
Składniki
2 litry
500 gramów
50 gramów
1 sztuka
3 sztuki
500 mililitrów
100 gramów
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj mąkę z wodą i wlej do kamiennego garnka, dodaj dużo czosnku. Niech całość postoi trzy dni.

Krok 2
Pokrój drobno ziemniaki i czosnek. Ugotuj, dodaj żur oraz przyprawy.

Krok 3
Przesmaż cebulę na słoninie. Okraś żur słoniną z cebulką, posyp majerankiem. Ewentualnie dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zalewajka
Polska zupa, która jak wiele kultowych przepisów powstała z resztek składników połączonych przez oszczędne gospodynie – wystarczy do niej nieco zakwasu na żur, parę ziemniaków, cebula, słonina i przyprawy. Zalewajka to nasze kulinarne dziedzictwo, zupa, która smakuje każdemu, a ponieważ doskonałe rozgrzewa, jest szczególnie chętnie serwowana w zimowe dni. Jeśli słoninę zastąpisz grzybami leśnymi – w wersji postnej będzie się nadawać także na kolację wigilijną. W wielu polskich domach jest jednak przygotowana w wersji z mięsem – oprócz słoniny dorzuca się do niej kiełbaskę lub boczek i serwuje na świąteczny obiad. Jej przygotowanie jest banalnie proste, potrzebna jest dobra baza – czyli żurek, mocny i lekko kwaskawy. Do tego pokojone w grubą kostkę ugotowane ziemniaki, i przysmażona cebulka. Do tej zupy nie żałuj majeranki i czosnku. Musi być charakterna i pikantna, dodaj też sporo pieprzu. Ślinka cieknie na samą myśl o tym daniu.