Zalewajka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zalewajka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

314 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

500 gramów

50 gramów

1 sztuka

3 sztuki

500 mililitrów

100 gramów

500 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj mąkę z wodą i wlej do kamiennego garnka, dodaj dużo czosnku. Niech całość postoi trzy dni.

Zalewajka - Krok 1

Krok 2

Pokrój drobno ziemniaki i czosnek. Ugotuj, dodaj żur oraz przyprawy.

Zalewajka - Krok 2

Krok 3

Przesmaż cebulę na słoninie. Okraś żur słoniną z cebulką, posyp majerankiem. Ewentualnie dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Zalewajka - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Andrzej  Czyż

    Andrzej Czyż , 31.03.2021

    smakowało i chyba częściej będę gotował tą zalewajke

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zalewajka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - ZalewajkaZalewajka

Polska zupa, która jak wiele kultowych przepisów powstała z resztek składników połączonych przez oszczędne gospodynie – wystarczy do niej nieco zakwasu na żur, parę ziemniaków, cebula, słonina i przyprawy. Zalewajka to nasze kulinarne dziedzictwo, zupa, która smakuje każdemu, a ponieważ doskonałe rozgrzewa, jest szczególnie chętnie serwowana w zimowe dni. Jeśli słoninę zastąpisz grzybami leśnymi – w wersji postnej będzie się nadawać także na kolację wigilijną. W wielu polskich domach jest jednak przygotowana w wersji z mięsem – oprócz słoniny dorzuca się do niej kiełbaskę lub boczek i serwuje na świąteczny obiad. Jej przygotowanie jest banalnie proste, potrzebna jest dobra baza – czyli żurek, mocny i lekko kwaskawy. Do tego pokojone w grubą kostkę ugotowane ziemniaki, i przysmażona cebulka. Do tej zupy nie żałuj majeranki i czosnku. Musi być charakterna i pikantna, dodaj też sporo pieprzu. Ślinka cieknie na samą myśl o tym daniu.