej smakuje, gdy jest przyrządzana z grzybów leśnych różnorodnych gatunkowo (podgrzybki, borowiki, koźlarze, maślaki).
Dla urozmaicenia:
Tuż przed podaniem oprószcie danie odrobiną drobno siekanej natki pietruszki, która jeszcze bardziej podkreśli aromat potrawy. Zupa grzybowa z grzankami będzie jeszcze smaczniejsza, gdy dodacie trochę grubszego makaronu (np. łazanek) lub chrupiących chipsów boczkowych.